Renkaiden tarkistus – kuusi helppoa vinkkiä

renkaiden tarkistus
Kuva: Nokian Renkaat

Renkaiden tarkistus kannattaa hoitaa jo ennen kesärenkaiden alle asentamista. Näillä kuudella vinkillä homma hoituu nopeasti.

  1. Tarkista urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaan urasyvyyden minimiraja on 1,6 mm. Nokian Renkaiden asiantuntijat suosittelevat kuitenkin urasyvyydeksi vähintään neljää millimetriä, sillä sitä matalampi urasyvyys heikentää renkaan turvallisuutta huomattavasti. Matala urasyvyys herkistää auton myös vaaralliselle vesiliirrolle.
  2. Tarkista renkaiden sivupinnat ja kulutuspinta. Pinnat kannattaa silmäillä halkeamien, lohkeamien, pistojen tai epänormaalien pattien varalta, sillä ne saattavat vaikuttaa renkaan kestävyyteen.
  3. Tarkista pääurat. Pääuriin mahdollisesti juuttuneet isommat kivet porautuvat ajon aikana yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion. Kivet voi poistaa varovasti vaikka ruuvimeisselillä.
  4. Tarkista renkaiden kulumismuoto. Jos auton ohjauskulmissa on ongelmia, saattaa rengas kulua epätasaisesti ja normaalia nopeammin. Epätasaisesti kulunut rengas aiheuttaa epävakautta ja haittaa ajomukavuutta.
  5. Tarkista, että kaikki renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Auton alla olevien renkaiden paikkoja on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin, jotta ne kuluvat mahdollisimman samaa tahtia, sillä tasaisesti kulunut rengassetti lisää auton hallittavuutta. Yleensä vetorenkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivät. Samantasoiset renkaat voi kierrättää etuakselilta taka-akselille. Turvallisuutta ajatellen kaksi parempikuntoista rengasta kannattaa käyttää takarenkaina.
  6. Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Ilmanpaineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä oikeapaineinen rengas lisää auton hallittavuutta sekä lyhentää jarrutusmatkaa. Liian pieni rengaspaine näkyy myös kukkarossa, sillä vajaapaineisilla renkailla ajelu rasittaa rengasrakennetta ja kuluttaa polttoainetta huomattavasti enemmän.

Uusia renkaita kannattaa alkaa katsomaan, kun renkaiden urasyvyys on 4-5 millimetriä. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on 8 mm ja talvirenkaiden urasyvyys 10 mm.

Lue muut renkaisiin liittyvät hyötytieto-juttumme täältä.