Ford puuttuu vaaralliseen aivastelu-ajoon

Ford Mondeo

Fordin mukaan aivastaminen ei ole täysin harmitonta, varsinkaan jos se tapahtuu autolla ajettaessa. Asiaa on tutkittu autoilun näkökulmasta ja tuloksena oli, että ajettaessa 95 km/h nopeudella kuljettaja saattaa aivastaessaan olla silmät kiinni 20 metrin matkan. Paha allerginen kohtaus voi vaikuttaa kuljettajaan tavalla, joka on verrattavissa 0,4 promillen humalaan, mikä on hyvin lähellä rattijuopumusrajaa monissa Euroopan maissa. Allergikoilla on kolme kertaa suurempi todennäköisyys olla osallisena kolarissa.

Niinpä Ford tarttuu ongelmaan uudistuneen Mondeon myötä esiteltävällä ilmansuodattimella, joka estää jopa 99 prosenttisesti siitepölyn ja lähes täydellisesti typen oksidien (yleinen astman aiheuttaja) pääsyn auton sisätiloihin.

Uusi suodatin on edeltäjäänsä 50 prosenttia tehokkaampi ja se kerää myös erittäin pienet partikkelit, joka ovat kooltaan vain tuhannesosa ihmisen hiuksen paksuudesta. Ford lupaa uudelle suodattimelle lähes tuplasti edeltäjäänsä pidemmän käyttöiän, vaihtoväli on valmistajan mukaan 2 vuotta tai 30 000 kilometriä.

Fordin mukaan vastaavanlaisia hiilisuodattimia käytetään parhaissa kaasunaamareissa ja avaruusasuissa, ja niitä on totuttu näkemään vain kalliimmissa automalleissa. Uuden Mondeon jälkeen ilmansuodatin tulee saataville S-Maxiin.

Kuva: Ford

Leave a Reply