Renkaiden säilytys – näin varastoit autonrenkaat oikein

renkaiden säilytys
Renkaiden säilytys ei ole rakettitiedettä. Valo, lämpö ja kosteus ovat renkaiden pahimpia vihollisia.

Renkaiden säilytys kesä- ja talvikaudella ei ole rakettitiedettä, mutta muutama perusasia kannattaa muistaa, jotta renkaat pysyvät käyttökunnossa mahdollisimman pitkään. Renkaan suurimpia vihollisia ovat valo, kosteus ja lämpötila.

Renkaat olisi paras säilyttää tilassa, johon ei kohdistu suoraa auringonvaloa tai voimakasta keinovaloa. Valon ultraviolettisäteily vaurioittaa renkaita.

Säilytystila ei saa olla myöskään liian kostea, eivätkä renkaat saisi altistua sadevedelle. Mikäli renkaiden pinnalle tiivistyy vettä, varastotila on ehdottomasti liian kostea. Vettä pahempia ovat erilaiset rasvat, öljyt ja liuottimet, joita saattaa valua esimerkiksi autotallin lattiaa pitkin. Renkaita ei kannatakaan säilyttää suorassa kosketuksessa lattiaan.

Renkaiden säilytys tulisi tapahtua tilassa, jonka lämpötila on alle +25 celsiusastetta, mieluiten alle +15 astetta mutta ei alle 0 astetta. Pakkasessa ja yli 25 celsiusasteen lämpötilassa kumin ominaisuudet saattavat muuttua ja renkaan käyttöikä lyhentyä.

Varastoinnissa kannattaa lisäksi ottaa huomioon se, ettei renkaiden päälle ole kasattu ylimääräistä painoa. Puristuksessa renkaat saattavat vääntyä ja vaurioitua kun ne otetaan jälleen käyttöön ja paineistetaan.

Kun renkaat jälleen kaivetaan esille renkaanvaihtoa varten, niitä kannattaa käsitellä kohtuullisella varovaisuudella. Korkealta pudottaminen tai heittäminen saattaa aiheuttaa renkaan jalkaosan vääntymisen.

Renkaiden säilytys oikeaoppisesti takaa ennen kaikkea renkaalle mahdollisimman pitkän käyttöiän. Samat ohjeet pätevät sekä kesä- että talvirenkaiden varastoinnissa. Renkaanvaihdon yhteydessä kannattaa merkitä renkaiden paikat, jotta ne pystyy vaihtamaan vuorovuosittain etu- ja taka-akselin välillä. Turvallisuuden kannalta paremmat ja vähemmän kuluneet renkaat tulee asentaa aina taka-akselille.

Lue muut renkaisiin liittyvät hyötytieto-juttumme täältä.