Jou! Koeajossa BMW i4 – Sähäkkää ja sähköistä

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki

Vihdoinkin se tapahtui – kolmas kerta toden sanoi, ja pääsin tutustumaan Bemarin i4:ään! Kaksi aiempaa kertaa meni koronan takia ymmärrettävistä syistä pieleen, koska maahantuojan pressitilaisuus Kalastajatorpalla peruttiin. Kun koronatilanne oli välissä heikko, ei tavallinen bloggaaja saati freelancertoimittaja mahda asialle paljoakaan mitään. On vain yritettävä pärjätä tilanteiden kanssa. Toki koronaluvut ovat edelleen jonkinlaiset, mutta ovat jääneet muun uutisoinnin jalkoihin.

Nyt autot on saapuneet jälleenmyyjille, ja Kalastajatorppa saa odottaa osaltani niitä aikoja, jolloin tulee asiaa täältä Jyväskylän landepitäjästä lähteä Helsinkiin.

Nyt koeajoon lähti BMW i4 M50, mikä on kaikkineen vähintäänkin vakuuttava auto. Koska tarkat mallimerkinnät ja moottoreiden koodit eivät kerro kaikille mitään, on todettava lyhyesti – tämä ei ole mikään malliston miedoin!

Oho, millä spekseillä auto on?

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki
Esimerkiksi sivupeilit on yksi sellainen seikka, mistä huomaa heti, ettei auto todellakaan ole mikään hinnat alkaen -versio. Vastaavanlaiset sivupeilit on nähty esimerkiksi BMW M4:ssä, joka löytyy myös blogistani.

Koeajoon lähtenyt auto on lähes kaikilla niillä varusteilla, millä i4:n voi uutena itselleen ostaa. Auton ulkonäkö on yhtenevä polttomoottorikäyttöisen neljäsarjalaisen kanssa. Kun myyntihallissa sisällä on tavallinen BMW 420d, on i4:n varustepaljous huomattavan helppo havaita myös silmämääräisesti, sillä koeajettu i4 pitää sisällään myös ulkonäköön vaikuttavia varusteita.

BMW i4 M50:n suoritusarvot on kovat, 544 hevosvoiman tehot ja 795 Newtonin vääntö. Kiihtyvyys nollasta sataan on vain 3,9 sekuntia, mutta se ei edelleenkään tee i4:stä nopeinta ajamaani autoa, sillä ajettujen autojen listallani on myös Tesla Model-X p100d. Kiihtyvyys ei siltikään jätä minua kylmäksi, koska alle neljän sekunin kiihtyvyys on jo paatuneenkin automiehen mielestä aika hurjalla tasolla. En ole ainakaan vielä liikaa ajanut näin nopeita autoja.

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki
Myös tavaratila on ajateltu i4:ssä järkevästi. Tavaratilan koko on 470 litraa, takapenkit taitettuna alas tavaratilan koko kasvaa 1290 litraan.

Jos Bemarin tehotykki on olevinaan liian jytky, on miedompaakin osastoa toki tarjolla. Silloin mallimerkinnäksi tulee i4 eDrive40. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös tällä tehojärkäleellä voi ajaa liikennesääntöjen mukaan. Mikäli kokee tarvetta kaahata autollaan normaalin liikenteen seassa, on kyseessä silloin jonkinlainen asennevamma. Kaahaamiset on syytä jättää moottoriradoille.

Onko i4:ään sitten mitään lisättävää? Ei minun mielestäni, kokonaisuus on niin kunnossa kun se vain voi koskaan olla.

Koeajo – Mitkä fiilikset heräsi Bemarin sähköautosta?

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki
Kuljettajan paikalla kakki on Bemarimaisen tuttua, joten kulttuurishokkia ei tule Bemareilla aiemmin ajaneille.

Penkin säädöt hoituu kohdilleen sähkösäätöjen kautta, ratti säädetään kohdilleen manuaalisesti. Ajoasento löytyy 170 -senttiselle koeajokuskille kohdilleen miellyttävästi, ja hallintalaitteiden sijoittelu on järkevää.

BMW i4 vaikuttaa kaikkineen hyvin viimeistellyltä autolta. Kun auton pistää käyntiin, huomaa käynnissäolon lähinnä mittaristosta. Sama hiljaisuuden retriitti jatkuu myös taajamassa ajaessa. Auto on miellyttävän oloinen ajaa, suurin totuttelua vaativa asia on tehot, sillä satojen hevosvoimien ja Newtoneiden vääntö tarjoillaan käyttöön heti, eikä vasta kohta.

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki
Takapenkkitilat on toimivat.

BMW i4 loistaa myös moottoritiellä, moitteita on autoihin orientoituneen bensalenkkarin hankalaa keksiä. Tehot tietysti saattavat tuntua hieman ylimitoitetulta, mutta tietystä maailma on valintoja täynnä, ja kaikkeen tottuu.

Joku voisi tietty todeta, että Telsan lisäksi myös Audilla on tarjolla nopeampi täyssähköauto. Olkoot, siitä huolimatta joillekkin saattaa automerkki olla se kynnysykysymys, ja joku saattaa fiiliksen takia haluta Bemarin.

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki
Nykyajan tyylille uskollisesti digimittaristo löytyy, ja navigoinnin saa mittaristoonkin.

BMW i4 on sitä hienompi auto, mitä enemmän jäitä kuskilla on hatussa. Auton kokoluokka takaa sen, että se sopii loistavasti myös arkipäivän käyttöautoksi silloin, kun ajoonsa haluaa hienon ja maittavan täyssähköauton.

Autokanta sähköistyy todella nopeasti, ja tästä on hyvä jatkaa sähköautojen kehittelyä eteenpäin. Näkisin, että balanssissa oleva kokonaisuus on lopulta tärkeämpi kuin se, kiihtyykö auto sekunin nopeammin vai ei.

Lopputulema – Hyvää kannatti odottaa!

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki

Ehkä en Helsinkiin asti päässyt tutustumaan tähän autoon, mutta sen voin taata autofriikeille, että odottaminen palkitaan aikanaan. BMW i4 lupaa paljon paperilla, ja monta kertaa myös lunastaa lupauksensa.

Koska i4 on täyssähköauto, on isoin fiiliksentappaja lähinnä väärä ajotyyli, koska silloin toimintasäde tippuu turhankin nopeasti. Lopuksi on annettava vinkki optimaalista ajotyyliä hakevalle: esimerkiksi taajamassa kannattaa suosia moottorijarrua, koska rekuperaatio säästää virtaa.

Valmistaja lupaa i4:lle WLTP -mitattuna versiosta riippuen yli 500 kilometrin toimintamatkoja, joten oikean ajotyylin ja ajotilanteiden löydyttyä pidemmällekkin voi päästä. Talvella pakkasherra syö osansa, eikä tällä silloin ainakaan luvattua pidemmälle pääse. Olen käsitellyt sähköautojen toimintamatkoja blogissani aiemmin käyttäjän kokemuksen kautta, juttuun pääset tästä.

BMW i4 M50 maksaa halvimmillaan 68 640 euroa, siihen rahaan on tarjolla koeajoauton suorituskyky. BMW i4 eDrive40 on noin kymppitonnin edullisempi

BMW i4 sähköauto 2022 / kuvat Mikko Kilkki

Auton lainasi: Bavaria Laakkonen, Jyväskylä / www.laakkonen.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki