Auto 2018 – Mitä jäi käteen?

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Tätä olin odottanut – jatkoa vuoden 2016 automessuille! Itse olin jälleen bloggaajapassilla menossa mukana, ja pidettiinpä messuilla myös pienimuotoinen bloggaajamiitti autobloggareiden kesken. Itselleni ehdottomasti parhaiten mieleen jäivät muutamat konseptimallit, esimerkiksi Audi Elaine, joita pääsi tapahtumassa pällistelemään – sisään ei kuitenkaan istumaan päässyt. Konseptimalleja tuntui olevan näytillä edellistä tapahtumaa enemmän. Oli myös Ferrareita ja Lamborghineja, mutta niitä ei päässyt ajamaan – istumaankin tyyliin vain kutsusta.

Koeajettavana oli autoja paljon – itselleni koejoja kertyi kolme hyvinkin erilaista kulkinetta: Alfa Romeo Stelvio, Smart Fortwo EQ, sekä Suzuki Jimny. Koeajoautot ajattelin ruotia sitten seuraavassa blogipostauksessa. Koeajojen määrä on rajattu viiteen, joten koeajamiansa autoja kannattaa pohtia se mielessä.

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Koeajoalueelta lähdettiin koeajolle.

Koeajot tuntui menevän kuumille kiville, ja jos jonkun tietyn mallin koeajo kiinnosti, niin paras taktiikka oli heti messuosastolle päästessä ampaista suoraan kysymään tätä mallia. Viimeistään kaksi tuntia ovien avaamisen jälkeen moni osasto vastasi jo koeajotiedusteluun, että ei ole. Tämmöistä oli esimerkiksi Range Roverin ja Jaguarin pisteellä, sillä Range Velar olisi kiinnostanut koeajaa. Kysyessäni Velaria, oli kaikki kyseisen pisteen autot jo varattuja. Toisella pisteellä sain Jimnylle sain viimeisen koeajoajan noin 40 minuuttia ovien avaamsien jälkeen, ja koeajoa odotinkin sitten kello 17 saakka.

Osan koeajoista pystyi tälläkin kertaa varaamaan netin kautta, mutta kaikkeen koeajokalustoon sitä mahdollisuutta ei suotu. Itse en ennakkovarauksia koajoihin tehnyt, sillä heräsin asiaan niin myöhään. Koeajonumero tarvittiin koeajoja ständeiltä pyytäessa, sen kuitenkin otin ennakkoon.

Itse säntäsin Jyväskylästä Helsinkiin pelkästään näiden automessujen takia. Muuta asiaa ei ollut reissuun lähteä. Messupäiväksi valikoitui nyt lauantai. Sunnuntaina oli isänpäivä, ja perjantaina muita kiireitä.

Mitä uutuuksia messuilla oli?

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Messuilla nähtiin myös Lamborghini Urus, jollaisen on ostanut esimerkiksi Vesa Keskinen. Vieressä Bentley Bentayga. Jopa leasinghinta autoissa on hurja, vaikka se on pienempi kuin osamaksuhinta.

Uutuuspaljous. Kyllä vain, sellainen siellä oli. Esimerkiksi Toyota Avensis on nyt poistunut Toyotan mallistosta, ja Camry tehnyt paluun, nyt hybridimuodossa. Koeajovalinnat itse pyrin tekemään pitkälti sen perusteella, mihinkä täällä Jyväskylässä harvemmin mahdollisuutta saa: Alfalle, Smartille saati Suzukille ei jälleenmyyjää ole näissä maisemissa. Ei ole kyllä Jaguarillekkaan, että ei siinä, eikä enää myöskään Peugeotille. Laakkonen lopetti täällä nimittäin Peugeotin myynnin, ja nähtäväksi jää, siirtyykö Peugeotin edustus johonkin muualle. Camrylla ei vielä päässyt tässä tapahtumassa ajamaan, mutta sen uskon onnistuvan täällä Jyväskylässä – jälleenmyyjä Toyotalle löytyy.

Peugeotilta uutuusmallina nähtiin esimerkiksi Rifter, joka on samaa kastia Citroen Berlingon ja Opel Combon kanssa. Rifteriä kohtaan olisi kyllä minulla pienet koeajotoiveet olleet, mutta mutta, menin kysymään liian myöhään – Rifterinkin koeajot oli kaikki jo mennyt.

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Audi Q8 nähtiin myös messuhallissa.

Vaikka toki tämä autotapahtuma painottuu uutuuksiin, niin myös vaihtoautot oli huomioitu: Mukana oli AutoTeddy, mihinkä autonsa voi antaa myyntivälitykseen. Koska myyntivälittäjän toimisto on käytännössä puhelin, ja tapaamiset voi sopia vaikka kotia, jolloin kulurakenne on saatu painettua minimiin. Ideana kyllä varsin fiksua.

Moni toimija autokaupan alalla puhuu muutoksesta, mutta tässä on mielestäni sitä tämän hetken mielenkiintoisinta muutoshenkeä. Jollain tapaa ehdottoman mielenkiintoista, kun ruvetaan pohtimaan kiinteän liiketilan merkitystä. Toki autoliikkeeseen on ennenkin voinut antaa myyntitiliin autonsa, mutta myyntihallistaan harva automyyjä on ainakaan näyttävästi luopunut. Nyt on sekin nähty meikäläisten maassa. Mielenkiintoista nähdä, mihinkä tämmöinen toimintamalli johtaakaan?

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Tässä se on: Audi Elaine!!

Autokaupan tuulia haistelleena uskoisin siihen, että enenevässä määrin autokaupan palvelut tulevat asiakkaan luokse. Aina ei asiakas ole enää se, joka lähtee myyjän luokse, vaan nykyään myyjä voi olla se, joka lähtee sovittaessa asiakkaan luokse. Onhan esimerkiksi jo Kamuxilla ollut kotiinkuljetus jo arkipäivää, sekä monet autoliikeketjut siirtelevät autojaan toimipisteiden välillä sinne, minne ostaja vain haluaa. AutoTeddyjä pystyi jututtamaan heidän messuosastollaan, ja jos missasit mahdollisuutesi, kannattaa pistää klikaten heidän sivuilleen. AutoTeddy on asia, jota varmasti itse mielenkiinnolla jatkossa seuraan.

Milloinka tämmöinen tapahtuma sitten on? Tai siis oli..

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Pelkkää ökyjuhlaa ei tämä tapahtuma ollut – koeajokalusto oli sentään ihan käyttöosastoa.

Edellisen kerran vastaavaan aikaan vuonna 2016, ja paikkana Helsingin Messukeskus. Nyt päivämäärät olivat 9.-11.11.2018, joten perjantaista sunnuntaihin oli autoaiheista toimintaa laidasta laitaan. Seuraavan kerran tämä megatapahtuma nähdään tietääkseni vuonna 2020. Automessut on kokemani mukaan ehdottoman lapsiystävällinen, ja eri ikäryhmät on huomioitu. Nyt oli huomioitu myös kevytautot, sekä vähintään mopokortin omaavat henkilöt, joille tarjottiin liikenneopettajan kanssa kevytautojen koeajomahdollisuuksia.

Lopputulema – mitä jäi käteen?

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Ristiriipuntaa ja nelivetoa pääsi todentamaan Land Roverin ulkoilmapisteellä.

Messutapahtumassa sai jälleen menemään mukavasti koko päivän. Askelmittariin tuli aika hurja lukema, ja esittelijöiden kanssa monta mielenkiintoista keskustelua. Autoihmiselle varmasti mieleen jäi konseptimallit, sekä autoa ostavalle hyvä vertailumahdollisuus, joka tuskin tässä kokoluokassa heti toistuu.

Messujärjestäjälle on annettava ehdottoman hyvää palautetta hyvästä palvelusta: Koeajajille esimerkiksi lähetettiin viestillä koeajetun auton tiedot. Hyvä, sillä esimerkiksi bloggaajan elämää se helpottaa. Varmasti myös mahdollista tarjouksen pyytäjää. Muutenkin messujen järjestelyt tuntuivat olevan mietittyä loppuun asti. Ja mikäli autotekniikka sattui kiinnostamaan, oli samaan aikaan toisessa hallissa myös korjaamomessut.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan seuraavan kerran osaa tapahtumaan! Lauantaina messuyleisöä tuntui olevan liikenteessä todella paljon. Mikäli haluat hiljaisempana ajankohtana messuille, suosittelenkin harkitsemaan jatkossa esimerkiksi perjantaita tai sunnuntaita. Esimerkiksi yksi messuesittelijä kertoi minulle, että perjantai oli selvästi rauhallisempi päivä. Ymmärtäähän tuon kyllä, kun moni on silloin töissä. Ovelta ostettu 19 euron messulippu on jo sen hintainen, että mielellään on messuilla sitten koko rahan edestä.

Auto 2018 / kuvat Mikko Kilkki

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki