Mikä kevytauto? Näin henkilöauton muuntaminen kevytautoksi onnistuu

Ford Fiesta Active / kuvat Mikko Kilkki
Muun muassa suosittu Ford Fiesta soveltuu kevytautoksi. Kuva: Mikko Kilkki

Kevytauto on 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille tarkoitettu henkilöauto, jonka huippunopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Henkilöauto muutetaan kevytautoksi asentamalla siihen lainmukainen nopeudenrajoitin ja suorittamalla autolle sen jälkeen muutoskatsastus.

Kevytauto on mahdollista muuttaa helposti takaisin henkilöautoksi siinä vaiheessa, kun nuori on suorittanut henkilöautoon oikeuttavan ajokortin. Kevytauton ajamiseen edellytetään samanlaista ajokorttia kuin mopoauton kuljettamiseen. 

Mopoautoon verrattuna kevytauton suurin etu on turvallisuudessa. Koska kevytauto on moderni henkilöauto, jossa vain nopeus on rajoitettu, siinä on huomattavasti mopoautoa paremmat turvallisuusvarusteet. 

Kevytautot tulevat mahdollisiksi muutoskatsastaa 1.11.2019 alkaen. Tällöin kevytautoiksi tullaan rekisteröimään vuoden 2015 jälkeen valmistettuja henkilöautoja, joten useimmista niistä löytyy esimerkiksi ABS-jarrut, turvatyynyt ja ajonvakautusjärjestelmä. Monista edullisemmistakin henkilöautoista löytyy nykyään myös esimerkiksi automaattisia hätäjarrutustoimintoja ja kaistavahteja. 

Kevytauto takaisin henkilöautoksi

Kevytauto on paitsi turvallisuutensa puolesta, niin myös käytettävyydeltään järkevä vaihtoehto nuoren kuljettajan menopeliksi. Koska kevytautojen nopeus rajoitetaan 60 kilometriin tunnissa, voivat ne toimia erinomaisesti myös muiden perheenjäsenten kakkosautoina.

Auto on myös mahdollista muutoskatsastaa takaisin tavalliseksi henkilöautoksi, kun kuljettaja täyttää 18 vuotta ja hankkii henkilöauton ajokortin. Tämä on selkeä kustannussäästö, kun autoa ei ole pakko vaihtaa ajokorttiluokan muuttuessa. Kun nopeudenrajoitin poistetaan, kuljettajalla on alla jo valmiiksi tuttu auto, joten keskittymisen suuntaaminen liikenteeseen on helpompaa.

Etuna kevytautoissa on lisäksi ylläpidon helppous; auton voi viedä huoltoon tavalliselle korjaamolle ja varaosia on saatavilla runsaasti.

Autotarvikkeiden maahantuoja Kaha on kehittänyt kevytautojen nopeudenrajoittamiseen E-Cruise -nimisen rajoitinjärjestelmän, jonka manipuloiminen ilman näkyviä todisteita on käytännössä mahdotonta.

Digitaalinen E-Cruise lukee ajoneuvon nopeuden suoraan CAN-väylästä, joten ainoa tapa rajoittimen kiertämiseen on poistaa se kokonaan, mikä on helposti havaittavissa jo pelkästään silmämääräisesti.

Mikäli E-Cruise-rajoitinta yritetään poistaa tai sen sähkönsyöttö loppuu, järjestelmä laittaa ajoneuvon automaattisesti tyhjäkäynnille, jolloin ajaminen ei onnistu. Ohjaustehostin, ajoneuvon turvavarusteet ja muut sähköiset toiminnot pysyvät kuitenkin tällöinkin toiminnassa.

E-Cruise -kevytautorajoittimet ovat automallikohtaisia, sillä vaihteisto ja moottori -yhdistelmissä on huomattavia eroja, jotka vaikuttavat rajoittimen asetuksiin ja säätöihin.

Kahan ylläpitämältä Kevytauto-sivustolta voi tarkistaa ajantasaisen listan autoista, joihin E-Cruise -nopeudenrajoitin on saatavilla.

Nämä automallit sopivat kevytautoksi

Kevytauto.fi-sivusto on listannut automallit, jotka sopivat kevytautoiksi. Tällä hetkellä seuraavat automallit on testattu kevytautoksi sopiviksi:

  • Citroen C3
  • Ford Fiesta
  • Hyundai i10
  • Kia Picanto
  • Nissan Micra
  • Opel Karl
  • Smart For Two Cabrio
  • Toyota Auris
  • Volkswagen Polo
  • Volkswagen Up!