Mitä hyötyä hybridistä on? Tällaisia etuja hybridi tarjoaa autoilijalle

Toyota C-HR hybridi

Perinteisiä bensiini- tai dieselautoja pienempi polttoaineenkulutus on yksi hybridiautojen ilmeisistä eduista, mutta ympäristöystävällisyyden lisäksi hybridillä autoilevalle on tarjolla myös monia rahallisia etuja, joita ei tulisi heti ajatelleeksi.

[separator type=”thin”]

Artikkeli tuotettu yhteistyössä Toyotan kanssa.

[separator type=”thin”]

Kevyempi verotus

Suomessa autoilu on tunnetusti raskaasti verotettua niin auton hankkimisen kuin käytön osalta. Itselataavalla täyshybridillä ajavan kannalta huojentavaa on kuitenkin se, että auton ostamisen yhteydessä maksettava autovero sekä vuosittainen ajoneuvovero perustuvat molemmat auton hiilidioksidipäästöihin. Päästöiltään pienestä hybridiautosta maksettavien verojen osuus on siis verrattain matala. Lisäksi bensiini- ja sähkömoottoria hyödyntävästä täyshybridiautosta ei makseta käyttövoimaveroa.

Toyotan verkkosivuilta löytyy äärimmäisen helppokäyttöinen ja havainnollinen laskuri, jonka avulla voi verrata, kuinka paljon oman auton itselataavaan täyshybridiin vaihtamalla voisi säästää vuodessa. Laskuriin voi syöttää oman auton rekisteritunnuksen, jolloin ohjelma hakee automaattisesti auton päästö-, verotus- ja kulutustiedot ja laskee niiden pohjalta rahallisen säästön sekä säästön päästöissä.

hybridi

Mikäli omaa autoa ei ole, mutta hybridin mahdollisista säästöistä haluaa saada jonkinlaisen käsityksen, valittavissa on myös suosittuja muiden valmistajien automalleja. Mikä on erityisen yllättävää, vaikka vertailukohdaksi valitsee uuden pienipäästöisen keskikokoisen henkilöauton, säästö esimerkiksi koeajamaamme Toyota C-HR:n eduksi on euroiksi muutettuna yli 400 euroa vuodessa, jos vuosittainen ajomäärä on 20 000 kilometriä. Joku voi pitää summaa pienenä, mutta ainakin itse keksin tuhat parempaakin käyttökohdetta tuollaiselle summalle.

Pysäköinti puoleen hintaan

Helsingissä asuvalle tai siellä koskaan autonsa pysäköivälle on tarjolla varsin mukava etu, sillä hybridiautolla pysäköinnin saa puoleen hintaan. Etu koskee niin asukas- kuin yrityspysäköintiä, ja satunnaisellekin kävijälle se on hyödynnettävissä pysäköintisovelluksen, kuten EasyParkin, kautta. Helsingin pysäköintialennuksen pystyy aktivoimaan puhelimitse tai sähköpostilla.

Toyota C-HR hybridi

Euroopassa vähäpäästöisille autoille on tarjottu jo pidemmän aikaa erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää esimerkiksi joukkoliikenteelle tarkoitettuja kaistoja ruuhka-aikoina. Myös Suomessa vähäpäästöisille autoille annettiin lupa käyttää bussikaistoja tietyissä osissa Länsiväylää Espoon ja Helsingin välillä. Toyotan automallistosta Yaris Hybrid, Auris Hybrid sekä Prius saavat käyttää Länsiväylän vähäpäästöisten ajoneuvojen niin sanottua ohituskaistaa.

Käytännön ajomukavuutta

Oman arvonsa voi laskea toki myös hybridien tarjoamalle ajomukavuudelle. Kaikissa Toyotan itselataavissa täyshybrideissä on vakiona helppokäyttöinen automaattivaihteisto ja hybridit ovat lisäksi hiljaisia ajossa.

Moni autoilija arvostaa sitä, ettei itselataavaa täyshybridiä tarvitse ladata erikseen, vaan auto lataa akkua ajon aikana energian talteenotolla. Näin ollen hybridi sopii myös pidemmille matkoille ja säästöä syntyy polttoainekuluissa myös maantieajossa.

Lue myös juttusarjan aiemmat osat: Toyota C-HR:n koeajo + Mitä itselataava täyshybridi käytännössä tarkoittaa?

Advertisement