Auton sisätilojen puhdistus – nämä tulisi löytyä jokaisesta autosta

Perehdyimme viime jutussa siihen, miten muutamalla luottotuotteella saa auton pestyä ulkopuolelta todella helposti ja edullisesti itse. Jos auton ulkopesussa onkin kyse auton maalipinnan hyvinvoinnista, niin auton sisäpuhtaus vaikuttaa suoraan omaan fyysiseen hyvinvointiisi, henkisestä nyt puhumattakaan. Istumme autossa usein monta tuntia joka päivä, mutta emme todellakaan siivoa sitä välttämättä joka viikko, tai edes joka kuukausi. Keväällä katu- ja siitepöly tekee ongelmasta valitettavan ajankohtaisen.

Auton sisätilojen perusongelma on, että sinne kertyy helposti paljon niin tekstiilipölyä kuin edellä mainittua katu- ja siitepölyäkin. Kaiken kukkuraksi autossa on todella runsaasti hankalasti puhdistettavia paikkoja, joihin pöly asettuu jopa vuosikausiksi. On helppo ajatella istuvansa auton sisällä turvassa siitepölyltä ikkunat kiinni, kun todellisuudessa onkin suljettuna pölypesään ikkunat ja ovet kiinni lähes päivittäin. Lika ja pöly eivät ole koskaan hyväksi kenellekään, joten tässä muutama käytännön vinkki, joilla saat toivottavasti oman autosi sisätilat kuntoon.

Kojelaudan näyttöruutu ENNEN puhdistusta

Isojen ja selkeiden pintojen pyyhkimiseen sopii mainiosti edullinen liina, joka ei nukkaa ja jota voi käyttää niin muovipinnoille kuin nahkaverhoilullekin. Kungs mikrokuituinen sisätilaliina on kätevä yleisliina ja se on lisäksi konepestävä 60 asteessa. Voit käyttää sitä niin kuivana kuin kosteanakin tehokkaasti.

Ei pesuaineita, ei vettä, vain mikrokuituinen liina

Vielä astetta etevämpi on kaksipuolinen, pehmeä mikrokuituliina, joka on suunniteltu niin auton sisä- kuin ulkopinnoillekin. Ulkopinnalta keltainen liina poistaa tehokkaasti vesipisarat ja sitä voi käyttää myös vahaukseen antamaan pinnalle todellista kiiltoa. On suositeltavaa pestä liina aina kuivauksen ja vahauksen jälkeen 40 asteessa pesupussissa. Liinan harmaa puoli on suunniteltu kuitenkin nimenomaan auton sisätilojen pyyhkimiseen ja toimii tehokkaimmin kuivava, jolloin on helpompi poistaa pöly pienistäkin raoista. Tahrojen puhdistamiseen riittää, kun liina kostuttaa hieman nihkeästi, et tarvitse ostaa ja säilyttää erikseen mitään pesuaineita. Vain liina ja vesi riittää.

Harmaa puoli kojelaudalle, keltainen puoli auton ulkopinnalle

Lasipintoja varten kannattaa investoida nimenomaan siihen tarkoitettuun liinaan, joka ei jätä tahroja tai kosteutta pyyhkimisen jälkeen. Kungs auton ikkunaliina on edullinen sekä helppo pitää autossa aina mukana, ja helpottaa mukavasti autopesun jälkeen lasipintojen kuivausta, vaikka olisit käynyt nopeasti vain huoltoaseman konepesussakin. Myös ikkunaliina on konepestävä 60 asteessa, joten et tarvitse suotta ostaa uutta liinan likaannuttua. Älä unohda, että myös tuulilasin sisäpuolelle kertyy helposti likaa ja tahroja, ja ne eivät lähde tuulilasinpesunesteellä.

Liinalla on kätevä pyyhkiä peileihin helposti kertyvät kosteustahrat

Jäljellä on vielä alussa kuvattu isoin ongelma. Miten ihmeessä auton saa puhtaaksi kaikesta pölystä, kun pelkästään kojelaudassa on lukemattomia pieniä rakoja, koloja ja syvennyksiä, joissa pölypallerot viihtyvät ajankin kanssa. Liina pyyhkii niistä yli ja vaikka imuri onkin tehokas, niin sekään ei sovi kaikkiin väleihin. Ratkaisu ongelmaan on Suomessa suunniteltu ja valmistettu (Avainlippu) Kungs-tuote, joka on nimetty yksinkertaisesti auton sisätilojen puhdistimeksi. Pölyhuiskaa muistuttava puhdistin on kuitenkin kooltaan huomattavasti kätevämpi. Mikrokuituinen materiaali on suunniteltu käytettäväksi kuivana, jolloin se poimii parhaiten pölyhiukkaset pienistäkin raoista. Kokonsa puolesta puhdistin on suunniteltu sopimaan esimerkiksi kojelaudan ja tuulilasin väliin. Harjasosan voi pestä myös pesukoneessa 40 asteessa pesupussissa, jottei lika pääse kertymään siihen syvemmin.

JÄLKEEN kuva, puhdistukseen ei käytetty pesuaineita eikä vettä

Kaikki artikkelissa kuvatut tuotteet on helppo säilyttää ja kuljettaa autossa mukana. Et tarvitse ostaa ja varastoida myöskään myrkyllisiä pesuaineita. Nopealla ja hyvällä itse tehdyllä yleispuhdistuksella vältyt myös kalliimmilta ja aikaa vieviltä sisäpesuoperaatioilta.

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Kungs autonhoitotuotteiden kanssa kaupallisena yhteistyönä. Kungs on suomalaisen Sinituote Oy:n omistama autonhoitotarvikkeiden tuotemerkki. Tuotteiden kotimaisuusaste on vahva, ja merkittävä osa kantaakin kotimaisesta alkuperästä kertovaa avainlipputunnusta. Katso lisää vinkkejä auton puhdistukseen täältä.