Nimi lupaa enemmän – Koeajossa Mitsubishi ASX Black edition

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Keskikesän juhla oli ja meni – moni tuntui selviävän siitä myös hengissä. Nyt koeajon teemana on black niinkuin musta. Kyllä vain – juuri sellainen Mitsubishi ASX lähti koeajooni autoliikkeen esittelyrivistä. Tähän asti kun olen kuullut mainittavan Mitsubishi ASX, on ensimmäinen ajatukseni useimmiten ollut, että nyt en kyllä tiedä mitä pitäisi ajatella. Auto on ollut kuin Toyota Corolla, joka kyllä toimii ja hoitaa hommansa, mutta ei juuri enempää. Ostohalut on pitänyt herätellä muualla, vaikka paperilla kyse olisikin järkiostoksesta. Tunteitani auto ei ole siis aina herätellyt oikein mihinkään suuntaan. Koeajettu Black Edition nätisti sanottuna lähti muuttamaan käsityksiäni tästä automallista – ei ASX enää olekkaan se tylsä ja harmaa kulkine, vaan sittenkin ehkä järkevän lisäksi mielenkiintoinen. Koeajo opetti, että joskus kannattaa kyseenalaistaa omat mielipiteensä, ja ajatella asioita hieman toisin. Suosittelen samaa perjaatetta myös toisille – aina ei kannata jumiutua niihin omiin vanhoihin käsityksiin, sillä maailma muuttuu, ja autot sekä asiat siinä ohessa.

Mitsubishi ASX Black Edition – mikä on?

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Tavaratilan koko on 419 litraa.

Muistan, kuinka aikoinaan oli tarjolla Citroen C4 Aircross. Se oli kuin ASX, mutta perusvarusteiltaan selvästi parempi, mikäli otettiin vertailuun molempien mallien hinnat alkaen -versiot. Näistä ajoista on maailma muuttunut, ja C4 Aircross on hävinnyt mallistosta. Mallistoon on sittemmin saatu ASX Black Edition, joka sisältää subbarinkin takakontissa, sekä läjän muita leveilyvarusteita. Näihin varusteisiin kuuluu esimerkiksi lasikatto. Äänentoistojärjestelmä tuntee nimen Rockford, ja varustelistalla on myös peruutuskamera. Koeajoauto on viisivaihteisella manuaaliaskilla, sekä 1,6 litraisella bensakoneella. Kone tottelee nimeä Mivec. Koeajoauto on etuvetoinen, ja eroavaisuus Outlanderiin löytyy koosta, sillä ASX on mallistossa se pienempi. Black Edition on Mitsubishin mukaan erikoismalli, mutta hinnalla sitä ei ole siltikään pilattu: 26 590 euroa. Ja jos ASX:n etuvetoisuus häiritsee, niin eipähän muuten häiritse kauaan: nelivetokin on nimittäin saatavissa. Bensamallin kaveriksi löytyy myös dieselmalleja.

Koeajo – nyt loistaa!

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Avaimeton käynnistys, eikä edes lukittua ovea avatakseen tarvitse koskea avaimiin. Riittää vain, että avaimet ovat kyllin lähellä autoa – esimerkiksi taskussa. Sisällä puolinahkapenkit tuntuu mukavilta istua, ja ajoasento säädetään käsipelin. Se ei kuitenkaan mielestäni haittaa mitään. Hallintalaitteet on sopivilla paikoilla, ja vaihteet saa autoa ajaessa pesään mukavasti. Nyt maltoin käydä koeponnistamassa myös takapenkin, kun etupenkillä oli ensin hyvä ajoasento minulle. Kokoiseni henkilö mahtuu sopivasti vielä takapenkille tämän jälkeen, joten arvoasana on hyväksytty.

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Alustatuntuma on toimivan oloinen. Peilit on asia mistä on ehdottomasti plussapisteet annettava. Useamman tunnin koeajon aikana on hankala keksiä mitään heikkouksia autosta. Varsinkin kun huomioidaan hinta ja varusteet, niin hommansa tämä hoitaa paremmin kuin loistavasti – hintalaatu tuntuu olevan varsin hyvin nyt paketissa. Minä toki väitin aikaisemmin kivenkovaa, että ASX on tylsä auto. On totta, että Black Editionin kohdalla joudun nyt perumaan sanani, ja antamaan autolle hyväksynnän. Jos ja kun se vakityö aikanaan löytyy, niin olisin myös itse valmis puntaroimaan vaihtoehtona ASX Black Editionia. Ymmärtääkseni näitä Black Editioneja on täällä meikäläisten Suomessa vain 30 kappaletta – joten eihän näitä kaikille riitä. Voi siis olla, että joudun odottamaan jotakin muuta vastaavaa erikoispainosta.

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Mittaristo on selkeä: oleellinen löytyy ja helposti.

Kun ASX parisen vuotta sitten uudistui, oli tuo hetki ehkäpä minulle hieman pettymys, sillä uudistuminen vaikutti lähinnä kosmeettiselta. Nyt tämä pettymys on Black Editionin myötä vihdoinkin haihtunut pois.

Black Edition – nimi lupaa vähintään lisää fiilistä

Mitsubishi ASX Black Edition / kuvat Mikko Kilkki

Uusi auto on useimmille meistä iso ja tuloihin nähden kallis ostos. Siksi hinnan, verojen, kulutuksen ja muiden tärkeiden asioiden jälkeen monelle myös fiilis varmasti ratkaisee paljon. Jos samaan rahaan saa sopivasti fiilistä, on tottakai tuplasti mukavampi päätyä ostopäätökseen. Toki ymmärrän myös sellaisen värittömän ja hajuttoman auton ostajaa, koska kaikki eivät halua erottua autovalinnallaan. Mitsubishi ASX ei ehkä liiaksi erotu massasta, mutta fiilistä silti Black Edition tarjoilee. Mukavaa, että ASX on otettu käsittelyyn erikoismallia varten. Hommansa se hoitaa juuri sopivasti siinä, mihinkä se on tehty.

Koeajoauto: Autopale, Verneri / www.autopale.fi

Maahantuojan sivusto: www.mitsubishi.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki