Kia Stinger GT – 370 hevosvoimainen tykki syksyllä Suomeen

Kia Stinger
Kuvat: Kia Motors

Detroitin autonäyttelyssä alkuvuodesta ensiesitelty Kia Stinger GT on ehtinyt lähes myyntivaiheeseen. Auto saapuu Suomeen syksyllä, joten kokosimme kymmenen mielenkiintoista faktaa kaikkien aikojen tehokkaimmasta Kia-mallista.

  1. Auto on saanut vaikutteensa jo vuonna 2011 Frankfurtin autonäyttelyssä esitellystä GT-konseptimallista. Stinger on aito gran turismo, jossa yhdistyvät rohkean muotoilun lisäksi upeat sisätilat ja ensiluokkainen ajettavuus.
  2. Kia Stinger GT:n muotoilusta on vastannut Peter Schreyer, joka toimii Kian ja Hyundain muotoilujohtajana. Schreyerin käsialaa on muun muassa Kian automallistolle tunnusomainen “tiger nose”-keula. Myös esimerkiksi uusimman sukupolven Hyundai i30 on Schreyerin yksi taidonnäytteistä. Ennen Kialle ja Hyundaille siirtymistään Schreyer on muotoillut muun muassa ikonisen Audi TT:n.
  3. Kia Stinger GT on varustettu 3,3-litraisella tuplaturbo V6-moottorilla. Auto on kaikkien aikojen tehokkain ja nopein Kian tuotantomalli. Stinger GT kiihtyy 4,9 sekunnissa 0­–100 km/h. Auton huippunopeus on 270 km/h.
  4. Auton ajo-ominaisuuksista on vastannut Albert Biermann, joka on tullut tunnetuksi BMW:n tehokkaiden M-sarjan autojen kehitystyöstä vastaavana johtajana.
  5. Kia on kehittänyt Stingeriä yhdellä maailman tunnetuimmalla moottoriradalla Saksan Nürburgringillä. Jokaisella Stingerin prototyyppiversiolla ajettiin vaativuudestaan tunnetulla Nordschleifellä 10 000 kilometrin testiajo. Yli 20 kilometriä pitkää rataa kierrettiin kullakin autolla 480 kierrosta.Nordschleifellä on 73 kurvia, korkeuseroa yli 300 metriä ja kaltevuutta jopa yli 17 prosenttia. 10 000 kilometrin testiajo Nordschleifellä vastaa yli 160 000 kilometrin testiajoa maantiellä.Kia Stinger
  6. Kia Stinger -mallia testattiin Nürburgringin lisäksi yli 1,1 miljoonaa kilometriä. Määrä vastaa noin 27 kertaa ajoa maapallon ympäri.  Stingeriä on kehitetty Euroopan lisäksi Lähi-idässä, Aasiassa ja Pohjois- sekä Etelä-Amerikassa äärimmäisissä olosuhteissa.
  7. Stingerin jarrut on suunniteltu vastaamaan auton suorituskykyä. Huippuversio Stinger GT on varustettu yhteistyössä Brembon kanssa suunnitellulla jarrutusjärjestelmällä. Sen 18” jarrulevyt toimivat testeissä täydellisesti jopa 800 asteisena.
  8. Stinger saapuu Eurooppaan kolmena eri moottoriversiona: 2-litraisena bensiiniturbona (255 hv & 353 Nm), 2,2-litraisena dieselmoottorina (200 hv & 440 Nm) ja 3,3-litraisena tuplaturbo V6 -bensiinimoottorilla. Tämä 3,3-litrainen V6-moottori tuottaa tehoa 370 hevosvoimaa ja vääntöä 510 Nm.
  9. Kia Stingerin pitkällä 2,9 metrin akselivälillä on haluttu korostaa auton atleettista muotoilua.
  10. Stinger on suunniteltu Kian Euroopan muotoilukeskuksessa Frankfurtissa, jossa luotiin myös sen esikuva GT-konseptimalli. Autolle myönnettiin EyesOn Design -muotoilupalkinto jo Detroitin kansainvälisessä autonäyttelyssä tammikuussa.

Kia Motors Finlandin sivuilta voi tilata uutiskirjeen, mikäli haluaa saada ensimmäisten joukossa tietoa Stingeristä.

1 Comment

Comments are closed.