Rahanarvoiset vinkit autopesuun

Arjen kiireessä ja rahanmenossa auton pesusta on helppo tinkiä, niinpä kulkupeliä tulee pestyä aivan liian harvoin. Valitettavasti toisaalta huoltoaseman automaattipesun jälkeen se ei ole koskaan täysin puhdas myöskään. Ani harva auto on autoliikkeestä ulos ajamisen jälkeen koskaan enää palannut entiseen loistoonsa. Joka on sääli, koska auton arvo nousee helposti ihan silmissä huolellisen pesun jälkeen.

Kurakelien jo loputtua on viimeinen hetki antaa autolle sen kaipaama perusteellinen puhdistus. Käsinpesuja saa ostaa erikoistuneista autopesuloista noin 25-30 euron hintaan, mutta harvalla meistä on varaa tähän joka viikko. Vaan, pienellä investoinnilla muutamaan olennaiseen varusteeseen, jotka kulkevat vaikka auton takakontissa, pystyy itsekin pitämään auton hyvässä yleiskunnossa. Paitsi että itse pestäessä säästyy rahaa, auton pesemisessä omin käsin on muutama muukin tärkeä hyöty:

  • Helpompi irrottaa juuri se kaikkein hankalin ja maalipinnan kannalta vaarallisin pinttyvä lika, jossa on todennäköisesti myös tiesuolaa
  • Havaitset maalipinnan ja tuulilasin kolhut ajoissa ennen kuin niistä muodostuu isompi ja kalliimpi ongelma
  • Autosi on useammin puhdas, eli vähemmän likaantuvia vaatteita ja toisaalta autosi yleisilme säilyy aina miellyttävänä
  • Auton nopealla ja pienellä vakituisella pesulla nollaat itseltäsi jokapäiväisen ja alati kasvavan stressin siitä, että ”pitäisi tuo autokin pestä, vaan kun ei pysty”
Lampaanvillaisella pesukintaalla on helppo pestä helmat

Jos ei ole aiemmin pessyt autoa itse, kannattaa käyttää hetki hyvän pesupaikan löytämiseen. Muista, että omassa pihassa peseminen ei välttämättä ole sallittua, sillä liuotinpesuaineet eivät saa joutua sadevesiviemäriin. Tarkista asia tarvittaessa paikallisista oman kunnan ympäristömääräyksistä sekä taloyhtiön hallitukselta. Useat huoltoasemat tarjoavat pesuhalleja, näiden etuja ovat luonnollisesti asianmukainen viemäröinti, painepesurit ja katettu tila. Jotta itsepesusta saa parhaan hyödyn irti, kannattaa investoida muutamaan hyvään luottovarusteeseen, joilla homma sujuu ilman tuskailuja, ja koet itsekin olevasi autopesun ammattilainen. 

Varsinkin keväällä auton pinta on helposti kuorrutettu tiepölyn, suolan ja kuran cocktaililla, joka on myrkkyä auton maalipinnalle. Harjapesussa hiekkainen lika parhaassa tapauksessa hioutuu auton pintaan ikävin seurauksin. Käsinpesussa ei voi välttyä myöskään hiekan olemassaololta, mutta  kun pesuämpäriin yhdistetään hiekkasihti, jää hiekka ämpäriin eikä se kulkeudu enää uudestaan auton pinnalle. Näin karkean hiekan aiheuttamat kalliit ja ikävät vauriot on helppo torjua edullisin kotikonstein. Tämä Kungsin sihti on muuten sovitettavissa pienempäänkin ämpäriin irrottamalla ulkokehän renkaita. Näin sihdin saa sopimaan 10 – 16 litran ämpäriin tarvittaessa. Molemmille annetaan myös kolmen vuoden takuu.

Ämpäri kaatonokalla ja hiekkasihdillä on yksinkertaisen tehokas apu

Varsinkin kesärenkaita varten moni investoi mielellään isompaan ja näyttävämpään vanteeseen. Varsinkin monipinnaisten ja monimuotoisten vanteiden putsaaminen on kuitenkin pahimmillaan migreenin alku ja kalliit vanteet jäävät helposti jarrupölyn ja ikilian pinttämiksi. Vanneharjan osto on pieni hinta ja tarkoitukseen se on paljon kestävämpi ja tehokkaampi kuin vanha tiskiharja. Kokeiltu, ei toimi. Pitkävartinen harja säästää sinut myös kumartelulta ja kyykkimiseltä. Kungsin vanneharja on suunniteltu ja valmistettu Suomessa ja sille on myönnetty kolmen vuoden takuun lisäksi myös Avainlipputunnus.

Vahvat ja moniulotteiset harjakset tekevät haastavienkin vanteiden pesusta mielekästä

Ämpärin lisäksi olennainen varuste on tukeva pesuharja pitkillä harjaksilla, jolla pesuaine vaahdottuu helposti ja harjakset pääsevät hyvin hankaliinkin paikkoihin. Tässä Suomessa valmistetussa harjassa harjaksen päät on rikottu epätasaisesti, jolloin harja nostaa tehokkaammin vettä mukanaan. Harva auto on kuitenkaan täysin sileä kauttaaltaan, niinpä pesun kannalta hankalimpia ovat ahtaat välit, ritilät ja saumat. Näiden pesuun tuhraantuu helposti aikaa ja vaivaa. Helppo ratkaisu vaikeaan ongelmaan on lampaanvillainen pesukinnas, joka on täydellinen apu ahtaisiin väleihin. Pesuaine vaahdottuu samalla helposti ja kinnas on erinomainen esimerkiksi ovien sisäpuolien ja helmojen läpikäymiseen. Hansikkaan verkkomaista mustaa kääntöpuolta voi taasen käyttää esimerkiksi hyönteisten irrottamiseen. Kun pesuväline istuu kirjaimellisesti kuin hansikas käteen, ei se myöskään tipu maahan hiekalle. 

Kun auto on lopulta pesty, kannattaa käyttää hetki huolelliseen kuivaamiseen. Tämä antaa autolle oikeasti puhtaan näköisen ja huolitellun ilmeen ilman kuivuneita harmaita vesiläikkiä. Vältä märällä autolla liikenteeseen lähtemistä, jottei pesu mene samantien hukkaan. Kuivaat auton lasipinnat muutamassa minuutissa kätevällä, ammattilaistenkin suosimalla taipuisalla kuivaimella. Vedä kuivaimella yksinkertaisesti vesi pois linjakkaasti. Tämä kuivain myös kestää käytössä eikä vie tilaa. Kuivauksen viimeistelee imukykyinen kuivausliina, joka ei nukkaa ja on hyvin hellävarainen maalipinnalle. Liina imee viisi kertaa oman painonsa vettä, ja kätevän säilytysrasian ansiosta se kulkee helposti aina mukana. Tämä on korvaamaton apu vaikka kävisit automaattipesussakin!

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Kungs autonhoitotuotteiden kanssa kaupallisena yhteistyönä. Kungs on suomalaisen Sinituote Oy:n omistama autonhoitotarvikkeiden tuotemerkki. Tuotteiden kotimaisuusaste on vahva, ja merkittävä osa kantaakin kotimaisesta alkuperästä kertovaa avainlipputunnusta. Katso lisää vinkkejä auton puhdistukseen täältä.