Tee autostasi puhtaampi kuin koskaan – parhaat vinkit auton syväpuhdistukseen

Kuva:Pixabay

Pidät varmasti (tai toivottavasti) autostasi sekä sen puhtaudesta mahdollisimman hyvää ja tarkkaa huolta. Toisinaan auton puhdistukseksi riittävätkin vain sen ulkokuoren pesu sekä mahdollisesti sisätilojen imurointi – mutta toisinaan auto kiittää perusteellisesta ja tarkoin tehdystä syväpesusta.

Kiiltävän puhdas auto myös lisää ajomukavuutta, ja niin tylsältä kuin se kuulostaakin, on perusteellinen puhdistus sekä sen taito yhtä hyödyllisiä tietoja kuin Suomen jääkiekkomenestyksen kultavuosien, pokerin perussääntöjen sekä 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyshistorian hallitseminen. Buzzfeed listasi vinkkejä puhtaamman auton saavuttamiseksi – olipa kyseessä sitten minkä mallinen, värinen tai ikäinen menopeli hyvänsä.

Näiden ohjeiden myötä: Hauskoja ja oivaltavia pesuhetkiä silmäteräsi parissa.

Sisätilat

Auton puhdistus kannattaa aloittaa sisätiloista edeten sitten kohti auton ulkopuolta. Ensimmäisiksi auton syväpuhdistukseen liittyviksi askareiksi kannattaakin ottaa auton ilmastointiventtiilien puhdistaminen esimerkiksi edullista hammasharjaa tai käsityökaupoista saatavaa vaahtomuoviharjaa apuna käyttäen. Saatat yllättyä siitä määrästä pölyä, jota auton ilmastointiventtiilit kätkevätkään ritilöidensä väliin – muista kuitenkin imuroida ritilöistä irtoava pöly alkuunsa, ettei se varise muualle autoon.

Hammas- tai vaahtomuoviharjaa sekä imuria käyttämällä siivoat näppärästi myös muut auton pölyä keräävät sisätilojen paikat, kuten erilaiset nupit sekä nappulat. Mikäli haluat tehdä autosi sisäilmasta uudenveroista, voit myös vaihtaa ilmastointikanavien filtterit uusiksi ja raikastaa auton sisäilman hetkessä. Tarkastathan kuitenkin auton ohjekirjasta, että suodattimien vaihtaminen on mahdollista juuri sinun ajokissasi.

Seuraavaksi on aika panostaa roskien ja muun ylimääräisen tavaran raivaamiseen. Tarkasta auton penkkien alta, että kaikki sinne pyörähtäneet pullot sekä ylimääräiset roskat ovat varmasti poissa sekä tyhjennä etupenkin istuinten takana olevat säilytyspussit sekä auton ovissa olevat säilytyskaukalot. Kun roskat ovat poissa, voit imuroida säilytyspaikat sekä aloittaa sisätilojen kovien tai muovisten osien pesun kosteaa liinaa sai siivouspyyhkeitä apuna käyttäen. Itsepintaisimpien tahrojen pesuun kannattaa ottaa hyödyksi mietoon pesuveteen kostutettu hammasharja. Kuivaa hammasharjaa voi puolestaan käyttää auton penkkien saumoissa olevien roskien sekä tahrojen puhdistukseen.

Penkit puhdistuvat mahdollisista eläinten karvoista suihkutettavan vesipullon sekä lastan avulla – suihkuta vettä penkkeihin ja vedä karvat pois penkistä lastan avulla. Tämän jälkeen voit puhdistaa istuimia esimerkiksi kosteiden yleispuhdistusliinojen tai pesuaineeseen kostutetun sienen avulla. Likaiset matot voi heittää pesukoneeseen, muoviset peseytyvät parhaiten auton ulkopuolelle laitetun painepesurin tai suihkutuksen avulla. Viimeistele koelaudan ja muiden nahkaisten tai muovisten osien hyvinvointi ja kiilto oliiviöljyä käyttämällä.

Kun auton sisätilat alkavat näyttää puhtailta, voit varmistaa raikkaan tuoksun pysyvän jatkossakin autossa ruokasoodasta valmistetun ilmanraikastimen avulla. Ekologinen ilmanraikastin valmistuu laittamalla vajaa pari desiä ruokasoodaa lasiseen säilytyspurkkiin. Tiputa ruokasoodan päälle viitisen tippaa jotakin eteeristä öljyä ja peitä koko komeus harson tapaisella hengittävälllä kankaalla. Mitä lähempänä mahdollista ongelmakohtaa purkki on, sitä todennäköisemmin hajut katoavat.

Ulkotilat

Voit aloittaa auton pesun esimerkiksi tuulilasin superpuhdistuksen merkeissä. Parhaiten se onnistuu ikkunanpesunesteen sekä teräsvillan avulla. Itsepintaisimmat ötökät irtoavat tuulilasista kuivan pesuliinan avulla. Tämän jälkeen voit jatkaa ikkunoiden parissa työskentelyä pyyhkimällä tuulilasinpyyhkijät vahvaan alkoholiin kostutetulla liinalla, jolloin vastapesty tuulilasi myös pysyy puhtaana eikä tahroja tule.

Sumuisiksi muuttuneet valot saat helpommin puhtaaksi hammasharjaa ja hammastahnaa apuna käyttäen. Viimeistele valojen pesu huuhtelemalla ne vedellä ja valmistaudu ihailemaan kättesi työn tulosta – sekä turvallisempaa ajokokemusta, kun valot valaisevat niin kuin niiden pitääkin.

Auton muiden ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa laskemalla ikkunalasit alas ja pyyhkimällä ikkunoiden yläosassa olevan lian. Sivuikkunoiden pesu hoituu yleispuhdistusaineen, lasinpesuaineen sekä rätin ja lastan avulla. Pölykapselit puhdistuvat niin ikään näppärästi yleispuhdistusaineen sekä pesusienen avulla.

Aloita auton ulkokuoren pesu vesihuuhtelulla, jolloin suurimmat ylimääräiset roskat, mudat  ja liat huuhtoutuvat pois. Auton pesussa on hyvä käyttää siihen erityisesti tarkoitettua pesuainetta tai tiskiainetta – mikäli käytät vääriä aineita, saatat pahimmillasi jopa vahingoittaa auton maalipintaa. Auton pesussa on myös kätevää käyttää puhtaita pesulappuja tai auton pesuun tarkoitettuja pesusieniä. Muistathan huuhdella auton huolellisesti, kun pesu on valmis.

Mitäpä on vielä jäljellä auton pesussa? No vahaus tietenkin! Vahaus toimii kuin aurinkorasvana autollesi, sillä se suojaa UV-säteiden auton väriä haalistavaa vaikutusta. Se myös antaa autolle kiiltävän viimeistelyn, ja vahaa on olemassa lukuisia erilaisia makeisissa käytettävästi luonnollisesta karnaubvahasta erilaisiin keinotekoisiin vahoihin. Toiset vannovat luonnollisten vahojen nimeen, toiset puolestaan hehkuttavat keinotekoisten polymeerivahojen pitkäkestoisuutta sekä käytön nopeutta. Päätös on sinun.