Koeajossa: Skoda Rapid Spaceback 1.4 TSI DSG

Skoda Rapid Spaceback

Autovouhotus koeajoi Rapid Spacebackin 1.4-litraisella bensakoneella. Auto sai kiitosta laadukkaasta yleisilmeestä ja hyvistä tiloista ja ajettavuudesta.

Kenelle suunnattu?

Skoda Rapid Spacebackin voisi kuvitella sopivan hyvin nelihenkiselle perheelle ykkös- tai kakkosautoksi, tai lapsettomalle pariskunnalle, joka haluaa edullisen mutta laadukkaan ja astetta sporttisemman auton.

Konepellin alla?

Koeajettua Spacebackia vie eteenpäin 122 hevosvoimainen 1.4-litrainen turboahdettu bensiinimoottori, joka tuntuu jopa yllättävän urheilulliselta autossa, jonka omamassa on noin 1.2 tonnia. Moottorin urheilullinen olemus viimeistelee Spacebackin muutoinkin menevän ulkomuodon. 1.4-litraisen bensamoottorin kanssa Rapid Spaceback on aina varustettu 7-pykäläisellä DSG-automaattivaihteistolla. Verrattuna aiemmin Volkswagen-konsernin 1.4 TSI:stä tuttuun 6-vaihteiseen DSG:hen yksi lisävaihde on tervetullut lisä, vaikkei kuusivaihteisenkaan perusajossa mitään vikaa ollut.

Rapid Spaceback on saatavilla myös 1.2-litraisella bensakoneella ja 1.6-litraisella dieselmoottorilla, joista molemmista on saatavilla kaksi eri tehoversiota. Jottei valinta olisi liian helppoa, niin bensakoneissa DSG-vaihteiston saa ainoastaan 1.4-litraisiin malleihin ja dieseleissä vain vähempitehoiseen vaihtoehtoon.

Paperilla ero 1.2- ja 1.4-litraisten bensiinimoottoreiden välillä ei ole huikea kun vertaa lukemia 105hv vs. 122hv, ja 175Nm vs. 200Nm, mutta ajossa ero on kuitenkin selkeästi havaittavissa. Suurempi vääntö tuntuu etenkin parempana kiihtyvyytenä alhaisilla kierroksilla. Lisäksi 1.4-litraisen äänimaailma on onnistuttu tuomaan ohjaamoon hienosti, mikä korostaa auton urheilullisuutta.

Skoda Rapid Spaceback

Sisätilat?

Ensivaikutelma autoon istuessa on laadukas ja selkeä. Materiaalit tuntuvat auton hintaan nähden laadukkailta, eikä viimeistelystä löydy moitittavaa. Lisähintaan tilattavat urheiluistuimet tukevat hyvin, mutta niihin toivoisi säädettävän reisituen. Urheiluistuinten niskatuki on kiinteä eikä korkeus ole siten säädettävissä. Kannattanee siis koeistua ennen tilausta molemmat istuinvaihtoehdot ja tehdä päätös omin mieltymysten mukaan.

Muutamista pienistä yksityiskohdista paistaa läpi se, että Rapid Spaceback on eräänlainen välimalli muotoilullisesti ja sähköjärjestelmien puolesta. Esimerkiksi valo- ja tuulilasinpyyhinten viikset ovat tutut edellisestä Volkswagen-konsernin mallisukupolvesta. Sinänsä “vanhentuneet” yksityiskohdat huomaa vain tarkalla silmällä, eivätkä ne näin ollen haittaa käyttöä.

Rapid Spaceback on porrasperäistä Rapidia lyhyempi, ja pituus on nipistetty auton peräpäästä. Akseliväli autoissa on sama. Sen sijaan Rapid Spacebackissa takamatkustajilla on paremmin pääntilaa, sillä katto ei kaarru porrasperäisen mallin tapaan yhtä jyrkästi.

Tavaratilan puolesta porrasperäinen Rapid vie voiton Spacebackista, mutta 415 litran tilavuus on sekin todella hyvä luokassaan. Porrasperäisessä Rapidissa tavaratila on perusasennossaan huikeat 550 litraa, ja tila on normaaleista sedaneista poiketen helposti hyödynnettävissä, sillä takaluukku aukeaa takalasia myöten ylös. Rapid Spacebackin kuljetuskapasiteetti on siis varsin hyvin kunnossa, mutta mikäli arkikäytössä on tarvetta kuljettaa esimerkiksi lastenrattaita, valinta saattaisi kallistua porrasperäisen Rapidin suuntaan.Skoda Rapid Spaceback

Muotoilu?

Suuri lasikatto, joka jatkuu yhtenäisenä aina takaluukkuun asti, on ehdottomasti Rapid Spacebackin näkyvin muotokikka. Ratkaisu on tyylikäs ja Skodan mittapuulla mukavan erikoinen. Auton keula sen sijaan voisi olla ärhäkämmin muotoiltu ja särmikkäämpi. Vaikka Skoda onkin viime vuosina muotoillut autonsa kulmikkaammin, nykytrendi suosii agressiivisempaa ilmettä, ja tässä Skoda ei ole oikein pysynyt perässä. Osasyyllinen tosin lienee konsernipolitiikka; ärjymmät ilmeet on varattu muille merkeille ja malleille.

Ajettavuus? / Käyttäytyminen tiellä?

Ajettavuudeltaan Skoda Rapid Spaceback on mainio ja auto lunastaa odotukset keskimääräistä sporttisemmasta tuntumasta. Sähköinen ohjaustehostin tuntuu alkuun kaupunkiajossa liian kevyeltä, sillä ohjauspyörää pystyy kirjaimellisesti pyörittämään pikkurillin voimalla. Keveydestä huolimatta ohjaus on kuitenkin täsmällinen ja palautus keskialueelle toimii erittäin hyvin. Vauhdin kiihtyessä ohjaustehostin jäykistää tuntuman riittävän jämäkäksi.

Spaceback on kaikin puolin täsmällinen ajettavuudeltaan ja kiitosta täytyy antaa myös auton tunnokkaille jarruille. Melutaso on kohtuullinen, nastarenkaiden rapina kantautuu sisätiloihin mutta suhinat ja kohinat eivät ole häiritsevällä tasolla.

Skoda Rapid Spaceback

Taloudellisuus?

Kulutuksen osalta Spaceback edustaa keskitasoa, ei parempaa tai huonompaa. Koeajojakson aikana keskikulutus pyöri 7-8 litran tuntumassa sadalla kilometrillä kun suuri osa ajosta oli kaupunki- ja taajama-ajoa. Maantienoupeuksissa vakionopeudensäädintä käyttämällä pääsee viiden ja puolen litran lukemiin. Valmistaja lupaa yhdistelmäkulutukseksi 5,5 litraa / 100km, joten kiinnittämällä hieman huomiota omaan ajotapaansa on mahdollista päästä noin litran päähän luvatusta.Skoda Rapid Spaceback

Miksi ostaisit?

Ehdottomasti suurin syy harkita Skoda Rapid Spacebackin ostoa on se, että rahalleen saa hyvän vastineen. Siinä missä Skodan suuremmat Octavia ja Superb -mallit alkavat olla hinnoiltaan jo lähempänä ylemmän keskiluokan hintatasoa, Rapid Spaceback tarjoaa hyvät ja laadukkaat tilat kun autoon sijoittaa reilun 20 000 euroa.

Spacebackissa on myös kokoluokkaansa nähden reilut sisätilat. Normaalissa käytössä ei tunnu, että joutuisi tilojen suhteen tekemään kompromisseja. Suurikokoiset kameralaukut ja pitkät jalustat sujahtavat tavaratilaan vaivatta, ja matkustamoon mahtuu mukavasti neljä aikustakin.

Miksi et ostaisi?

Kuten todettu Rapid Spacebackissa on muutamia pieniä muotoilullisia yksityikohtia, jotka edustavat jo vanhentunutta Volkswagen-konsernin sukupolvea. Ne eivät haittaa käytössä, mutta jos autonsa haluaa olevan pienimpiä yksityiskohtia myöten uusinta uutta, kannattaa jäädä odottamaan Spacebackin mahdollista päivitystä.

Skoda Rapid Spaceback Skoda Rapid Spaceback

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *