Koeajossa pieni pallosalama – Opel Adam

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Kesälomakausi on ollut parhaimmillaan, ja vihdoinkin pääsin taas bloggaamaan. MM-rallitkin olisi Jyväskylässä nyt aivan hilkulla, joskin paikallisista ainakin osa haluaa lähteä rallipakoon. Itse olen sitä ikäluokkaa, joka on nähnyt, kun Neste Ralleissa ajaa herrat nimeltä Richard Burns, Colin McRae, Juha Kankkunen etc.. Jyväskylän MM-rallit ovat minulle tuttuja jo 90-luvun puolivälistä, jolloin kävin siellä ensimmäisen kerran. Rallitohinat on näkyneetkin taas jo hetken aikaa Jyväskylän katukuvassa, kun ensin saatiin pois alta Suomipop -festivaalit ja Kalevan kisat. Mainitsemani rallipako, se kyllä vaikuttaa olevan osa Jyväskyläläisyyttä. Itselleni vuoden 2015 Hyundain VIP olikin kahdeskymmenes Neste Rally, ja vuonna 2016 tulinkin Harjun erikoiskokeelle suoraan Ylläkseltä, ensin 700 kilometriä Fiat Puntolla kotia ajaneena.

Mutta nyt asiaan. Jokunen vuosi sitten Opelilta nähtiin uutuusmalleina Adam ja Karl. Näistä Adam on nimetty selvästikkin automerkin perustajan mukaan, ja Karl sitten perustajan pojan mukaan. Silmiini pisti autoliikkeen pihassa tämä vuosimallin 2016 Adam, jolla ei ole edes paljoakaan ajettu – vain noin 45tkm. Voisi kuitenkin kuvitella, että kilometrit ovat suhteessa auton käyttötarkoitukseen – tämmöisen voisi kuvitella menevän esimerkiksi työmatkakäyttöön, jos ei sellaiseen autoon tohdi paljoa sijoittaa. Yksilitrainen mylly takaa pienemmät kulutuslukemat ja päästöt, siten myös pienemmät verot. Koska diesel alkaa pikkuhiljaa olla niitä menneen talven lumia, ei sellaista moottoria ole lainkaan saatavilla Adamiin.

Millaisilla varusteilla tästä saa Adamin – Opel Adamin?

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Nimettäköön tämä auto näin Suomalaisittain vaikkapa Aatamiksi. Kuten autoharrastajat ja autoammattilaiset tietävät, niin kyseessä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun autoja nimetään ihmisten mukaan. Aiemmin esimerkiksi Ferrari Enzo juontui suoraan automerkin perustajan nimestä. Automerkin perustajien sukunimiä taas esimerkiksi ovat Porsche ja McLaren, Ford ja Chevrolet. Mercedes-Benz taas juontuu perustajan tyttären nimestä, kun taas Pontiac intiaanipäällikön nimestä.

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Mukavana lisänä myös kosketusnäyttö ja peruutuskamera.

Tämän auton varustelistaus käsittää jo ilmastoinnin, kuten nykyään tapana jo on. Pienenä mukavana yksityiskohtana tulee nahkaratti, vakionopeussäädin on taas sitten jo vakiotavaraa. Ulkoväri on nimeltään Saturday White Fewer – mustavalkoinen väri näyttää ainakin omaan silmääni oikein mukavalta.

Kenelle minä suosittelisin Opel Adamia? Sellaiselle, joka tässä kokoluokassa haluaa erottua. On mukavaa, ettei ole ainakaan ulkonäköasioita täysin kopioitu toisilta. Kerrankin auto, mikä ei ole aivan massatavaraa, kun verrataan muihin. Tässä sarjassa hieman samaa kaliiperia mitä Citroen C4 Cactus, kokoluokan ollessa vain hieman eri. Kumpikin auto poikkeaa massasta, olematta kopiointiyritys edes toisistaan.

Koeajo – yllättävän hyvä myös isollakin tiellä

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Auton etupenkillä on oikeastaan mukava istua, vaikka ulkoapäin katsottuna auto pieneltä näyttääkin. Iso etuovi pitää huolen siitä, että huonojalkainenkin pääsee helposti sisään ja ulos. Takapenkille tosin joutuu kaivautumaan etuoven kautta, eikä se selvästikkään enää ole Bull Mentulaa varten. Ajoasento löytyy varsin mukavaksi, ja hallintalaitteet löytyy sopivilta paikoilta. Koneen käyntiääni vihjaa kolmesylinterisestä koneesta, joka Adamissa mallivuodesta 2014 alkaen.

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Koeajoselfie: Demonstroitava varmaan on takapenkkitilatkin.

Kaupungissa Adamia on varsin näpsäkkä pyöritellä. Eniten ja positiivisesti yllätti kuitenkin alustatuntuma isommalla tiellä, sillä auto on yllättävänkin hyvä ajettava esimerkiksi 80km/h nopeudessa. Ehkei maantieajossa esimerkiksi Insigniaa voita, mutta kokoluokka huomioiden varsin pätevää sorttia kuitenkin. Tavaratilan koko viimeistään aiheuttaa sen, että ilman mielikuvitusta lapsiperheen viikonloppureissu mummolaan saattaa jo tehdä hieman tiukkaa.

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Mittaristo on mukavan selkeä.

Kun tätä autoa miettii kokonaisuutena, ja esimerkiksi taajamakäytössä, niin esimerkiksi pizzalähetti ajelee tällä työpäivänsä varsin mukavasti. Tästä päästäänkin siihen, attä Adamista puuttunee vain se pakumalli, minkä saa tosiaan Opel Corsasta. Opel Adam Van, olisiko sellaiselle kysyntää? Ja toinen on kevytautot, joita lainsäätäjä on Suomeen haluamassa – olisiko Opel Adamista sellaiseksi? Esimerkiksi kuusivaihteinen manuaaliaski on helppo käyttää myös tottumattoman kuljettajan.

Lopputulema – liikaa ei Adameita vastaan tule

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Itselläni kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin ajamaan Opel Adamilla. Uusimmista malleista ajamaan olen päässyt Grandlandia ja Mokkaa. Joskus saatan vielä tehdä sen Vectra vastaan Insignia vertailun, mitä takavuosina kaavailinkin. Opel Cascada voisi olla myös mielekäs kokeiltava.

Mutta nytten takaisin siihen Opel Adamiin, kaikki vaikuttaa olevan tässä autossa koeajon perusteella täydessä jiirissä. Koeajopäivänä (25.07.2018) Nettiautossa näytti olevan myynnissä 24 Opel Adamia, osa hieman maastohenkisempiä Rocks malleja. Sen mitä olen Adam Rocksiin päässyt tuttavuutta myyntihallissa tekemään, en välttämättä offroadia tällä autolla ajaisi. Se mikä on ainakin Rocksissa ehdottomasti hauskaa, on se sama sardiinipurkkiavo, mikä vaikkapa Citroen DS3 Cabriossa.

Hinnalla ei ole lähdetty Opel Adamia pilaamaan – JAM varusteilla lähtöhinta uutena 15 719 euroa, ROCKS varusteilla 19 224 euroa. Tämän koeajetun vaihtoauton hinta 13 900 euroa. Siis hinnat melkein samoja kuin mopoautolla, kun hakee hintoja vaikkapa Aixam tai Ligier merkkisille laitteille. Tottakai kevytautot isomman koon vuoksi saattavat hidastaa rahtarien matkaa, mutta muovihöttöinen mopoauto on mopoautokuskille vaarallisempi onnettomuuden sattuessa. Onhan mopoautolle säädetty omapainoksi maksimissaan 350kg.

Opel Adam vaihtoauto 2016 / kuvat Mikko Kilkki

Kyllä sieltä takapenkiltä ainakin ne Isofix kiinnikkeet löytyy.

Auto myynnissä: Jyväskylän Autotarvike, Sorastajantie / www.jklautotarvike.fi

Maahantuojan sivusto: Www.opel.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki