Nämä aiemmin luksusautojen ominaisuudet löytyvät jo pikkuautoista

Hyundai IONIQ - led-valot ja lämmitetty ohjauspyörä
Kohtuuhintaisissa autoissa yleistyvät aiemmin ylellisyysvarusteina pidetyt ominaisuudet kuten led-valot ja lämmitetty ohjauspyörä. Kuva: Hyundai

Tyypillisesti autojen uudet varusteet ja ominaisuudet otetaan käyttöön ensin malliston kalleimmissa autoissa. Korealainen autovalmistaja Hyundai listasi kuusi esimerkkiä tällaisista varusteista ja ominaisuuksista, jotka aiemmin olivat vain harvojen saatavilla, mutta alkavat nyt olla vakiovarusteita jo pikkuautoluokassakin.

Kamerat ja aktiiviset turvavarusteet

Erilaiset peruutus- ja 360-kamerajärjestelmät ovat yleistyneet autoissa vauhdilla. Ne auttavat ennen kaikkea auton pysäköinnissä ahtaisiin paikkoihin. Akustisiin pysäköintitutkiin verrattuna kamerajärjestelmien etuna on se, että niiden avulla esimerkiksi peruutettaessa parkkiruudusta on helpompi huomata, mikäli eteen on kävelemässä takaviistosta jalankulkijoita. Toisaalta osassa autoja parkkitutkiin on yhdistetty risteävän liikenteen hälytysjärjestelmä, jotka monesti osaavat tunnistaa myös pyöräilijät ja jalankulkijat.

Kamerajärjestelmien lisäksi turvallisuuteen liittyen erilaiset aktiiviset hätäjarrutusjärjestelmät sekä kaistavahdit ovat yleistyneet edullisemman pään autoissa vauhdilla. Osaltaan tähän voi vaikuttaa myös se, että autojen törmäystesteissä turvallisuusvarusteilla on nykyään kohtuullisen suuri painoarvo.

Tuulilasi- eli HUD-näytöt

Tuulilasiin tärkeitä ajoon liittyviä tietoja heijastavat hud-näytöt ovat olleet todellisia kalliiden autojen ominaisuuksia. Nyt tällaisia järjestelmiä on alkanut ilmestyä myös keskiluokan autoihin, kuten uuteen Hyundai Kona-katumaasturiin. Tuulilasinäyttöjä on tyypillisesti kahta eri tyyppiä. Toisessa, ja yleensä kalliimmassa järjestelmässä, tiedot heijastetaan niin sanotusti aidosti tuulilasiin ja näytön kuva tuntuu leijailevan tienpinnan päällä. Edullisemmassa versiossa kojelaudan päälle nousee pleksilasi, jolle tiedot kuten ajonopeus ja navigointiohjeet heijastetaan. Vaikka jälkimmäinen versio ei visuaalisesti yhtä hieno olekaan, se on silti turvallisuuden kannalta hyödyllinen varuste, sillä tärkeimmät ajotiedot ovat jatkuvasti kuljettajan näkökentässä.Sähköä hyödyntävät voimalinjat

Ympäristöystävälliset sähköä hyödyntävät hybridit ja sähköautot ovat olleet kalliita, mutta teknologia halpenee vauhdilla tällä hetkellä. Esimerkkejä kohtuuhintaisista sähkö- ja hybridiautoista löytyy esimerkiksi Hyundain IONIQ-tuoteperheestä, joka kattaa niin perinteisen hybridin, pistokehybridin sekä täyssähköauton.

LED-valot

Led-tekniikalla toteutetuilla valoilla voidaan luoda automallille paitsi persoonallinen ilme, niiden avulla pystytään luomaan monipuolisemmin erilaisia valokuvioita ja näin ollen ne mahdollistavat myös aktiiviset häikäisemättömät kaukovalot.

Aluksi led-valoja nähtiin lähinnä auton päiväajovaloissa ja huomiovaloissa, mutta nykyään ledein pystytään toteuttamaan auton kaikki valot, myös sisätilojen tunnelmavalaistus.

Lämmitetty ohjauspyörä

Lämmitetty ohjauspyörä kuuluu autojen varusteisiin, joille monesti naureskellaan, mutta sellaista kokeiltuaan siitä voi olla vaikea luopua. Esimerkiksi Hyundailla lämmitetty ohjauspyörä kuuluu automallien vakiovarusteisiin pienestä i10-mallista alkaen. Mukavuusvarusteista myös ilmastoidut istuimet ovat yleistyneet kohtuuhintaisten autojen lisävarustelistoilla.

Navigaattorit ja online-palvelut

Autoihin liitetyt verkkopalvelut yleistyvät vauhdilla ja vaikka autossa ei itsessään sisäänrakennettua navigaattoria olisikaan, multimediajärjestelmä saattaa tukea esimerkiksi Apple CarPlay -järjestelmää, jolla puhelimen autoon yhdistäessä käytössä on puhelimen karttapalvelu sekä osoitekirja ja viestit.