Hyundain matkassa Neste Rallyyn

Neste Oil Rally 2015, Hyundai podium

Neste Oil Rally 2015 kisattiin tuttuun tapaan Jyväskylässä 30.07. – 02.08.2015. Itse sain kunnian lähteä lauantaina Hyundain maahantuojan matkaan kiertämään EK pätkiä, sekä päivän päätteeksi syömään illallisen tiimin VIP Loungeen. Hyundai järjesti rallipäivään osallistujille myös kyyditykset EK pätkien välillä. Erikoiskokeita kävimme katsomassa kolme: Jukojärvi 1, Mökkiperä 2 ja Surkee 2. Aikataulu oli tiukka, mutta päivä sitäkin antoisampi. Yhteishenki rupesi ryhmän kesken löytyä nopeasti, vaikka kaikki eivät edes tunteneet toisiaan entuudestaan. Hyundailla varikkopilttuu oli tehty peräti loistavasti: Yläkerran ruokailutilasta näki alakertaan, kun autoja huollettiin. Illallisen jälkeen saimmekin nähdä, kuinka Dani Sordon autoa parsittiin kasaan ulosajon seurauksena. Aikaa kyseiseen korjaussessioon oli käytettävissä 45 min, ja aikaa alettiin laskea siitä, kun asentaja ensimmäisen kerran kosketti autoa. Auton he siis saavat tutkia vain katsomalla sitä – kuitenkaan koskematta siihen. Päivän aikana keli suosi meitä, eikä vesisadekkaan mainittavammin häirinnyt meitä. Vettä tuli vain silloin, kun siirryimme bussilla erikoiskokeiden välillä, sekä illallisen aikana, kun olimme sisätiloissa syömässä :). Erikoiskokeet kävimme katsomassa aiemmin mainitussa järjestyksessä, siten että päivän aloitti Jukojärvi 1.

Jukojärvi 1

EK Jukojärvi on pituudeltaan 21,25km. Ensimmäinen auto starttasi klo 9:26, ja katselupaikkana oli sen parkkipaikan tienoo, minne bussi meidän ryhmän jätti. Toki meidän ryhmä hieman myös hajaantuikin eri paikkoihin, mutta itse en aikataulusyistä pidemmälle poistunut. Erikoiskokeena Jukojärvi on lauantain pätkistä pisin. Lisäksi tämäkin erikoiskoe ajetaan kahteen kertaan, kuten monet muutkin erikoiskokeet.

Neste Oil Rally, EK Jukojärvi 1

Neste Oil Rally, EK Jukojärvi 1 - Daniel Sordo

Neste Oil Rally, EK Jukojärvi 1 - Robert Kubica

Mökkiperä 2

EK Mökkiperä on pituudeltaan 13,84km. Kuten viimekkin vuonna, tämä EK ajettiin aiempiin vuosiin verrattuna käännettynä versiona. Ensimmäinen auto starttasi pätkälle klo14:37. Myös rallikaste tuli saatua Mökkiperällä, koska ralliauton ajaessa ohitse kivet ja hiekka saattavat lentää eturivissä olevien päälle. Niinpä myös minä sain osani. Tämän johdosta onkin erityisen tärkeätä muistaa suojata kameraa silloin, kun ralliauto on tarpeeksi lähellä.

Neste Oil Rally, EK Mökkiperä 2

Neste Oil Rally, EK Mökkiperä 2

Neste Oil Rally, EK Mökkiperä 2

Surkee 2

Päivän erikoiskokeista tämä oli ehkäpä eniten mieleeni. Rupesi löytymään jo täydellisyyttä hipova rallifiilis! Pituutta tällä EK:lla on 14,95km, ja ensimmäinen auto starttasi pätkälle klo17:32. Näimme myös auton, minkä Dani Sordo oli aiemmin ajanut metsähallituksen puolelle – puskurihan siitä puuttui.

Neste Oil Rally, EK Surkee 2

Neste Oil Rally, EK Surkee 2

Neste Oil Rally, EK Surkee 2

Illan huolto

Päivän päätteeksi ryhmäämme kuljettanut bussi vei meidät Paviljongille. Ohjelmassa meillä oli illallinen, sekä aikaa jutella ja tutustua toistemme kanssa, ja seurata huoltoa. Vasta meidän päästyämme yläkerran VIP Loungeen, josta kuvakin on, alkoi sataa kunnolla. Päivä oli pitkä ja aikataulu tiukka, mutta olo on silti hyvin kiitollinen, koska päivä mahdollisti kurkkaamisen myös kulissien taakse – minne ei normaalilla rallikatsojalla asiaa ole. Kiitos kuuluukin Hyundaille, jotta sain käydä heidän matkassaan Neste Rallyssa!

Voiton tässä rallissa kuittasi Volkswagenin Jari-Matti Latvala – onnea hänelle!

Neste Oil Rally, Hyundai huolto

Muuta mielenkiintoista mainittavaa on myös se, että Hyundain pisteellä oli esittelyssä uusi Tucson. Tucsonin lanseerausta päätettiin aikaistaa, ja pääsinkin ottamaan esittelypisteellä jo tyypitykset. Koeajoa odotellessa siis!

Autovouhotuksen muu ralliuutisointi

Rallimiesten matkassa ja Hyundai I20 WRC-testeissä

Videohaastattelussa Thierry Neuville

Neste Oil Rally 2015