Suomalainen Whim voittajaksi 500 startupin joukosta

Whim Sampo Hietanen
MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen puhui vuoden 2017 Slush-tapahtumassa

Suomalaisen MaaS Global -yrityksen Whim-mobiilisovellus on voittanut European Startup Prize for Mobility -kilpailun. Whim valittiin Euroopan suurimman kestävän kehityksen mukaiseen liikkumiseen erikoistuneen kilpailun voittajaksi lähes 500 kasvuyrityksen joukosta.

Whim tarjoaa liikkumista palveluna (Mobility as a Service) kuukausimaksullisina paketteina. Sovelluksen suosituin palvelu on Whim Urban, jonka kuukausimaksuun kuuluu rajaton joukkoliikenteen käyttöoikeus, sekä kiinteähintainen kymmenen euron taksi ja vuokra-auto taattuun vuorokausihintaan. Kymmenen euron taksilla saa matkustaa linnuntietä mitattuna viiden kilometrin matkan. Tarkoituksena on tarjota helppo ja kilpailukykyisesti hinnoiteltu vaihtoehto auton omistamiselle.

Whim Urban -palvelupaketin lisäksi Whimistä on mahdollista tilata Whim Unlimited -paketti, jonka kuukausihintaan kuuluu rajaton oikeus käyttää niin vuokra-autoa, taksia kuin joukkoliikennettäkin. Suppein Whim to Go puolestaan perustuu kuukausihinnan sijaan kertamaksullisiin matkoihin, jolloin Whim-sovellus toimii lähinnä helppona tapana hankkia kaikki matkaliput yhden sovelluksen kautta.

European Startup Prize for Mobility on Euroopan Parlamentin järjestämä kilpailu, jonka tavoitteena on edistää kasvuyrityksiä valloittamaan Euroopan liikkumismarkkinat. Kilpailun perustajina toimineiden liikennekomissaari Violeta Bulcin ja liikenne- ja matkailuvaliokunnan puheenjohtajan Karima Dellin mukaan liikenne on uudistamassa itseään. Myös tuomaristossa toimineiden Bulcin ja Dellin mukaan tämä on tarpeen sekä ilmasto- että väestörakenteen tuomien haasteiden osalta. Tuomaristoon kuului muun muassa myös menestystä niittänyt BlaBlaCarin perustaja Frédéric Mazzella ja Viron talous- ja rakenneministeri Kadri Simson.

Valinnan kriteereinä toimivat startupin positiivinen vaikutus ympäristöön sekä ympäristö- että sosiaalisilla mittareilla, liikkumisen parempi saatavuus loppukäyttäjille tulevaisuudessa sekä kunnioitus kestävän kehityksen periaatteita kohtaan.

– Tämä palkinto merkitsee meille todella paljon. Emme pysty tekemään haluamaamme liikenteen murrosta yksin, vaan teemme sen osana ekosysteemiä. Se, että ekosysteemiltä saa tällaisen arvostuksen, on iso ja tärkeä asia. Tämä ei ole ainoastaan MaaS Globalin ja Whimin, vaan koko ekosysteemin ja ekosysteemiin kuuluvien tahojen voitto, iloitsee MaaS Globalin toimitusjohtaja ja perustaja Sampo Hietanen.

MaaS Global saa voittajana neljän kuukauden ajan konsultointipalveluita The Boston Consulting Groupilta, Via ID:ltä ja muilta kumppaneilta. Nämä yhteistyökumppanit auttavat MaaS Globalia laajentamaan toimintaansa muualle Eurooppaan. Lisäksi kaikki kymmenen parasta startupia saavat paikallista näkyvyyttä viiden Euroopan suuren pääkaupungin läpi kulkevan kiertueen myötä. Kiertueella startupit pääsevät tapaamaan mahdollisia asiakkaita, sijoittajia ja paikallisia kumppaneita.