Haaste: Fiat Puntolla Jäämerelle

Ajohaaste, polkupyörä ja Fiat Punto

Vaikka blogini on ennenkaikkea koeajoblogi, en voinut olla tekemättä roadtrip aiheista juttua. Taannoin heitin sosiaalisessa mediassa haasteen, että jos riittävän moni tykkää, ajan vuosimallin 1998 Fiat Puntolla Jäämerelle. En muista pyysinkö tykkäyksiä 5.000 vaiko 50.000, mutta se luku ei aivan tullut määräaikaan mennessä täyteen. Somepeukutusten määräajaksi olin kuitenkin asettanut 30.06.2015. Lähdin kuitenkin pohjoisen reissulle Fiat Puntollani siitä huolimatta. Kaverini innostui kahden viikon varoitusajalla senverran, että hän halusi pakata mukaan polkupyöränsä, ja ajaa Kilpisjärveltä polkupyörällä takaisin Jyväskylään. Minne asti päädyimmekään? Itselläni tuli ajoa 2463km, kaverille hieman yli 1000km polkupyörän selässä.

Fiat Punto ja taidonnäyte pakkaamisessa

Reissuun valmistauduttiin hyvin: Reissua edeltävällä viikolla mietimme, kuinka saamme polkupyörän mahtumaan vetokoukuttomaan Fiat Puntoon. Se kävi lopulta helposti, kun polkupyörästä otti renkaat irti. Myös ammattimiehen taidolla tehty kuorma oli tiivis. Kaverini valmistautui lähtiessään siihen, että hän on matkallaan jopa kuukauden, sillä aikaa oli hoitaa reissu täysin fiilispohjalta. Jopa niin fiilispohjalta, ettei hän itsekkään tiennyt, polkeeko hän reissullaan 1000km, vaiko 2000km. Epäilijöitä riitti, mutta uskoin asiaani, sekä kaveriini niin paljon, että tämä homma kyllä hoidetaan, jos siihen kerran lähdetään.

Fiat Punto Ylläksellä

Ensimmäisenä ajopäivänä oli tarkoitus ajaa Jyväskylästä Äkäslompoloon, jossa meitä odotti mökkimajoitus. Äkäslompolo on tunnettu Ylläksen laskettelukeskuksesta, ja on osa Kolarin kuntaa, kuten myös Yllästunturin toisella puolella oleva Ylläsjärvi. Yllästunturin molemmin puolin siis on omat kylät, joista itse olen aina yöpynyt Äkäslompolon puolella. Äkäslompolo on tunnettu Jounin Kaupasta, jonka kauppias Sampo Kaulanen on jo someilmiö, kaikkine sometempauksineen. Kun suorinta reittiä ajaa, niin ajomatkaa tulee Jyväskylästä melko tarkalleen 700km. Kaverini kanssa meillä oli menomatkan pysähdyspaikkoina Vaskikello, ABC Tupos, sekä Autokeidas II. Haaparannan Ikeassa Ruotsin puolella suoritimme kuljettajan vaihdon, sillä kaverinikin halusi ajaa pienen pätkän Fiatilla.

Fiat Punto Kilpisjärvellä

Seuraavana päivänä, menomatkalla Kilpisjärvelle, pysähdyimme kaverini kanssa Sannan putiikissa pullakahvilla. Itse en aiemmin edes tiennyt kyseisen matkamuistomyymälän olemassaolosta, mutta 50snt (todellakin VAIN 50 senttiä!!) maksavat pullakahvit herättivät minun ja kaverini mielenkiinnon siten, että päätimme pysähtyä! Niille jotka eivät tiedä, niin Sannan Putiikki on Enontekiöllä Sonkamuotkassa, aivan Kilpisjärvelle vievän tien vieressä. Ymmärtääkseni myös putiikin pitäjä Sanna on omanlaisensa ilmiö, jota kannattaa käydä katsomassa! Tienvarsimainos kertoo matkailijalle, koska on aika pysähtyä kahville! Tien toisella puolella pullakahvit on saatavissa eurolla, jotenka halpaa ainakin on.. Ja mikä matkailijan kannalta parasta, ymmärtääkseni korotuspaineita hintaan ei ole!

Sannan Putiikki

Kilpisjärvelle päästyämme, kävimmekin alkulämmittelyiksi kiipeilemässä Saanalle. Alas päästyämme erkanivat kaverini, sekä minun tiet. Kaverini lähti polkemaan kohti Jyväskylää, ja minä jatkoin Puntolla Norjan puolelle. Minulla oli aikomus odottaa seuraavaan päivään, ja jatkaa Norjaan vasta silloin, mutta en malttanut odottaa. Aiemmin olin asettanut tavoitteekseni Skibotnin, sillä sinne on Kilpisjärveltä matkaa vain 50km. Itse Skibotnissa ei välttämättä niin hirveästi ole näkemistä, mutta onpahan kylä ainakin Jäämeren rannalla. Siellä, minne olin luvannut ajavani, jos tykkäykset tulevat täyteen.

Fiat Punto / ajohaaste Norjaan

Kilpisjärvellä Suomen ja Norjan rajalla on tulliasema, mutta henkilöautoja siellä ei pysäytetä, mikäli tullattavaa ei ole. Tullauskaistalla olikin vain rekkoja, kun minä ylitin rajaa. Valtion raja ei ole aivan ole tulliaseman kohdalla, vaan tulliasemasta hieman edempänä. Valtion rajan ylittämisen huomaa kyllä tiemaalauksista, sekä liikennemerkeistä. Kylttikin on pystytetty asiasta vielä muistuttamaan kertaalleen. Rajan ylitin siis Suomineidon peukalon kohdilta.

Fiat Punto ajohaaste

Maisemat Norjan puolella ovat erittäin hulppeat. Ovat kyllä Suomen puolellakin hienoja, sitä ei missään nimessä voi kiistää :). Koska sometykkäykset eivät aivan tulleet täyteen, päätän jättää avoimeksi sen kysymyksen, kävinkö todella aivan jäämerellä asti? Se jääköön ihmisten kahvipöytäkeskusteluihin :). Norjassa, tuossa Viikinkien maassa kyllä kävin, mutta missä? Paluu Suomen puolelle koitti vielä samana päivänä, ja kun puhelin oli Suomen puolelle palattuani takaisin Suomen verkossa, miehen työn tehneenä laitoin kavereille kuvaviestillä todistusaineistot tehdystä tempauksesta.

Fiat Punto kesti koko reissun, 2463km. Epäilijöille on varsinkin menomatkalta näyttää tankkauskuitit, ja joku tankkauskuitti löytynee paluumatkaltakin. Kaverini polki kuin polkikin koko matkan Kilpisjärveltä Jyväskylään, nukkuen osan öistään teltassa, missä milloinkin pystyi. Mitään haavereita meille kummallekkaan ei sattunut, ja tässä meille on varmasti reissu, mitä muistella myöhemminkin :). Kilpisjärven sekä Norjan lisäksi tällä reissulla tuli tutuiksi niin Kuerlinkat, kuin myös Ylläksen gondolihissi. Varsinkin Ylläksen gondolihissiä voin suositella!