Hyundailta 22 vähäpäästöistä automallia 2020 mennessä

Hyundai ix35 Fuel Cell
Kuva: Hyundai Finland

Hyundai uutisoi toimittaneensa syksyn aikana 50 kappaletta ix35 Fuel Cell -autoja asiakkaille eri puolilla Eurooppaa. Hyundain polttokennoautoja on näin ollet tällä hetkellä käytössä Euroopassa yli 250 kappaletta, enemmän kuin muiden autovalmistajien vastaavia malleja yhteensä.

Mielenkiintoiseksi uutisen tekee kuitenkin se, että samassa tiedotteessa Hyundai visioi tulevansa johtavaksi ympäristöystävällisten autojen valmistajaksi esittelemällä 12 hybrid-mallia, kuusi plug-in hybrid-mallia, kaksi sähköautoa sekä kaksi polttokennoautoa vuoteen 2020 mennessä.

Ennen kaikkea uutisen voi tulkita niin, ettei Hyundai aio jäädä yhden kortin varaan sähköllä kulkevien ajoneuvojen suunnittelussa. Strategia lienee järkevä, sillä polttokennoautojen määrä on ladattavien täyssähköautojen määrään nähden häviävän pieni, eivätkä eurooppalaiset autonvalmistajat näytä uskovan polttokennotekniikan potentiaaliin. Tällä hetkellä Hyundain lisäksi vain Toyota on saanut polttokennoauto Mirain kuluttajamarkkinoille asti.

[su_box title=”Hyundai ix35 Fuel Cell” style=”soft”]ix35 Fuel Cell on varustettu 100 kilowatin (136 hv) polttokennojärjestelmällä. Autossa tarvittava vety on säilötty 700 barin paineessa tankkiin ja polttokenno muuntaa vedyn ja hapen sähköenergiaksi, joka pyörittää sähkömoottoria. Energiaa varastoidaan 24 kWh litium-polymeeri -akkuun.

Täyteen ladattu ix35 Fuel Cell -tankki sisältää 5,6 kiloa vetyä, ja tankin täyttäminen vedyllä kestää ainoastaan kolme minuuttia. Ajomatka yhdellä tankkauksella on lähes 600 km eli suunnilleen sama kuin perinteisellä polttomoottoriautolla. Hyundain ix35 Fuel Cell on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa valmistettu ja Euroopan markkinoilla yleisesti kaikille asiakkaille myynnissä oleva vetykäyttöinen auto. Liikenteessä olevilla ix35 Fuel Cell -malleilla on takanaan jo yli 1,2 miljoonaa ajokilometriä.

Vuoden 2015 loppuun mennessä auto on saatavana 13 Euroopan maassa. Myös Suomeen on rekisteröity yksi vetykäyttöinen Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennoauto. Auto on kaasuntuottaja, perheyritys Woikosken käytössä, kun se testaa kehittämäänsä vetytankkausasemaa Suomen haastavissa olosuhteissa.

Hyundai ix35 Fuel Cell -autoja voi ostaa Suomesta tällä hetkellä ainoastaan maahantuonnin kautta. Hyundai ix35 Fuel Cell -polttokennonauton hinta on 71 579 € (autoveroton hinta 68 200 € + autovero 3 379 €).[/su_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *