Koeajossa Volkswagen Grand California 600

Volkswagen Grand California / kuvat Mikko Kilkki

Oho! Siinä oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin ensimmäiset kuvat Volkswagenin Crafterpohjaisesta Grand Californiasta. Jollain tapaa minun silmääni tämä Volkswagenin uutuus näyttää ihan hienolta.

Kun sosiaalisesta mediasta sitten huomasin, että Grand California olisi saapunut Jyväskylän jälleenmyyjälle, niin todellakin oli aihetta lähteä koeajolle! Minulla oli aikeet mennä koeajopäivänä toisaalle testailemaan aivan muuta autokalustoa, mutta suunnitelmat muuttuivatkin samalta istumalta. Näin se vaan joskus menee, ei aina mahda mitään.

Myyjän kanssa jutellessa sain tietää, että mielenkiintoa tätä uutuusmallia kohtaan olisi ollut jo mukavan paljon. En ihmettele tätä yhtään, sillä verottomanakin verraten kovantuntuisesta hinnasta huolimatta tämä tuntuu kääntävän parkkipaikalla katseita. Onneksi muuten tuohon 82 890 euroon ei edes yritetä laskea autoveroa mukaan! Senverran nimittäin tämä koeajoauto maksaa näillä varusteilla.

Mikä ihmeen Grand California 600?

Volkswagenilla on myös Transporteriin pohjautuva California, joka on myös matkailuauto. Siihen ei kuitenkaan saa Suomessa mitään veroetuuksia, kuten tähän Crafterpohjaiseen malliin onnistuu saada. Näin on lainsäätäjä päättänyt.

Tämä on Volkswagenin itsensä tehdasvarustelema matkailupaku, jollaisen voi mennä tilaamaan Volkkarin jälleenmyyjäverkoston kautta. Ideassa on siis paljon samaa, mitä on aiemmin blogissani nähdyssä Chevrolet Chevy Vanissa. Tämä Volkkarin Koeajoauto on rekisteröity neljälle, ja samalle määrälle löytyy koeajoautosta myös nukkumapaikat. On toki hyvä muistaa, että osassa mallistosta makuupaikkoja on vain kaksi.

Konehuoneesta löytyy kaksilitrainen dieselpata, ja vaihteiston virkaa hoitaa automaatti. Tämän auton kokonaispaino on tasan 3500 kg, joten B-ajokortti riittää. Toki jos haluaa, 3880 kg painava C-kortillinenkin vaihtoehto löytyy. Tätä on hyvä puntaroida myös ajokorttivaateen takia, mikäli potentiaaliselta ostajalta ei vielä kuorkkikorttia valmiina löydy.

Nyt koeajettu Grand California 600 on se malliston pienempi versio. Mikäli suurempaa versiota kaipaa, sellainen tottakai myös löytyy. Isompi malli tottelee nimeä Grand California 680, ja siihen lisätilaa on saatu kasvattamalla akseliväliä (akselivälit 3640mm vastaan 4490mm). Molemmissa malleissa kattoa on selkeästi korotettu, ja vaikka korokepala näytttääkin varsinkin alkuun siltä miltä se näyttää, niin sisätilat on kuitenkin saatu tehtyä varsin fiksusti toimiviksi.

Koeajo – Poikkeaako tämä jotenkin tavallisesta Crafterista?

Etupenkit kääntyvät tarvittaessa ympäri. Edestä ylhäältä löytyvä parvisänky on suunniteltu lähinnä lapsia varten, aikuinen siellä tuskin viihtyy.

Jos on aiemmin Crafterilla ajanut, niin saattaa tästä autosta löytää paljon tuttuja asioita. Se mikä kuitenkin on aivan toista, on tottakai fiilis! Eikä nyt fiilistä oikein voi keskenään verrata, kyllä se on Grand California lähdettävä koeajamaan ihan erikseen!

Tämä auto lähtee vanhan koulukunnan tapaan avaimesta käyntiin, ja käsijarru on tottakai kahvamallia. Penkit säädetään käsisäätöjen kautta, ja parempi näin, koska käyttöön tämä auto on tehty, ei koristeeksi. On reissussa yksi rikkoutuva osa vähemmän.

Aikuiset mahtuvat hyvin nukkumaan auton takaosassa. Myös säilytyslokeroita on paljon mutta runsaasti.

Koska tämä auto perustuu pakettiauton koriin, niin ajettavuus on samaa tasoa kuin muissakin vastaavissa Craftereissa. Auto on jämpti ajaa isommalla tiellä, toimiva myös sorapätkällä, kun bitumipäällyste loppuu. Koeajolenkki sisälsi näitä molempia.

Sänkyjen alta löytyy kuljetuskapasiteettia tavaroille.

Tämä auto on tottakai sellainen, että jos minä tämän ostaisin, niin automaattiaskilla se olla pitää. Tällöin Volkswagen Grand California tuntuu vaivattomalta autolta ajaa, varsinkin jos kilometrejä tulee päivässä satoja. Auton kokoluokka vaikuttaa sopivalta silloin, kun matkaan lähtee kaksi aikuista, ja matkaseuraksi kaksi lasta. Myös se perheen koira sopii matkaan mukaan.

Lopputulema – Retkelle mars!

Tämmöiset pakettiautokoriset autot ovat ainakin minua kiinnostavia vaihtoehtoja silloin, kun matkailuajoneuvoja lähden katsomaan. Tämmöisellä on helppo mennä sinne minne mieli vie.

Volkswagen Grand Californiassa on tottakai paljon hyvää. Koeajoauton hinnat alkaen -versio maksaa 66 890 euroa. Pykälää suurempi Grand California 680 maksaa sitten 69 080 euroa.

Koeajoauton lainasi: Jyväskylän autotarvike / www.jklautotarvike.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki