Tätä Mersua ei voi syyttää persoonattomaksi

Mercedes-Benz F105

Mercedes-Benz on esitellyt autonomiseen eli itsenäiseen ajamiseen ja ohjaamiseen liittyviä mahdollisuuksia Las Vegasin CES-messuilla (Consumer Electronic Show).  Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion –tutkimusmalli vie robottiauton konseptin futuristiselle tasolle muuttamalla auton ylellisesti varustelluksi hyvinvointi- ja työskentelytilaksi. Meersun mukaan auto ennakoi niitä monia sosiaaliseen elämään ja käyttäytymiseen liittyviä muutoksia, joita robottiautotekniikan kehittyminen tuo mukanaan 2020-luvulta lähtien.

”Auto kasvaa ulos perinteisestä roolistaan, jossa se on pelkkä kulkuväline, ja muuttuu liikkuvaksi ja kommunikoivaksi elintilaksi”, Daimler AG:n pääjohtaja Dr Dieter Zetsche kuvaa.

Tilava ja valoisa lounge-matkustamo neljälle hengelle

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion on ylellisesti varustettu neljän hengen sedan, jonka ulkomuoto on virtaviivainen ja voimakkaasti pyöristetty. Auton mitat ovat (pituus/leveys/korkeus) 5220/2018/1524 milliä. Akselivälin pituus puolestaan 3610 milliä. Valaistus perustuu kokonaan led-teknologiaan, ja ledeillä auto myös kommunikoi ulkomaailman kanssa. Esimerkiksi autonomisesta ajotilasta ilmoitetaan sinisillä led-valoilla, mutta kuljettajan ajaessa itse ledit palavat valkoisina.

Matkustamossa on 360 astetta kääntyvät neljä erillisistuinta ja 90 asteen kulmaan avautuvat ovet. Takaovet on saranoitu takareunastaan, ja istuimet ojentuvat 30 asteen kulmassa ulos heti kun ovet avataan. Matkustamon valoisa ilme on luotu laadukkailla materiaaleilla kuten pähkinäpuulla, jäänvalkoisella nappanahalla sekä metalli- ja lasipinnoilla.

Kun kuljettaja haluaa kääntää istuimensa ajoasentoon, ohjauspyörä työntyy automaattisesti esiin kojelaudasta. Tietoa käsitellään ja välitetään matkustajien ja ulkomaailman välillä kuuden kojelautaan integroidun monitoiminäytön välityksellä. Toimintojen hallinnassa voidaan käyttää esimerkiksi käsieleitä, silmänliikkeiden seurantaa ja kosketusnäyttöjä.

Mercedes-Benz F105

 

Jopa 40 prosentin painonsäästö korirakenteissa

Mercedes-Benzin uudessa tutkimusmallissa hyödynnetään uutta SBS-korirakennetta (Smart Body Structure), jossa yhdistetään hiilikuituvahvisteinen CFRP-muovi, alumiini ja suurlujuusteräs. Kori on äärimmäisen vahva, mutta samalla noin 40 prosenttia kevyempi kuin nykyisissä tuotantomalleissa. Vaikka B-pilareita ei ole, ovien lukittuminen yläreunastaan katto- ja alareunastaan korin helmarakenteisiin varmistaa erinomaisen suojaustason myös sivulta tulevia törmäyksiä vastaan.

Ovilla on muutenkin tärkeä rooli F 015 Luxury in Motionin passiivisissa turvallisuusrakenteissa. Ovissa hyödynnetään niin sanottua Pre-Safe-rakennetta. Sivutörmäyksissä sivuikkunoiden alla olevat törmäysvyöhykkeet ”täyttyvät” turvatyynyjen tapaan.

Puhtaalla vety- ja akkuvoimalla 1100 kilometrin ajomatka

F 015 Luxury in Motionin energiatuotanto perustuu vuonna 2011 F 125!-tutkimusmallissa esiteltyyn F-Cell Plug-In-Hybrid-järjestelmään. Autossa on kaksi taakse sijoitettua sähkömoottoria, joiden kummankin teho on 100 kW (136 hv) ja maksimivääntö 200 Nm/moottori. Sähköhybridijärjestelmä takaa autolle 1100 kilometrin toimintamatkan, josta 200 km akkuvoimalla ja 900 km polttokennon tuottamalla sähköenergialla.

Vetysäiliöiden paine on 700 baria, ja ne on integroitu auton lattiaan suojaan mahdollisilta törmäyksiltä. CFRP-muovista valmistettuihin säiliöihin mahtuu yhteensä 5,4 kiloa vetyä. Vetyä kuluu 0,6 litraa sadalla kilometrillä, mikä vastaa noin 2 litran keskikulutusta dieselpolttoaineella. Eteen sijoitetun akun teho on puolestaan 29 kWh. Akun 200 kilometrin toimintamatkaa pidentää energian talteenotto akkuun auton jarruttaessa ja hidastaessa.

Leave a Reply