Suomessa myytävät sähköautot

Suomessa myytävien sähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa nopeasti. Listasimme kaikki maassamme myytävät sähköautot ja päivitämme listaa säännöllisesti.

Tällä hetkellä suurista autovalmistajista BMW, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Tesla ja Volkswagen tuovat Suomeen kuluttajakäyttöön suunnattuja täyssähköautoja. Jo lanseerattuja sähköautoja, jotka eivät ole vielä ehtineet myyntiin, ovat muun muassa BMW iX3 sekä Mercedes-Benz EQC.

Suomeen tuotavat täyssähköautot (henkilöautomallit): 

Audi e-tron

BMW i3

Hyundai IONIQ Electric

Hyundai Kona Electric

Jaguar I-Pace

Kia Niro EV

Kia Soul EV

Mercedes-Benz B 250 e

Nissan Leaf

Renault ZOE

Tesla Model 3

Tesla Model S

Tesla Model X

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Up!

Sähköautojen lataus on tyypillisesti mahdollista kolmella eri tavalla. Kotilataukseen ja väliaikaiseen lataukseen soveltuvan hitaan lataustavan lisäksi suuri osa julkisista latausasemista on keskinopeita niin sanottuja Type2-latausasemia. Lisäksi suurin osa täyssähköautoista pystyy hyödyntämään pikalatausasemia, joita on yleensä suurten huolto- ja liikenneasemien yhteydessä.

Pikalataustapoja on kahta erilaista: ChaDeMo- sekä CCS -lataustapaa. ChaDeMo-lataus on tyypillisesti japanilaisissa sähköautoissa, CCS-lataus puolestaan eurooppalaisissa sähköautoissa sekä esimerkiksi Hyundain IONIQ-sähköautossa. Suomen suurinta pikalatausverkostoa ylläpitää Fortum Charge & Drive, joka on myös Pohjoismaiden suurin yksittäinen sähköautojen latauspisteiden palveluntarjoaja. Pikalatauspisteitä löytyy myös muilta yksittäisiltä toimijoilta, ja esimerkiksi tavarataloketju Motonet on ottanut pikalatureita toimipisteidensä yhteyteen. Suurista päivittäistavaraketjuista Kesko on panostanut vahvasti sähköautojen latauspisteisiin toimipaikkojensa yhteydessä.

Sekä Kesko että Fortum Charge & Drive ovat tuomassa Suomeen lähiaikoina myös ensimmäiset suurteholatausasemat, jotka kykenevät nykyisiä pikalatauspisteitä suurempiin lataustehoihin. Siinä missä pikalatauspisteet antavat tyypillisesti 50 kW:n tehoa, suurteholaturit kykenevät jopa 350 kW:n tehoihin. Nykyisistä sähköautoista muun muassa Hyundai Ioniq Electric sekä Jaguar I-Pace pystyvät hyödyntämään 100 kW:n lataustehoa.

Katso Fortum Charge & Drive -latausasemien sijainnit kartalta. Keskon K-Lataus -asemien sijainnit löytyvät täältä.

Suomessa myytävät sähköautot – toimintamatkat

Oheisesta taulukosta näet sähköautojen toimintamatkat NEDC-toimintasyklin (New European Driving Cycle) mukaan ilmoitettuina lukemina. Luvut ovat autovalmistajien ilmoittamia ja värikoodeilla helpotetaan toimintamatkojen tulkitsemista.

Audi e-tron 55 Quattro 400km
BMW i3 310km
BMW i3s 285km
Hyundai IONIQ Electric (WLTP-arvo puuttuu) 280km
Hyundai Kona Electric 39 kWh 312km
Hyundai Kona Electric 64 kWh 482km
Jaguar I-Pace EV400 480km
Kia Niro EV 39 kWh 312km
Kia Niro EV 64 kWh 485km
Mercedes EQC 400 4Matic 360km
Nissan Leaf 270km
Opel Ampera-e 380km
Renault Zoe R90 317km
Tesla Model S 75 (WLTP puuttuu) 480km
Tesla Model S 90D (WLTP puuttuu) 557km
Tesla Model S P100D (WLTP puuttuu) 613km
Tesla Model X 75D (WLTP puutuu) 417km
Tesla Model X 90D (WLTP puutuu) 489km
Tesla Model X P100D (WLTP puuttuu) 542km
Volkswagen e-Golf (WLTP puutuu) 300km

Sähköautot blogeissa

Autovouhotuksen Oikosulku-blogia kirjoittava Tuomas Sauliala on erikoistunut sähköautoihin. Tuomas on ajanut lähes kaikkia Suomessa myytäviä täyssähköautoja, pistokehybridejä sekä perinteisiä hybridejä.