Arvaa paljon ajettu? Koeajossa Toyota Avensis vuosimallia 2004

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Eräänä päivänä olin autoliikkeen pihassa katsomassa autoja. Kyseisen liikkeen vaihtoautovastaava ajoi viereeni juuri tällä Toyotalla, ja kysyi kysymyksen, arvaa paljon ajettu? Heitin arvalla jonkun lukeman, jonka perään kuulin oikean vastauksen: 450tkm! Aikaisemmin en ole Avensista ajanut, mutta nyt mielenkiintoni heräsi: Tuosta autosta haluan tehdä jutun. Tämä Toyota Avensis on vuosimallia 2004, ja todellakin ajettu karvan vajaa puolimiljoonaa. Auton spekseistä mainittakoon kaksilitrainen dieselkone, sekä manuaalivaihteisto. Vaikka hieman elämää jo näkyy, niin tekniikka on edelleen täysin toimivaa. Mutta näillä kilometreillä ja 2900 euron hinnalla kaikki tämä on hyväksyttävää, mitä tässä paketissa on.

Toyota Avensis – Millainen on tämä toinen korimalli? Entä Avensiksen historia?

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

En enää muista tarkalleen, oliko vuosi joko 1997 tai 1998, kun Avensis teki tuloaan Suomeen. Mieleeni jäi kuitenkin esittelypiste Neste Ralleissa, silloisessa kilpailukeskuksessa Laajavuoressa, ja siellä jaetut multimediaromput. Ne tuntuivat tekevän kymmenvuotiaaseen autofriikkiin lähtemättömän vaikutuksen aikana, jolloin multimediasisältöä ei ollut netissä aivan nykypäivän tavoin – sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Avensis korvasi tuolloin ysikytluvun lopussa vanhan Toyota Carinan. Tämä nyt koeajettu auto on Avensiksen toinen korimalli, ja vuosimalli 2004 on tuotannon alkupäästä. Kaksilitrainen diesel tuottaa tehoja 116 hevosvoimaa, ja vääntömomentti on 280 Newtonmetriä. Varustetasoja oli Linea Terra ja Linea Sol. Linea Solista oli tarjolla kaksi versiota: Elegant ja Technical. Koeajoauto on näistä mainituista Elegant. Tämä korimalli oli tuotannossa vuoteen 2009 saakka, jolloin markkinoille saatiin korvaajana tuoreempi Avensis.

Korimalleista tarjolla ollut tähän malliversioon joko sedan, farmari tai liftback näiden väliltä. Moottorivalikoimaa on nähty tässä korimallissa 1,6 -litraisesta bensakoneesta 2,2 -litraiseen dieseliin. Facelift tähän malliin nähtiin vuonna 2006.

Koeajo

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Auto lähtee mukisematta känytiin, ja käyntiääni on terveen oloinen. Ajoasento on kelvollinen, vaikka mistään uudesta autosta ei olekkaan enää kyse. Mittaristossa komeilee miehekäs kilometrilukema: koeajohetkellä tarkalleen 450.000 kilometriä. Joku on siis päättänyt ajoittaa autonvaihdon juuri sopivasti. Tässä Avensiksessa kytkintuntuma on looginen, ja vaihteet menevät päälle helposti. Alustatuntuma on myös ehjän oloinen, mitään huomautettavaa ei tunnu. Koeajo oli senverran lyhyt, puolitoistatuntia, että tarkemmat kulutuslukemat jäivät mittailtua – mutta riittävän monipuolisen koeajolenkin kuitenkin ehti tekemään auton toimivuuden toteamiseksi.

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Mittaristo on selkeä, eikä mitään ylimääräistä löydy.

Tämä Avensis on myös katsastettu hiljattain, ja koeajon perusteella se on helppo uskoa. Matka-ajossakin koeajon perusteella homma toimii, senverran poikkesin moottoritielläkin. Jos Avensis on vielä tässä elämän vaiheessa toimivuudeltaan näinkin hyvä, niin kiinnostaa sitten tietää, että mitä uusi vastaava mahtaa olla? Vaikka Toyotan mallisto saattaa tuntuakkin hieman harmaan oloiselta, niin teknisesti ne kuitenkin ovat hyviä ja luotettavia autoja. Sen osoittaa myös tämä koeajettu auto.

Lopputulema – Kenelle 450tkm rullattu auto?

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Vetokoukkukin löytyy – ei muutakun kärryä vetelemään.

Jos ei tästä reissuautoa halua ostaa, niin työmatkakulkine tässä on vielä tarjolla. Ja vetokoukku tekee sen, että vaikkapa raksaäijälle farmari, jos paku on liian iso. Eipähän tarvitse tällöin sitä siistimpää ykkösautoa liata työvaatteissa, eikä myöskään niin haittaa, jos takakontissa oleva maalipurkki kaatuu. Eikä haittaa, jos lasten kuravaatteista tulee hieman likaa auton sisälle. Hintaa tosiaan on 2900 euroa, ei mielestäni tähän pakettiin suhteutettuna mikään ylipaha.

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Autoa myy: Jyväskylän Autotarvike, Sorastajantie / www.jklautotarvike.fi.

Koeajoauton speksit: Toyota Avensis 2.0 D4D Sol Elegant Wagon, vuosimallia 2004. Ajettu 450tkm, katsastettu hiljattain. Vetokoukku, ilmastointiautomatiikka, tavaratila 520 litraa. Tavaratilaa takapenkit alhaalla 1500 litraa. Katso muut Toyota Avensis vaihtoautot Autotalli.comista.

Toyota Avensis farmari 2004 / kuvat Mikko Kilkki

Takapenkilläkin vaikuttaa olevan hyvin tilaa, myös aikuiselle.

Kuvat ja tekstit: Mikko Kilkki