Näin paljon veroja valtio kerää autoilijoilta – ja näin pieni osuus palautuu tieverkon ylläpitoon

Chevrolet Trans Sport V6 vuosimalli 2002 / kuvat Mikko Kilkki

Autoalan Tiedotuskeskuksen kokoamien tietojen mukaan Suomen valtio keräsi tieliikenteestä vuonna 2017 yhteensä noin 8,3 miljardia euroa verotuloina. Summa on huikean suuri, sillä se kattaa lähes viidenneksen valtion saamista kaikista verotuloista. Tieliikenteestä kerätään näin ollen melkein yhtä paljon veroja kuin ansio- ja pääomatuloista, joita kilahti kirstuun viime vuonna noin 9,1 miljardia euroa.

Tieliikennettä voi pitää melkoisena rahasampona, mutta takaisin tieverkon ylläpitoon ja kehittämiseen suuresta potista palautuu vain alle miljardi euroa.

Kun valtion tieliikenteen verokertymää vertaa edellisvuoteen, potti kasvoi yli 300 miljoonalla eurolla. Myös 2010-luvun alkuvuosien reiluun seitsemään miljardiin euroon verrattuna verojen määrä on kasvanut selvästi.

Suurin yksittäinen tieliikenteestä kerättävä vero on polttoainevero, jota kerättiin kaikkiaan viime vuonna lähes 3 miljardia euroa. Ajoneuvoveron korotus kuluvalla hallituskaudella kasvatti ajoneuvoveron tuottoa lähes 8 prosenttia 1,2 miljardiin euroon. Myös autoverokertymä kasvoi viime vuonna 1,4 prosenttia siitä huolimatta, että sitä on kevennetty pieninä portaina viimeisten kolmen vuoden aikana.