Työmiehen ranskanperuna – Koeajossa Citroen Berlingo VAN

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki

Ranskalaiset autot ovat asia, joista kuulee kaikenlaisia vitsejä: Yksi vakiovitsi on, että parhaat ranskalaiset saa grilliltä. Toinen vitsi tietää kertoa Ranskalaisten osaavan tehdä vain kaksi asiaa hyvin: patonki ja giljotiini. Eikait muuta kuin vuoden ensimmäistä koeajoa kohti. Autoksi valikoitui Citroen Berlingo VAN, mikä on Berlingon pakuversio. Siinä missä esimerkiksi C3 Aircross on pieni tilaihme, on Berlingo suorastaan loistokuljetun kaikenlaisille tavaran kuskaajalle: esimerkiksi yrittäjille.

Berlingo on nähty blogissani aiemminkin, mutta tuolloin henkilöautoversiona. Nyt Berlingo lähti koeajooni vaihtoautorivistöstä. Auto on vuosimallia 2019, ja elämää se on nähnyt 37 000 kilometrin verran. Ikään suhteutettuna kilometrilukema on varsin maltillinen. Onhan auto tarkoitettu työntekoon, eikä museoitavaksi johonkin harrastetallin nurkkaan. Harrasteautot on sitten pykälä erikseen.

Millä varusteilla tämä Berlingo on?

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Mittaristo on mallia perinteinen, eikä digi. Vaikka varmasti tulevaisuudessa moni sanookin digimittaristoa perinteiseksi mittaristoksi.

Konehuoneessa mylvii 130 -hevosvoimainen dieselpata, vaihteiston virkaa hoitaa kahdeksanvaihteinen automaatti. Auton koripituus on XL. Varustelistaus on käytännöllinen: Webasto, ilmastointi, peruutuskamera, tavaratilan vanerointi…

Jos auton haluaisi tiivistää jotenkin, voisi sen sanoa olevan arkikäyttöistä autoa arvostavan luottokulkine. Oikeastaan jo tälläkin paketilla pärjäisi arkiajonsa valittamatta joutavia.

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Myös rattivaihteet on Berlingossa tarjolla, mutta niihin en ole koskaan itse tottunut

Jos Berlingon pakumalliin haluaisi rastittaa tätäkin enemmän varusteita, onnistuu se esimerkiksi nelivedon muodossa. Myös Citroen sähköistää mallistoaan, ja e-Berlingoa on tällä hetkellä lupa odottaa tulevaksi.

Minkälainen on Citroen Berlingo VAN?

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Kuljettajan paikalla viihtyy hyvin.

Ajoasento löytyy kohdilleen käsisäätöjen kautta. Se on hyvä, koska sähkösäätöjen puuttuessa on yksi rikkoutuva osa vähemmän. Hallintalaitteiden sijoittelu on järkevää, ja 170 -senttinen koeajokuski saa ajoasentonsa miellyttäväksi.

Auto käynnistetään vielä vanhan koulukunnan tyyliin avaimesta. Käsijarru on sähköinen, ja vaihteet laitetaan pesään valintakiekon kautta. Aiemmin Citroenilla ajaneelle mikään ei yllätä, koska moni asia on tutulla ja turvallisella tavalla.

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Berlingossa tavaratila on vähintäänkin järkevällä tasolla.

Taajamassa Berlingon tavaraversio on mielekäs ajettava. Ulos näkee hyvin ja alustatuntuma on mukava, joten mikään ei päistä häiritsevästi silmään. Tietty pakettiautomaisuus ajotuntumassa kuitenkin on, mikä voi olla hyvä muistaa tietyissä tilanteissa.

Vaihteisto vaihtaa kaikkineen mukavan tuntuisesti. Moottorissa löytyy vääntöä koeajon perusteella niin, että homma toimii järkevästi myös moottoritiellä. Ajolleen tämä ei poikkea Berlingon henksuversiosta mitenkään oleellisesti – autot ovat ihan yhtä hyviä.

Lopputulema: Dissaajat, tämä on käsky – koeajakaa!

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Jos tavallinen kelpaa, on pahaa sanaa vaikea sanoa.

Itsestäni monesti tuntuu siltä, että Ranskalaisten autojen dissaajat perustavat usein juttunsa vain huhupudeiden varaan. Autoa ei välttämättä ole edes vaivauduttu koeajamaan, koska isot pojat nakkikioskilla tietävät kertoa auton olevan huono. Vahva koeajosuositus lohkeaa kuitenkin tältä suunnalta, siitä ei päästä ympäri mihinkään suuntaan. Haluan korostaa sitä, että koeajoauton lainaaja saati maahantuoja eivät ole maksaneet, lahjoneet tai muutoin painostaneet tähän mielipiteeseen.

Autoelämykset joutuu ehkä hakea muualta, mutta kaupungin sykkeessä häärivä pikalähetti kuskaa Citroen Berlingolla päivän tavarakuljetukset perille. Sähköistetyn Berlingon koeajoa vielä odotellessa, koska tekeehän polttomoottori vähitellen kuolemaa ainakin sen perusteella, mitä eri medioissa kirjoitetaan.

Hintalapussa mainitaan hinnaksi 25 890 euroa. Uusi vastaava auto maksaisi 31 435 euroa. Kaikkein halvin uusi Berlingon pakumalli maksaa 27 459 euroa, mutta tällöin joutuu tyytymään pykälää pienempään akseliväliin ja tavaratilaan.

Citroen Berlingo VAN / kuvat Mikko Kilkki
Citroen Berlingo VANin voisi tiivistää lyhyesti sanomalla, että tavallinen ja loistava.

Auto myynnissä: Käyttöauto Jyväskylä / www.kayttoauto.fi

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki