Secto Rally 2022 – Tänään loppuu

Secto Rally 2022 / Kalle Rovanperrä / kuvat Mikko Kilkki

Rallin päätöspäivänä on tietysti tultava raportoimaan tilanteesta. Tänään ajetaan vielä neljä erikoiskoetta: Oittila 1, Ruuhimäki 1, Ottila 2, sekä Ruuhimäki 2. Päivä on tänään sunnuntainakin alkanut ainakin mekaanikoilla aikaisin, sillä aamulla kello 7:15 on ollut vielä huolto. EK-kilometrejä tänään ajetaan 44,24 kilometrejä, ja koko rallin aikana EK-kilometrejä on ajettu kaikkineen 323,38 kilometriä. kokonaisuudessaan rallireitin pituus siirtymineen on ollut 1414,77 kilometriä. Ajaa on saanut.

Rallin osallistujien ikähaitari on ollut 17 vuodesta 67 vuoteen. Mainittavaa on, että kumpaakin ääripäätä edustaneet Justus Räikkönen ja Raimo Kaisanlahti ajoivat kilpaa samassa luokassa. Nähtäväksi jää, osallistuuko herra Kaisanlahti uudelleen vielä vuoden päästä, koska jo vuosi sitten rallin piti jäädä miehen viimeiseksi.

WRC:lle näkemiin, tervetuloa Rally1

Secto Rally 2022 / Kalle Rovanperrä / kuvat Mikko Kilkki
Ford Puma Rally1

Lauantain huoltoja seuratessa kuviin piti hakea Ford Puma Rally1. Tämä vuosi oli siis ensimmäinen, jolloin Suomen MM-rallissa ajetaan hybridiautoilla. Kun WRC-luokasta siirryttiin Rally1:een, oli tarkoitus pelastaa ilmasto ja laskea kustannuksia. Kustannukset eivät ainakaan laskeneet, sillä auton on puhuttu maksavan ainakin Fordin tapauksessa nyt lähes miljoonan. Auto ei enää myöskään perustu sarjatuotantoautoon, vaan pinnan alla on nyt putkirunko. Jos vaikkapa autolla ajetaan metsähallituksen puolelle siten että putkirunko vääntyy, ei korjaaminen ole kovin edullista.

Toinen mainittava asia liittyy auton hybriditekniikkaan ja yleisön auttamishaluun onnettomuustilanteissa. Itse suhtaudun ralliautojen sähköistymiseen hieman skeptisesti ihan turvallisuuden takia. Autojen sähköjärjestelmien takia on hyvä nyt muistaa, että autossa palaa vihreä valo, jos autoon koskeminen on ulosajon jälkeen turvallista. Jos vihreät valot eivät pala, autoon ei saa koskea. Silloin syytä antaa ammattilaisten hoitaa auto pois ajoradalta.

Podiumilla klo16 – Itse ainakin menen ajoissa

Paviljongilla rallin päätöspippalot alkavat kello 16. Juttua kirjoittaessa suomalaisilla oli pienemmissä luokissa kaksoisjohto, kärjessä Teemu Suninen.

Tällä hetkellä koko rallikilpailun ykkösenä on Viron Ott Tänak Hyundaillaan, ja kakkosena yleisösuosikki Kalle Rovanperä Toyotallaan.

Lue Autovouhotuksen muut rallijutut vuodelta 2022:
Secto Rally 2022: Tästä se lähtee!
Secto Rally 2022: Aamupäivän tunnelmat Paviljongilta
Secto Rally 2022: EK1 Harju
Secto Rally 2022: Perjantain tunnelmat

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki