Toyota on jälleen maailman arvokkain autobrändi

Kuva: Toyota

BranZ on julkaissut maailman arvokkaimpien brändien listan (Top 100 Most Valuable Global Brands 2015), ja Toyota on myös vuonna 2015 maailman arvokkain autobrändi reilun 26 miljardin euron brändiarvollaan. Lexus nousi yhden sijan, ja se on nyt maailman kymmenenneksi arvokkain autobrändi 3,9 miljardin euron brändiarvollaan.

BrandZ™ on julkaissut arvokkaimpien brändien listan vuodesta 2006 alkaen, ja Toyota on noussut arvokkaimmaksi autobrändiksi jo kahdeksan kertaa. Ainutlaatuisen tutkimuksen tulokset perustuvat yli kahden miljoonan kuluttajan antamiin haastatteluvastauksiin yli 30 eri maassa. BrandZin mukaan kuluttajan käsitys brändistä on keskeinen tekijä sen arvoa määriteltäessä, sillä brändi koostuu useista eri osatekijöistä: mm. kaupallisesta menestyksestä, tuotejakelusta ja johtajuudesta.

Toyota Motor Corporationin myynti kasvoi 2,5 % vuonna 2014, ja sen valmistamia autoja myytiin 10,2 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Hyvät myyntilukemat haastavista ajoista huolimatta vaikuttivat omalta osaltaan positiivisesti sen brändiarvoon. Nykyaikaiset sosiaaliset trendit asettavat haasteita toimialan kasvulle. Autonvalmistajien laatu on kasvanut huomattavasti, mutta toisaalta markkinoilla erottuminen on aiempaa haastavampaa. Lisäksi asiakkaiden ostokäyttäytyminen on muuttunut, mikä tekee brändin rakentamisesta aiempaa vaikeampaa.

Yhtenä esimerkkinä Toyotan edistyksellisyydestä toimii sarjavalmistukseen päässyt polttokennoauto Mirai, joka esiteltiin vuoden 2014 joulukuussa. Auto on jo saatavilla Japanissa, ja tänä vuonna sen myynti laajenee Eurooppaan valikoiduille markkina-alueille vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Toyotan valmistamia hybridiautoja puolestaan on myyty jo reilusti yli seitsemän miljoonaa kappaletta ympäri maailman sitten vuoden 1997, jolloin ensimmäinen Toyota Prius lanseerattiin. Suomessa on myynnissä kuusi erilaista Toyota hybridiä: Yaris, Auris, Auris Touring Sports, Prius, Prius PHEV ja Prius+.

Leave a Reply