Milloin kesärenkaat kannattaa vaihtaa?

kesärenkaat
Kesärenkaat kannattaa vaihtaa vasta kelin salliessa. Vaihdon yhteydessä kunto on helppo tarkastaa. Kuva: Nokian Renkaat

Kesärenkaat kannattaa vaihtaa alle vasta sään niin salliessa. Lain mukaan nastallisilla talvirenkailla saa ajaa vielä viikon pääsiäisen jälkeen. Liian kiirettä ei kannata pitää.

Suomalainen rengasvalmistaja Nokian Renkaat suosittelee seuraamaan keliä ja huomioimaan omat käyttötarpeet ennen kuin vaihtaa kesärenkaat.

– Kesärenkaiden vaihdon kanssa ei pidä hätäillä vaikka kuinka olisi kevättä rinnassa. Ainakin kannattaa odottaa kunnes yöpakkaset ovat ohi, jos autolla joudutaan ajamaan yöllä tai aikaisin aamulla. Valumavedet jäätyvät yöpakkasilla ja tekevät tiet liukkaiksi, muistuttaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Niillä saa kuitenkin ajaa pidempäänkin, jos keli niin vaatii. Laki ei koske nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita, joilla saa ajaa vapaasti niin pitkään kuin haluaa.

Kitkarenkaat eivät kuitenkaan ole turvalliset kesällä, sillä niiden erilainen pintarakenne ja talveen suunniteltu pehmeämpi kumisekoitus muuttavat renkaan ajo-ominaisuuksia kesäkelillä, heikentävät märkäpitoa ja tekevät niistä alttiin aina vaaralliselle vesiliirrolle.

Kesärenkaat kannattaa valita laatu edellä

Ennen renkaidenvaihtoa tulee tarkistaa kesärenkaiden kunto. Nokian Renkaat suosittelee, että kesärenkaiden urasyvyys on vähintään 4 millimetriä. Tätä pienempi uransyvyys heikentää märkäpitoa ja lisää vesiliirron riskiä. Laki sallii 1,6 millimetrin uransyvyyden, mutta näin kuluneiden renkaiden märkäpito on olematon.

Myös renkaiden kulumismuoto tulisi tarkistaa. Epätasaisesti kuluneista talvirenkaista voi päätellä, että auton ohjausgeometria vaatii säätöä. Se kannattaa tehdä ennen kesärenkaiden asentamista.

Jos edessä on uusien kesärenkaiden hankinta, kannattaa miettiä hetki millaiset renkaat hankkii. Hyvää puolueetonta tietoa saa autolehtien rengastesteistä ja myös rengasliikkeet osaavat antaa hyviä neuvoja. Valintaa tehdessä tulee huomioida oma ajotyyli, mitä ominaisuuksia renkaissa arvostaa sekä renkaiden laadukkuus.

– Turvallisinta on valita autonvalmistajan suosittelema rengas-vanneyhdistelmä. Valitsemalla laadukkaat renkaat varmistetaan myös laadukas apu mahdollisten ongelmien sattuessa. Rengasvalmistajan myöntämä lisäturva uusille renkaille helpottaa elämää, jos rengasvaurio sattuu tien päällä. Pohjolan vaihteleviin kesäkeleihin kannattaa valita renkaat, jotka on kehitetty ja testattu Pohjolassa, Morri suosittelee.

Renkaanvaihtajan muistilista:

  • Tarkista kesärenkaiden kunto ennen kuin asennat ne autoon. Uransyvyyden tulee olla vähintään neljä milliä turvallisen märkäpidon takaamiseksi. Tarkista, etteivät renkaat ole kuluneet epätasaisesti. Jos ovat, saattaa auton ohjausgeometria vaatia säätöä.
  • Vähemmän kuluneet renkaat on asennettava taka-akselille, oli auto sitten etu-, taka- tai nelivetoinen.
  • Kun kesärenkaat on asennettu, tarkista renkaiden ilmanpaine. Painesuositus löytyy auton ohjekirjasta. Tarkista samalla myös mahdollisen vararenkaan ilmanpaine.
  • Alumiinivanteisissa renkaissa suositellaan pulttien jälkikiristystä noin 200 kilometrin ajon jälkeen. Teräsvanteet eivät vaadi jälkikiristystä.
  • Lisää turvallisuutta ja käyttöikää renkaille saa kierrättämällä niitä noin 8 000 kilometrin välein. Etuakselin renkaat vaihdetaan taka-akselille ja päinvastoin.
  • Talvirenkaat tulee säilyttää pesun jälkeen pimeässä ja viileässä tilassa. Renkaita ei saa altistaa öljyille tai liuotinaineille. Rengasliikkeiden rengashotellit takaavat parhaan mahdollisen säilytyksen.

Lue muut renkaisiin liittyvät hyötytieto-juttumme täältä.