Ikivihreä jakotykki – koeajossa Volvo FL 240

Volvo FL 240 vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

On se kyllä härskin värinen. Tämä Volvo FL 240 oli ruvennut pistämään silmääni Jyväskylän Kuormaajantiellä kulkiessa. Vihreä ei ehkä ole se lempivärini, mutta mutta… Enempiä miettimättä marssin liikkeeseen, ja kysyin autosta. Hetkeä myöhemmin olin avaimet ja koekilvet mukana tutkimassa kulkuvälinettä, tuota ikivihreää jakotykkien autoa vuodelta 2008. Jakeluautona se on uutena ollut jossain päin maailmaa, päätyen lopulta tänne Sumeen, kuorma-autoliikkeen myyntirivistöön.

Volvo FL – Millainen se on?

Volvo FL 240 vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Auto on yliteipattu vihreäksi, edellisen omistajan haluamaan värisävyyn. Hyttiä ei siis ole maalattu. Teippauksen alta paljastuu hytin oikeaksi värisävyksi sininen. Autossa on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto, ja 240 hevosvoimainen kone. Isompikin tehoversio on ollut tarjolla, ja sellainen löytyy samasta autoliikkeestä myynnissä. Tämä on siis varsin tyypillinen kulkine kaupunkialueella tapaahtuvaan jakeluliikenteeseen. Kokonaispainoksi ilmoitetaan 16 000 kg, kun päällä on täysi lasti. FL on Volvon pienin kuorma-automalli, isompien ollessa FE, FM, FMX ja FH. FL on speksattavissa aina 18 000 kilon kokonaispainoon saakka. Päällirakenteeksi voi teetättää umpikorin sijasta vaikka avolavan, mikäli umpikorille ei ole tarvetta.

Koeajo

Volvo FL 240 vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Manuaalivaihteet löytyvät henkilöautokaaviolla, mitään puolittajia ja aluevaihteita ei ole. Tasauspyörästön lukko löytyy. Ajoasento säädetään manuaalisesti. 9,8 metrin kokonaispituus on vielä varsin mukava pyöriteltävä kaupunkiolosuhteissa, kun mittasuhteetkin on kuorma-automaisen helpot hahmottaa. Toki katvealueita on, joiden takia saakin sitten olla tarkkana. Kaikkea kun ei peileistä näe, häviää katvealueisiin helposti asioita. 328tkm ajettuna se muistuttaa ehkä jopa sisäänajoa tälle autolle. Käytön jälkeä toki on jo havaittavissa, mutta kaikki vaikuttaa vielä kelvolliselta ja toimivalta, ja auto kulkee mukavasti. Huonommilla teillä en ajanut, eikä lastia ollut kyydissä koeajolla. Vastaavana uton olen nähnyt aiemmin ammattiajossa, ja tiedän, että jos vain auto on kunnossa, se kyllä selviää siitä.

Lopputulos

Volvo FL 240 vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Piikkiketjut odottamassa talvea.

Volvo FL on samaa kokoluokkaa, mitä esimerkiksi Iveco Eurocargo, sekä Mercedes-Benz Atego. Koeajoautossa on kokosivuakueava kori, kylmäkoneen loistaessa poissaololla. Ilmeisesti sen on edellinen omistaja jättänyt ottamatta tarpeettomana. Itse taas viihdyin kuorma-auton ratissa niin, että en ihmettelisi, jos löytäisin itseni joskus liikennelupakurssilta, ja edes nuppiautoa ostamasta. Myös ajokorttiluokan korotukset voisivat olla mukavia. Mutta aika näyttää, aika näyttää.. Nykyinen kouluhan minulla kestää tähän tietoon vielä jouluun saakka, sitten pitäisi kehitellä jotakin.

Volvo FL 240 vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Koeajoautoa myy: Niemi-Korpi Oy, Jyväskylä / www.niemikorpioy.com

Suomen maahantuojan sivusto (Uudet Volvon kuormurit): Www.volvotrucks.fi

Mikko Kilkki