Koeajossa: Volvo V40 T5 AWD Cross Country

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Koeajoimme yhden Volvon hauskimmista malleista, tarkalta mallimerkinnältään V40 T5 AWD Cross Country OR:n. Pitkä ja monimutkainen nimi pitää sisällään ärhäkän ja ajettavuudeltaan erinomaisen auton. Mitä kaikkea lyhennehirviö tarkoittaakaan?

Ensinnäkin kyseessä on Volvon nykymalliston pienimmästä V40-mallista korotetulla maavaralla varustettu Cross Country, joka pärjää nelivedon ansiosta esimerkiksi vetisellä ja upottavalla rantahiekalla. T5-merkintä kertoo puolestaan auton voimavaroista, joita pusketaan ulos bensiinimoottorista 245 hevosvoiman ja 350 Nm väännön verran. OR on sen sijaan lyhenne Ocean Race -varustelusta, joka antaa autolle viimeistellyn ja tyylikkään ilmeen vaaleine nahkapenkkeineen.

Volvo V40 Cross Country:a on helppo hehkuttaa, sillä pienestä koostaan huolimatta autoon on saatu mahdutettua kaikki oleellinen ja vähän päälle, auto on selvää premium-tasoa. Laadusta ei tarvitse edes maksaa itseään kipeäksi, sillä automaattivaihteinen, hyvin varusteltu, V40 D2 (diesel) Ocean Race Business lähtee autokaupasta kotiin 32 900 euron hintaan. Toki tällöin joutuu tinkimään nelivedosta sekä tehoista, mutta laadukkaan paketin Volvon hyväksi havaitulla automaattivaihteistolla tuohon hintaan saa.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Vaalea sisustus erinomaisesti muotoiltujen etupenkkien kera antaa autolle ilmavan mutta sporttisen olemuksen. Huomaa säädettävät niskatuet.

Takaisin kuitenkin T5-bensatykkiin. Volvon uusi automaattivaihteisto jakaa ainakin allekirjoittaneen listalla ykköspaikan BMW:n vastaavan kanssa. Vaihdot ovat Volvon 8-portaisessa momenttimuunnin-automaatissa pehmeitä ja välitykset on toteutettu niin, että voimaa on tarjolla jatkuvasti yllin kyllin. Nelivetoisena V40 lähtee tiukasta moottoritierampista hallitusti vaikka kaasun painaisi rivakastikin pohjaan. Nelisylinterisen moottorin äänimaailma ei saa ihoa aivan kananlihalle, mutta jonkin asteisia värinöitä tehokas bensakone kuitenkin aiheuttaa. Satasen vauhtiin pikku-Volvo ampaisee 6,1 sekunnissa.

245 hevosvoimastaan huolimatta V40 T5 Cross Country ei paisuta verottajan rahapussia aivan liikaa, sillä päästöt on onnistuttu pitämään 149 grammassa kilometriltä. Peräkoukun varustelistalta ruksivat osannevat arvostaa myös sitä, että omapainoltaan 1643 kilogramman auto omaa 1500 kg vetokyvyn.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Tiloiltaan V40 Cross Country on ennen kaikkea ajajan ja etumatkustajan auto. Ocean Race -varusteluun kuuluvat nahkaistuimet saa valittua joko vaaleina tai mustina, ja muotoilultaan ne sopivat erinomaisesti myös pitkälle kuljettajalle. Säätövaraa on jopa paremmin kuin suurikokoisessa V70:ssä, ja korkeus-suunnassa säätyvät niskatuet ovat positiivinen yllätys Volvon kiinteisiin penkkeihin tottuneelle. Takana matkustavat eivät elä yhtä herroiksi, mutta lapsille ja lyhyille matkoille tilat ovat riittävät.

Koeajettuun autoon on valittu lisävarustelistalta lähestulkoon kaikki mahdollinen, jolloin hintakin on paisunut normaalista V40 T5 AWD Cross Country Ocean Race:sta 13 000 euroa. Mukaan mahtuu mm. panoraamalasikatto, puoliautomaattinen pysäköintiavustin, lämmitettävä tuulilasi, Volvo On Call -järjestelmä sekä peruutuskamera, muutamia mainitakseni. Jos olisi itse ostamassa V40:ää, jättäisin suuren osan lisävarusteista ostamatta, mutta esimerkiksi Driver Support -paketti on järkivalinta kohtuulliseen hintaan. 2450 eurolla saa nimittäin mm. aktiivisen vakionopeudensäätimen jonoaputoiminnolla, jalankulkijoiden havaitsemistoiminnon, etäisyys- ja kaistavahdin, kuolleen kulman varoittimen risteävän liikenteen varoituksella, täysautomaattiset häikäisemättömät kaukovalot ja liikennemerkkien tunnistuksen.

Katso kuvagalleria:

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Ocean Race -varusteluun vakiona kuuluvissa vaaleissa nahkapenkeissä materiaali on ensiluokkaista. Oranssit tikkaukset viimeistelevät.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Etenemiskykyä V40 Cross Country T5 AWD:stä löytyy, mutta maavaraa toivoisi hieman enemmän.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Nelivedon ansiosta autolla uskaltaa ajaa huoletta esimerkiksi vetiselle hiekalle.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Peräpäästä auto on tunnistettavasti osa Volvoperhettä.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Sivuprofiilista huomaa hyvin Volvo V40 Cross Countryn suhteessa hyvin matalat sivuikkunat. Korkean kylkilinjan myötä auto tunuu sisältä kokoaan suuremmalta ja turvallisemmalta. Näkyvyys on kuitenkin kohtuullisen hyvä.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Takapenkeistä löytyy jopa hieman sivuttaistukea. Pidemmällä matkustajalla saattaa tulla korkeus vastaan.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD

Ilmeeltään vaalea sisustus on kirjaimellisesti merihenkinen, nimenä Ocean Race lunastaa siis odotukset.

[su_box title=”Volvo V40 Cross Country T5 AWD”][su_row]

[su_column size=”1/2″]

• Moottori: 2.0 litrainen turboahdettu bensiinimoottori

• Suurin teho: 180 kW (245 hv) @ 4000 rpm

• Suurin vääntömomentti: 350 Nm @ 1500-4800 rpm

• Kiihtyvyys: 0-100km 6,1 sek

• Tavaratila: 324 litraa

• Vaihteisto: 8-vaihteinen Geartronic-automaatti

• Päästöluokka: Euro 6

[/su_column]

[su_column size=”1/2″]

• Omamassa: 1643 kg

• Vetotapa: Neliveto

• Päästöt: 149 g/km

• Kulutus maantie: 5,2 l/100 km

• Kulutus yhdistetty: 6,4 l/100 km

• Polttonestesäiliön tilavuus: 57 litraa

• Suositushinta autoveron kanssa: Alk. 44 969,46€ (koeajoauton Ocean Race Business -varustelulla)

[/su_column]

[/su_row][/su_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *