Autourheilu-aiheiset elokuvat

Ihmisen keksinnöistä harva inspiroi taiteilijoita yhtä paljon kuin autot. Ne ovat tarinoiden sankareita, jotka saavat sydämemme sykkimään. Eivätkä ihmiset saa tarpeekseen. Viisi minuuttia auton keksimisen jälkeen keksittiin kilvanajo, joka ei ole lakannut sen koommin. Kiinnostus autourheiluun ei näytä laantumisen merkkejä ja esimerkiksi F1-vedonlyönti kasvattaa suosiotaan päivä päivältä. Voittovedon voisi myös asettaa sen puolesta, että autoaiheiset elokuvat jatkavat voittokulkuaan pitkälle tulevaisuuteen. Autoelokuva voi tarkoittaa monia eri asioita aina autourheilusta kunnon road-elokuvaan, jonka sankarina auto ei koskaan petä. Auto voi olla päähenkilön ase, työkalu, unelma tai metafora. Ilman autoa sankarin osa maailmassa olisi aivan eri. Keräsimme alle muutaman populaarikulttuurin parhaan autoelokuvan. 

Photo by SnapWireSnapsPixabay License

70-luvun lopun kauhuklassikko Kalmankaara on kuin Tappajahai autoilla. Kokomusta auto terrorisoi pientä kyläpahasta ja paikallisen pikkukytän tehtävä on pysäyttää se. Elokuva on aivan yhtä naurettava kuin miltä se kuulostaa. Ja siksi niin hyvää viihdettä. Mustanpuhuva auto tekee asioita, joita mikään vielä keksitty auto ei pysty tekemään, joten jännitystä riittää odottaessasi auton seuraavaa temppua. 80-luvun lapset muistavat tämän elokuvan viikonlopun myöhäisiltojen kanavasurffailun palkintona. Toinen kovin synkkä autoelokuva on vuoden 1958 Thunder Road. Film noir -tyyppisesti kuvattu klassikko kertoo tarinan pontikankeittäjistä, joiden viinantoimitusreissuilla palvelee huippuunsa viritetty kaunokainen. Elokuvan hot rod välittää trokareiden elämäntavan autenttisemmin kuin yksikään toinen yritelmä aiheen ympärillä. Trokareiden tummanpuhuva elämä tuntuu yhtäkkiä kovin coolilta, kun kuljetussankarin moottori jyrähtää käyntiin.

Moottorin jylinällä ja hevosvoimien huminalla pyörii tietenkin jokainen autourheilusta kertova elokuva. Tämä genre jos jokin osaa heruttamisen taidon ja tarjoaa bensankatkusta pitäville makeaa mahan täydeltä. Saattaa jopa olla, että Tom Cruise toi aikanaan autoharrastuksen pariin muutaman naisenkin hyrisyttävällä Days of Thunder – ukkosta radalla -kisailullaan. Elokuvan ansiot tarinankerronnan osalta saattavat jäädä muutaman muun varjoon, mutta autojen ja autourheilun kuvaamisessa se todella onnistui. Jokainen katsoja maistoi palaneen kumin ja kilpa-auton pakokaasut elokuvateatterin hämärissä. Myös Ron Howard onnistui viemään katsojat autoilun kuninkuuslajin eturiviin. Formulakuskien välisestä kahinasta kertovan Rushin kolmatta pääosaa näyttelee formulat, joilla lähes pakkomielteisesti voittoa tavoittelevat Niki Lauda ja James Hunt painelevat menemään ympäri maailmaa. Kilpakumppanien matkan edetessä katsojat viedään keskelle autourheilun vaarallisuutta ja kiehtovuutta.

Photo by skeezePixabay License

Autoelokuvista puhuttaessa ei tietenkään saa unohtaa eeppisiä road-elokuvia. Niiden päähenkilöt tekevät matkaa niin maantiellä kuin pään sisällään. Matkaa tehdään auton voimin, joka ei kysele tai kyseenalaista. Se etenee tasaisesti kuljettaen matkustajiaan kohti määränpäätä. Road-elokuvat on perinteisesti olleet sotkuisen oloisia tasaisen tappavaa tahtia eteneviä pohdintoja elämästä ja sen turhuudesta. Thelma ja Louise rikkoi genreä mukavasti tuoden mukaan elementtejä, jotka keskeyttivät matkan teon ajoittain. Aivan kuin arkisessa aherruksessammekin olisi samankaltaisia hetkiä, jotka vievät hetkeksi huomion harmaudesta. Road-elokuvista puhuttaessa ei yksikään elokuvien ystävä voi olla mainitsematta Easy Rideria. Matkaa ei tässä tehdä autolla, mutta näitä prätkäjätkiä coolimpia otuksia saa hakea. Elokuvan sanotaan aloittaneen uuden ajan Hollywoodissa. Se tehtiin halvalla, mutta tarina tarjoili ennennäkemätöntä kritiikkiä Yhdysvaltain kahtiajakoon. Easy Rider näyttää realistisesti, miten Yhdysvallat on jakautunut perinteisiä arvoja kunnioittavien vanhempien ja muutosta kaipaavien nuorten välillä. Tämä todentuntuinen kuvaus oli aikoinaan radikaali ja sai aikaan kiihkeän keskustelun tulevaisuuden suunnasta. 

Autoihmiselle parhaiden autoelokuvien valitseminen voi olla aikaa vievä projekti. Bensan katkua ja palanutta kumia ei nimittäin tarvitse valkokankaalta varsinaisesti etsiä. Genren elokuvia on enemmän kuin tarpeeksi. Tykkäätpä sitten tasaisesta matkanteosta tai vauhdin hurmaa kuvaavasta formulaleffasta, löydät taatusti suosikkisi. Tarjolla on monenmoista sankaria niin autojen kuin niiden kuljettajienkin muodossa. Varaa riittävästi aikaa, sillä katsottavaa riittää.