Autolomalle Eurooppaan?

Kuva: Pxhere

Kesän ja lomien tullen moni suomalainen pakkaa tavarat ja laukut ja suuntaa lomalle ulkomaille. Tänä kesänä säät ovat hellineet meitä ihan täällä koto-Suomessakin, mutta varman päälle pelaava haluaa nauttia viikon jos toisenkin eteläisemmän Euroopan lämmöstä ja auringosta. Intresseistä riippuen matkailumuotoja on monia: jollekin paras vaihtoehto on varata pakettiloma täyshoitoineen, kun taas toinen saattaa suosia vaikkapa Interrailia, eli Euroopan halki reissaamista rautateitse. Jos lomaviikkoja on kertynyt enemmän kuin yksi ja toivoisit näkeväsi matkallasi enemmän kuin yhden maan tai kaupungin, saattaa autoloma Euroopassa olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Seikkailuhenkisen valinta

Kenelle sitten sopii kaikista eri vaihtoehdoista juuri autolla matkustaminen? Ei ehkäpä ainakaan henkilölle, joka toivoo lomaltaan äärimmäistä rentoutumista ja aivojen narikkaan heittämistä. Euroopan halki autolla matkaaminen vaatii huolellista suunnittelua etukäteen, mutta myös skarppina pysymistä itse reissun aikana. Asiat eivät aina välttämättä suju suunnitellusti ja eri maiden liikenteessä selviytyminen saattaa vaatia kylmähermoisuutta.

Toisaalta, autolla matkaaminen tarjoaa aivan omanlaistaan vapautta ja joustavuutta vaikkapa lentokoneella tai junalla liikkumiseen verrattuna. Aikatauluista päätät sinä itse, ja jos matkan varrelta löytyy yllättävän mukava kohde, voitkin jäädä yöksi tai kahdeksi suunniteltua pidempään. Voisikin ehkä sanoa, että automatkailu sopii uteliaalle luonteelle.

Asiakirjat kuntoon ennen matkaa

Jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Ovatko matkustajien henkilökohtaiset asiapaperit ja todistukset kunnossa? On tärkeää, että mukana on voimassaoleva passi, tai muu hyväksytty ja virallinen henkilötodistus. Matkakohteista ja maista riippuen mahdolliset viisumit on myös haettava ja hoidettava kuntoon etukäteen eri maiden lähetystöissä. On myös viisasta ottaa selvää mahdollisesti tarvittavista rokotuksista ja rokotuskortista.

Euroopassa matkustavan kannattaa ennen matkaa pyytää itselleen Kelasta Euroopan Unionin sairaanhoitokortti, joka mahdollistaa tilapäisesti maassa oleskelevalle henkilölle välttämättömän hoidon saamisen, jos se ei voi odottaa kotimaahan paluuta. Edellä mainittujen lisäksi matkalle kuin matkalle lähtiessä kannattaa aina hoitaa kuntoon matkavakuutus. Henkilökohtaisten papereiden lisäksi ennen matkaan lähtöä on huolehdittava kuntoon ajoneuvoon liittyvät asiakirjat. Auton on tietysti myös muuten oltava kunnossa ja esimerkiksi renkaat kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Rajattomat mahdollisuudet

Autolla matkustaminen mahdollistaa useiden erilaisten aktiviteettien yhdistelemisen yhteen lomaan, erityisesti jos matkaan on käytettävissä useita viikkoja. Reissusi saattaa esimerkiksi pitää sisällään ulkoilu- ja vaellusloman Keski-Euroopassa, rantaloman Etelä-Euroopassa, ja siinä ohella halutessasi myös kulttuuriloman Euroopan useiden kaupunkien tarjoamissa museoissa vieraillessa. Maanosamme tarjoaa vaihtelevuudellaan jokaiselle jotakin, ja tärkeintä onkin, että pääset kohteista ja aktiviteeteista yhteisymmärrykseen kanssamatkustajiesi kanssa.

Tien päällä

Usein autolla matkaaminen pitää sisällään useita tunteja paikoillaan istumista. Saattaakin olla viisasta suunnitella jo ennen matkalla lähtöä muutamia aktiviteettejä, jottei aika kävisi liian pitkäksi, erityisesti, jos et itse istu ratin takana. Yksi hyvä vaihtoehto on käydä ennen matkalle lähtöä ostamassa ja lainaamassa turistioppaita matkan kohteista. Euroopan halki matkatessa on hyvää aikaa tutustua aina seuraavaan kohteeseen. Jos lukeminen aiheuttaa huonovointisuutta, hyvä vaihtoehto sille voi olla esimerkiksi klassisten pelien, kuten pasianssin tai pokerin pelaaminen. Nykyään ei ole tarpeen ottaa mukaan edes korttipakkaa, sillä pelin jos toisenkin saa helposti ladattua älypuhelimelle tai vaikkapa tabletille, ja niitä on mukavaa pelata yhdessä kanssamatkustajien kanssa.

Itse tien päällä kannattaa pitää muutamasta periaatteesta kiinni. Vaikka etäisyydet ovat pitkiä, ei kannata suunnitella yhteen putkeen ajettavaksi liian pitkiä matkoja. Liian monen ajotunnin myötä tylsistymisen lisäksi puutuu myös takapuoli, ja erityisesti jos matkalla on mukana pieniä lapsia, on säännöllisten pysähdyksien noudattaminen kaikkien kannalta viisasta. Välietappien ja pysähdyspaikkojen koluamiseen kannattaa myös varata kärsivällisesti aikaa. Yhden yön pysähdyksillä ei yleensä ehdi kovin paljoa nähdä, joten jos kyseessä on mielenkiintoinen kohde, kannattaa suosiolla viipyä vähintään kaksi yötä.

Kuten sanottu, autolla matkustamisen parasta antia on sen sallima joustavuus ja spontaanius. Näistä ominaisuuksista kannattaa ehdottomasti rohkeasti nauttia ja ottaa ilo irti. Päätieltä poikkeaminen saattaa pahimmillaan sotkea aikataulut joutuessasi eksyksiin, mutta parhaimmillaan saatat löytää ennalta suunnittelemattomia aarteita ja ikimuistoisia kokemuksia, mitä harvoin tapahtuu tyypillisten turistikohteiden pakettilomilla. Mikset siis harkitsisi seuraavaa lomaa suunnitellessasi matkustusmuodoksi autoilua?