Koeajossa Mercedes-Benz E 220d Coupé

Mercedes-Benz E 220d Coupé / kuvat Mikko Kilkki

Se oli Jyväskylässä superviikonlopuksikin mainostettu viikonloppu, jolloin tapahtui paljon myös Mercedeksen liikkeessä. Ensiesittelyssä oli myös CLA Coupé kuin A-sarjan sedanikin. CLA tuli koeajettua jo aiemmin ja tehtyä Keskisuomalaiselle juttu, mutta autoliikkeen tiskin alta löytyi koeajoon myös tämä E 220d Coupé – tottakai esittelyauto, ei mikään vaihtari. Koska lauantaina en koeajolle tällä kerennyt, suuntasin sunnuntaina takaisin Käyttöautolle ihan vain koeajaakseni tämän mukavuuden. Lauantaina tuli koeajettua mikäs muukaan kuin CLS 450 4Matic – vastaavanlainen kuin vuotta takaperin, jolloin olin lähdössä pääsykokeisiin Oulun Ammattikorkeakouluun. Koska kiire on vain ammattitaidon puutetta, niin koeajolle on aina aikaa. Tuolloin pikaisen koeajolenkin ja muiden kiireiden takia en blogihommiin kerennyt, mutta nyt asiantila on myös CLS:n osalta korjattava, ja blogijuttu myös kyseisestä autosta on tottakai tulossa.

Mitä eroa sitten on E ja CLS mallisilla Mercedeksillä? Tottakai se, että CLS asemoituu E-sarjan yläpuolelle. Nyt tarjoutui siis todellinen mahdollisuus vertailla Mercedeksen Coupeja, vai pitäisikö sanoa Coupéja, koska Mercedes on aksenttimerkistään tarkka, kun puhutaan merkin urheilullisemmista autoista – näistähän on kyse juuri nyt.

Millaisilla varusteilla?

Varusteita tässä autossa on paljon. Vaihteisto on yhdeksänvaihteinen automaatti, ja kaikki ajoasentoon vaikuttavat säädöt tehdään sähkösäädöillä. Lisävarusteeksi on rastitettu niin tunnelmavalaistusta kuin Burmesterin äänentoistojärjestelmää. Myös taukolämmitin löytyy, mutta hei, se on jo vakiovaruste – hienoa! Ja neliveto, sitäkään ei tästä autosta sovi unohtaa. Tämän auton dieselmylly pitää sisällään 194 hevosvoiman ja 400 Newtonin väännön, sekä päästöjä 161 grammaa kilometrille. Myös bensakoneinen versio löytyy, ja hinnat alkaen malli onkin E 200 Coupé. Aivan toista ääripäätä mallistosta edustaa myös täysiverinen AMG, joka toki löytyy myös. Sellaisen hinta on jo sitten aivan toisenlaisissa lukemissa, alkaen 125 767 euroa. Mikäli tämä Coupé ei korimallina nyt vain satu miellyttämään joko silmää tai käyttötarpeita, niin toki ne perinteisemmät sedan ja farmari on myös tarjolla.

Koejo – miltä tuntuu Mercedeksen E 220d Coupé?

Kun näen auton, tulee itselleni ensimmäinen mielikuva sulavalinjaisesta ja menevästä kulkineesta. Edellinen ajamani E-sarjan Coupé on pian päättyvän vuosikymmenen alkupuolelta, ja niistä ajoista muutos on todella selvä – ja tottavie parempaan suuntaan myös ulkonäöllisesti. Pappamaisuudesta on päästy pois, ja nuorekkuus tullut tilalle. Etupenkillä on mukava istua, oli sitten kuljettajan tai pelkääjän paikalla. Myös takapenkki on koeponnistettava – mutta isolle miehelle sinne on jo vaikea mennä ja tulla pois. Onnistuu se toki, mikäli halua riittää hieman taitella itseään erilaisiin asentoihin. Mikään suurperheen autohan tämä ei varsinaisesti ole, mutta toisaalta ei tarvitsekkaan olla. Isän tai äidin harrasteisiin tämä kyllä kelpaa.

Moottoritiellä auto on vakaa menijä, ja vaihteisto todellakin löytää mukavuusalueelle. Koska koeajo tapahtui CLS:n jälkeen, oli olettamukseni E Coupésta tylsempi. Kauaa en kerennyt ajaa, kun totesin mielikuvani vääräksi, ja huomasin tykkääväni tästä autosta. Onhan tämä toki edukkaampi, mutta hyvä se silti on, että edullisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Edullisempi hinta ei välttämättä tee autosta sen huonompaa, vaan puhtaasti tapauskohtainen asiahan on kyseessä.

Myös taajamassa E Coupé on miellyttävä auto ajaa. Suurin miinus kenties tulee takakontin luukusta, mikäli vaikkapa matka-ajoa tykkää tehdä paljon. Mitään muuta moitetta tästä on hankala keksiä. E Coupé on ehdottomasti ajajan auto silloin, kun ajosuoritteensa tykkää tehdä nauttien, ja auto vastaa sitä omaa käyttötarvetta.

Lopputulema – E Coupé, kannattaako?

Mercedes-Benz E 220d Coupé / kuvat Mikko Kilkki

Mikäli haluat noin 55 000 eurolla auton, minkä saa pienillä valinnoilla näyttämään lähes tuplaten kalliimmalta, niin tässä on yksi pätevä vaihtoehto. Siihen rahaan saisi E 200 Coupén. Nyt koeajettu auto ei ole se malliston edukkain, lisävarusteiden kanssa hintaa kertyy tälle paketille 81 276 euroa, mutta vastinetta saa E Coupén kohdalla rahoilleen, mikäli pitää autoista ja autoilusta. Kokemus jää plussan puolelle, suosittelen.

Mercedes-Benz E 220d Coupé / kuvat Mikko Kilkki

Koeajoauton lainasi: Käyttöauto, Jyväskylä / www.kayttoauto.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki