Lisäkaukovalot – tällaiset valot ovat nyt sallittuja

BMW X4

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muutti lisäkaukovaloja koskevia säädöksiä 28.8.2017. Uusien säädösten myötä lisäkaukovalot ovat sallittuja nyt myös parittomina valopattereina. Auton keulalle voi esimerkiksi asentaa kolme tai vain yhden lisävalon.

Tarkalleen Trafi on lausunut: “Muutos mahdollistaa parittoman määrän kaukovalaisimia,
joten yksi lisäkaukovalaisin voidaan esimerkiksi asentaa ajoneuvon pituussuuntaiselle keskilinjalle. Muutos selkeyttää ja helpottaa kaukovalaisinten asennusvaatimuksia autoihin”.

Jatkossa lisäkaukovalojen määrää tärkeämpää on niiden kokonaisteho, joka ei saa ylittää referenssiarvoa 100. Aikaisemmin lisäkaukovalot sai asentaa vain parillisina ja niiden tehojen piti olla samat. Uusien säädösten myötä valot voivat olla eri tehoisia ja esimerkiksi yksi valo voi olla muita kirkkaampi, kunhan valojen kokonaisteho ei ylitä säädettyä referenssilukua.

Lisäkaukovalot led-tekniikalla

Todennäköisesti parhaan hinta-laatusuhteen lisäkaukovalot saa kun ostaa led-tekniikalla toteutetut valot. Led-valojen käyttöikä on tyypillisesti kymmeniätuhansia tunteja ja ne on asennettu kiinteästi valaisinrunkoihin, jolloin ne myös kestävät tärinää hyvin rikkoutumatta. Led-valojen etuihin kuuluu myös se, ettei päälle-pois räpsyttely kuluta niitä ja lisäksi led-valot kuluttavat vain vähän virtaa.

Joskus kuulee kyseenalaistettavan, ovatko lisäkaukovalot todella hintansa väärti ja eikö auton omat kaukovalot riitä valaisemaan pimeää maantietä. Haastavissa olosuhteissa lisäkaukovalot saattavat kuitenkin tuoda tuoda arvokkaita lisäsekunteja reagoida esimerkiksi tietä ylittävään hirveen tai poroon, tai vaihtoehtoisesti tien piennarta pitkin kulkevaan jalankulkijaan ilman heijastinta.