Suomessa myytävät sähköautot

Suomessa myytävien sähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa nopeasti. Listasimme kaikki maassamme myytävät sähköautot ja päivitämme listaa säännöllisesti.

Tällä hetkellä suurista autovalmistajista esimerkiksi BMW, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Peugeot, Polestar, Porsche, Renault, Tesla, Volkswagen ja Volvo tuovat Suomeen kuluttajakäyttöön suunnattuja täyssähköautoja.

Suomeen tuotavat täyssähköautot (henkilöautomallit): 

Audi e-tron 55

Audi e-tron GT RS

BMW i3

BMW i4

BMW iX

BMW iX3

Citroën ë-C4

Cupra Born

DS 3 Crossback E-Tense

Ford Mustang Mach-E

Honda e

Hyundai IONIQ 5 (Oikosulku-blogi)

Hyundai IONIQ Electric (Mikon autoblogi)

Hyundai Kona Electric

Jaguar I-Pace

Kia EV6

Kia Niro EV

Kia Soul EV

Mazda MX-30

Mercedes-Benz B 250 e

Mercedes-Benz EQA

Mercedes-Benz EQB

Mercedes-Benz EQC

Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz EQV

Nissan Ariya

Nissan Leaf

Opel Corsa-e

Peugeot e-208

Peugeot e-2008

Peugeot e-Traveller

Polestar 2:  Ensitunnelmat ja Talvitesti

Porsche Taycan

Renault ZOE

Seat Mii electric

Skoda Citigo-e

Skoda ENYAQ iV

Tesla Model 3

Tesla Model S (Lue myös 3700 kilometrin matkakertomus Nordkappiin)

Tesla Model X

Tesla Model Y (Mikon autoblogi)

Volkswagen e-Golf (e-Golfin myynti on loppunut Suomessa)

Volkswagen e-Up!

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.4

 

Volvo XC40 Pure P8 Recharge

Sähköauton lataus – Type 2 kotiin, CCS-pikalataus matkoille

Sähköautojen lataus on tyypillisesti mahdollista kolmella eri tavalla. Kotilataukseen ja väliaikaiseen lataukseen soveltuvan hitaan lataustavan lisäksi suuri osa julkisista latausasemista on keskinopeita niin sanottuja Peruslatausasemia (Type 2). Lisäksi suurin osa täyssähköautoista pystyy hyödyntämään pikalatausasemia, joita on yleensä suurten huolto- ja liikenneasemien yhteydessä sekä suuressa osassa Citymarketteja.

Pikalataustapoja on kahta erilaista: ChaDeMo- sekä CCS -lataustapaa. ChaDeMo-lataus on tyypillisesti japanilaisissa sähköautoissa ja se on vähitellen jäämässä pois käytöstä. CCS-lataus puolestaan eurooppalaisissa sähköautoissa sekä esimerkiksi Hyundain IONIQ-sähköautossa.

Suomen suurinta pikalatausverkostoa ylläpitää K-ryhmän K-Lataus. Toinen suuri latausverkko on Recharge Network, (aiemmin Fortum Charge & Drive), joka on myös Pohjoismaiden suurin yksittäinen sähköautojen latauspisteiden palveluntarjoaja. Kolmas kansallinen lataustoimija on Virta. Pikalatauspisteitä löytyy myös muilta yksittäisiltä toimijoilta ja esimerkiksi tavarataloketju Motonet ja Lidl ovat ottaneet pikalatureita toimipisteidensä yhteyteen.

Nykyisistä sähköautoista muun muassa Tesla Model 3, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC, Hyundai Ioniq Electric, Volkswagen ID.3 sekä Jaguar I-Pace pystyvät hyödyntämään yli 100 kW:n lataustehoa. Lisäksi Porsche Taycan pystyy lataamaan jopa 270 kW teholla uusista 800 voltin Ionity-latausasemista.

K-ryhmän K-Lataus -asemien sijainnit löytyvät täältä, Virta-latausverkon latauspaikat puolestaan täältä. Kaikki Suomen julkiset latauspaikat on koottu latauskartta.fi -palveluun.

Autovouhotuksen Oikosulku-blogin ensikokemukset Ionity-latausasemista voit lukea täältä, ja K-Lataus -asemista täältä. 

Suomeen on alkanut nousta erityisesti kesällä ja syksyllä 2020 uudenlaista suuritehoista pikalatausta. Perustietoa tästä pikalataustekniikasta, eli niin sanotusta HPC-Suurteholatauksesta löydät täältä ja täältä.

Sähköautot blogeissa

Autovouhotuksen Oikosulku-blogia kirjoittava Tuomas Sauliala on erikoistunut sähköautoihin. Tuomas on ajanut lähes kaikkia Suomessa myytäviä täyssähköautoja, pistokehybridejä sekä perinteisiä hybridejä.