Suomessa myytävät sähköautot

Suomessa myytävien sähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa nopeasti. Listasimme kaikki maassamme myytävät sähköautot ja päivitämme listaa säännöllisesti.

Tällä hetkellä suurista autovalmistajista BMW, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Tesla ja Volkswagen tuovat Suomeen kuluttajakäyttöön suunnattuja täyssähköautoja. Jo lanseerattuja sähköautoja, jotka eivät ole vielä ehtineet myyntiin, ovat muun muassa Porsche Taycan, BMW iX3 sekä Volkswagen ID.3.

Suomeen tuotavat täyssähköautot (henkilöautomallit): 

Audi e-tron

BMW i3

BMW iX3

DS 3 Crossback E-Tense

Ford Mustang Mach-E

Honda e

Hyundai IONIQ Electric

Hyundai Kona Electric

Jaguar I-Pace

Kia Niro EV

Kia Soul EV

Mazda MX-30

Mercedes-Benz B 250 e

Mercedes-Benz EQC

Nissan Leaf

Opel Corsa-e

Peugeot e-208

Peugeot e-2008

Porsche Taycan

Renault ZOE

Seat Mii electric

Skoda Citigo-e

Tesla Model 3

Tesla Model S

Tesla Model X

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Up!

Volkswagen ID.3

Volvo XC40 P8 Recharge

Sähköauton lataus – Type 2 kotiin, CCS-pikalataus matkoille

Sähköautojen lataus on tyypillisesti mahdollista kolmella eri tavalla. Kotilataukseen ja väliaikaiseen lataukseen soveltuvan hitaan lataustavan lisäksi suuri osa julkisista latausasemista on keskinopeita niin sanottuja Type2-latausasemia. Lisäksi suurin osa täyssähköautoista pystyy hyödyntämään pikalatausasemia, joita on yleensä suurten huolto- ja liikenneasemien yhteydessä.

Pikalataustapoja on kahta erilaista: ChaDeMo- sekä CCS -lataustapaa. ChaDeMo-lataus on tyypillisesti japanilaisissa sähköautoissa, CCS-lataus puolestaan eurooppalaisissa sähköautoissa sekä esimerkiksi Hyundain IONIQ-sähköautossa. Suomen suurinta pikalatausverkostoa ylläpitää Fortum Charge & Drive, joka on myös Pohjoismaiden suurin yksittäinen sähköautojen latauspisteiden palveluntarjoaja. Toinen suuri lataustoimija on Virta. Pikalatauspisteitä löytyy myös muilta yksittäisiltä toimijoilta, ja esimerkiksi tavarataloketju Motonet ja Lidl ovat ottaneet pikalatureita toimipisteidensä yhteyteen. Suurista päivittäistavaraketjuista Kesko on panostanut vahvasti sähköautojen latauspisteisiin toimipaikkojensa yhteydessä.

Sekä Kesko että Fortum Charge & Drive ovat tuomassa Suomeen lähiaikoina myös ensimmäiset suurteholatausasemat, jotka kykenevät nykyisiä pikalatauspisteitä suurempiin lataustehoihin. Siinä missä pikalatauspisteet antavat tyypillisesti 50 kW:n tehoa, Fortumin suurteholaturit kykenevät jopa 150 kW:n tehoihin. Kesko rakentaa Suomeen Eurooppalaista Ionity-latausverkkoa, jonka laturit tarjoavat jopa 350 kW lataustehoa.

Nykyisistä sähköautoista muun muassa Tesla Model 3, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC, Hyundai Ioniq Electric sekä Jaguar I-Pace pystyvät hyödyntämään yli 100 kW:n lataustehoa. Lisäksi Porsche Taycan pystyy lataamaan jopa 260 kW teholla uusista Ionity-latausasemista.

Katso Fortum Charge & Drive -latausasemien sijainnit kartalta. Keskon K-Lataus -asemien sijainnit löytyvät täältä. Autovouhotuksen Oikosulku-blogin ensikokemukset Ionity-latausasemista voit lukea täältä.

Suomessa myytävät sähköautot – toimintamatkat

Oheisesta taulukosta näet sähköautojen toimintamatkat NEDC-toimintasyklin (New European Driving Cycle) mukaan ilmoitettuina lukemina. Luvut ovat autovalmistajien ilmoittamia ja värikoodeilla helpotetaan toimintamatkojen tulkitsemista.

Audi e-tron 55 Quattro 400km
BMW i3 310km
BMW i3s 285km
Hyundai IONIQ Electric (WLTP-arvo puuttuu) 280km
Hyundai Kona Electric 39 kWh 312km
Hyundai Kona Electric 64 kWh 482km
Jaguar I-Pace EV400 480km
Kia Niro EV 39 kWh 312km
Kia Niro EV 64 kWh 485km
Mercedes EQC 400 4Matic 360km
Nissan Leaf 270km
Opel Ampera-e 380km
Renault Zoe R90 317km
Tesla Model S 75 (WLTP puuttuu) 480km
Tesla Model S 90D (WLTP puuttuu) 557km
Tesla Model S P100D (WLTP puuttuu) 613km
Tesla Model X 75D (WLTP puutuu) 417km
Tesla Model X 90D (WLTP puutuu) 489km
Tesla Model X P100D (WLTP puuttuu) 542km
Volkswagen e-Golf (WLTP puutuu) 300km

Sähköautot blogeissa

Autovouhotuksen Oikosulku-blogia kirjoittava Tuomas Sauliala on erikoistunut sähköautoihin. Tuomas on ajanut lähes kaikkia Suomessa myytäviä täyssähköautoja, pistokehybridejä sekä perinteisiä hybridejä.