Se on aika Grande – Koeajossa Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Aikaisemmin olin ajanut Jeepillä vain kerran, ja siitäkin oli aikaa jo vuosi. Tuolloin koeajettu Renegade on malliston pienin, ja kieltämättä olinkin halunnut kokeilla lisäksi jotain pykälää isompaa mallia. Nyt siihen tarjoutui mahdollisuus, kun autoliikkeen vaihtoautona oli Jeep Grand Cherokee, varsin mukavilla varusteilla. Varusteet ovat mukavat siitä huolimatta, että varustetaso ei ole se kallein. Vuosimalli on 2012, ja mittarilukema vain 144tkm. Sekään ei kuulosta mitenkään pahalta – ainakaan minusta.

Jeep Grand Cherokee – Millainen se on?

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Limited tarkoittaa varustetasoa. Kaikkein parhaan varustetason nimi on Overland. Limitedin lisäksi toinen perusvarustelu on Laredo.

Se on malliston suurin auto, mitä Jeepiltä on löydettävissä. Auton varustelistaus on pätevä, ja siihen sisältyy esimerkiksi ilmastointiautomatiikka, sekä peruutuskamera. Lisäksi suurin sallittu perävaunumassa on 3325kg, joka ainakin minun mielestäni on jo hyvin. Penkit on nahkaa, ja näyttää ehjiltä. Takaluukku on sähkötoiminen, ja sen voi todeta toimivaksi ihan itse. Sähkösäädöt ei jää pelkästään takaluukkuun, sähköllä nimittäin säätyy täysin myös kaikki, mitä tulee ajoasentoon. Myös ratin korkeus ja etäisyys säädetään sähköisesti. Kätevää, vai mitä? Hinnat alkaen mallikin tuntuu sisältävän kaiken tarpeellisen, ja vähän vielä enemmän. Millaisia sitten ovat ne paremmin varustellut malliversiot? Varmaankin täydellisiä, mikäli etsii hyvin varusteltua maastoautoa.

Koeajo

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Sisältä auto näyttää huolellisesti suunnitellulta ja pidetyltä.

Käynnistys on avaimeton. Kolmelitraisen dieselkoneen äänet ovat jo mukavat – kieltämättä. Ajaessa käy hyvin ilmi, että 240 hevosvoimainen V6 vääntää mukavasti. Tämän aikakauden Grand Cherokeessa ei tunneta käsitettä rivikone, vaan kaikki ovat puhtaasti V-koneita, pyttymäärän ollessa joko kuusi tai kahdeksan. Nopean googlaamisen perusteella sain käsityksen, että mikäli kaipaa rivikonetta Jeeppiinsä, on silloin ostettava se pykälää pienempi malli. Esimerkiksi Patriot ja Renegade ovat mainittuja rivikoneisia Jeeppejä. Unohtamatta myöskään mallia nimeltä Compass.

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Vaihteisto vaihtaa vaihteet mukavasti. Kuten asiaan kuuluu, neliveto on säädettävissä tilanteen mukaan, aluevaihteisto löytyy. Alustatuntuma on mukava, ja tiloiltaan auto on sen kokoinen, että takapenkkiläisetkin matkustavat pidempääkin reissua varsin mukavasti. Huonommalla tiellä ajaessa vaihteistosta löytyy myös manuaalipuoli, mikäli ei luota automaattiin.

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Kokoluokka on sama, kuin missä on Audi Q7. Auton koko oli yksi syy, miksi halusin ajaa parkkihalliin valokuvaamaan sitä. Näyttää iso auto ehkäpä hieman isommalta – ainakin minun silmääni. En tiedä, mitä juuri tämä Grand Cherokee on uutena maksanut. Vaihtoautorivistä poimittuna se maksaa kuitenkin 37 780 euroa. Onko sitten mitään valittamista mistään? Koeajon perusteella ei ole. Kyllä uskaltaisin tämän auton ostaa.

Lopputulema

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Jeep Grand Cherokee on pian kuusivuotiaana vaihtoautonakin varsin mukava. Grandea on kaikki muu paitsi hinta. Varsinkaan varustepuolelta, saati auton tilojen osalta puutteita on vaikea löytää. Varsinkin jos varustetasoksi sattuu valikoitumaan Overland, niin luulisin, ettei paljoa lisukkeita ole enää tarpeen rastittaa mukaan. Jos lisävarusteita en minä ainakaan tarvitse juurikaan lisää tähän autoon. Vetokoukku tietenkin, sen nyt saattaa tämmöisessä autossa tarvita, jossa vetokykyä löytyy varsin mukavaisesti.

Jeep Grand Cherokee vaihtoauto vuosimalli 2012 / kuvat Mikko Kilkki

Auto myynnissä: Rinta-Jouppi Jyväskylä, Juha Kalavainen, 050 577 2418, www.rinta-jouppi.com

Koeajoauton speksit: Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD Limited. Alkuperäinen Suomiauto. Quadra-Track II neliveto. Hinta 37 780 euroa.

Kuvat, teksti ja video: Mikko Kilkki

Katso muut Jeep Grand Cherokee vaihtoautot Autotalli.comista.