Kateustakuu – Koeajossa Audi Q7 4,2 V8 TDI

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Autoliikkeen esittelyhallissa silmääni pisti rekisteritunnus: QQQ-777. Se on erikoiskilpi, jollaisen saa rahalla, nykyhinnan ollessa 850 euroa. Menin tutkimaan autoa tarkemmin, ja spekseissä luvattiin varsin mukavia asioita: 4,2 litrainen V8, vuosimalli 2008, ja kilometrilukema vain 142 tuhannen kilometrin kieppeillä. Hintaakin oli 35 900 euroa. Mielenkiintoni vain heräsi entisestään, kun totesin auton olevan varsin siistissä kunnossa. Kun suhteuttaa kilometrilukeman auton kymmenen vuoden ikään, niin se tekee vuositasolla vain noin 14tkm. Blogissani on aiemmin nähty V6 koneella oleva Audi Q7. Lisäksi V8 koneella on tullut aikaisemmin ajettua Porsche Cayenne, sekä Volkswagen Touareg, joten kolmikosta alkaa olla jo kokemusta. Touareg on ainoa, jota ei ole blogissani vielä nähty, vaikka siitä minulla onkin ajokokemusta enemmän kuin Cayennesta. Kyseinen VAG-konsernin mallikolmikko on serkuksia keskenään, kuten automiehet sen tietävätkin.

Audi Q7 4,2 V8 TDI – Millainen varustelistaus?

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Koekilvet oli pois kuvasession ajan, jotta koko komeus pääsee blogissa esille. Auto on poistettu liikennekäytöstä, joten koeajo suoritettiin pykälien mukaan koekilvillä.

Hinta on kohdillaan kun suhteuttaa siihen, mitä saa. Varusteista mainittakoon esimerkiksi ilmajouset, sekä sähkösäädöt etupenkeissä. Ilmastointi löytyy myös takapenkkiläisille. Käytännöllisyydestä kertoo myös navigointijärjestelmä, sekä vetokoukku. Viimeisin huolto on tehty 120tkm kohdalla. Kulutuslukemia en viitsinyt liiemmin edes katsella, mutta väliäkös niillä enää tämän auton kohdalla onkaan. Tämän auton ostajalle uskon niiden olevan lähinnä sivuseikka, sillä rahaa varmasti on pitää tämä auto. Vian tullessa esimerkiksi huoltokulut ovat mitä ovat. Audi Q7 on ollut saatavilla myös V12 koneella, jollaisen on omistanut esimerkiksi Kimi Räikkönen. V10 koneisena on ollut saatavilla aiemmin mainittu Volkswagen Touareg, tämän auton konsernisisar. Ökyhirvitys V12 mallin korvasi sittemin SQ7, jollaista olen ajanut, ja jollainen on myös minun blogissani ohimennen nähty.

Koeajo – miltä tuntuu Q7 4,2 V8 TDI?

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Ehjää ja siistiä – mitäs muutakaan.

Ohjaamo näyttää kuin miltä tahansa Q7 mallin ohjaamolta. Kun auton pistää käyntiin, huomaa äänestä, että kuutoskone tämä ei ainakaan ole. Se on kasikone, mikä siellä ärjyy. Moottorin ääni ei kuulu sisälle mitenkään liian kovaa, mutta kasikoneeksi sen silti tunnistaa selvästi. Jos tämmöisen auton omistaisin, niin oikeastaan mä haluaisin kuulla, kuinka polttoaine palaa, tässä tapauksessa diesel. Liikkeelle lähtiessä saattaa tarvita malttia, sillä tehokas kone ja neliveto pitävät huolen siitä, että auto kyllä lähtee. Ja kulkee. Jalkoihin ei siis todellakaan jäädä.

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Myös takapenkkiläisillä on hyvät oltavat. Se joka valittaa, ei ymmärrä hyvän päälle. Myös isofix kiinnikkeet on, mikäli haluaa turvaistuimen kiinnittää.

Ohjaustuntuma on toimiva, ja alustatuntuma on säädettävissä käyttötarpeen mukaan. Kaikki vaikuttaa toimivalta, ja autoamattivaihteisto vaihtaa toimivan oloisesti. V8 TDI tuottaa tehoja 326 hevosvoimaa, ja vääntömomentti on 760 Newtonmetriä. Tämä dieselmylly on sama, joka on nähty saman aikakauden Audi A8 mallissa pienemmällä vääntömomentilla. Bensakoneisen V8 version vääntömomentti jää 440 Newtonmetriin. Jos näistä kumpikaan ei miellytä, niin sitten on vielä se aikaisemmin mainittu kuusilitrainen V12, joka sitten vääntääkin jo tuhannen Newtonmetrin verran. Se jos mikä on järjettömyyden multihuipennus ainakin kustannuksia ajatellen. Toisaalta voisi olla mielenkiintoista koeajaa kyseinen järkäle. V12 tässä autossa kuulostaa jäätävältä.

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Pienenä mukavana yksityiskohtana vielä: Näin takapenkillä.

Maastoautoissa tykkään erityisesti siitä, että istutaan perus henkilöautoja korkeammalla. Myöskään Audi Q7 ei ole tämän osalta mikään poikkeus. Paketti on niin kunnossa kuin olla ja voi. Saksalaista laatutavaraa.

Lopputulema – jollain kasvaa kohta autokokoelma

Audi Q7 4,2 V8 tdi vm2008 / kuvat Mikko Kilkki

Konehuoneessakin näyttää siistiltä.

Eipä tämmöisen koeajomahdollisuutta itselläni ainakaan päivittäin tule. Toisinaan kyllä. Koeajon jälkeen maltoin sentään suunnata takaisin autoliikkeeseen, ja palauttaa auton sinne. Ehkä vielä joskus minullakin tämmöinen auto löytyy. Työpaikka vain olisi ensin löydettävä, mieluiten vakituinen. Pankki tai rahoitusyhtiö ei muuten lainaa myönnä. Tässä mukana myös pieni videoklippi liittyen tähän autoon. Nauttikaa hyvät ihmiset, nauttikaa!

Koeajoauto myynnissä: Jyväskylän Autotarvike, Sorastajantie / www.jklautotarvike.fi

Koeajoauton speksit: Audi Q7 4,2 V8 TDI, katsastettu elokuussa 2017, huollettu 120tkm kohdalla. Co2 päästöt 294g/km. Kilometrit 142tkm, vuosimalli 2008. Hinta 35 900 euroa.

Kuvat, teksti ja video: Mikko Kilkki

Katso muut Audi Q7 vaihtoautot Autotalli.comista.