Uusi B-sarjan Mercedes-Benz – tilaa tyylillä

Mercedes-Benz B-sarja
Mercedes-Benz B-sarjan akseliväli on kasvanut 30 millimetriä. Kuvat: Mercedes-Benz

Mercedes-Benzin uutta B-sarjaa voisi hyvin kuvailla urheilullisesti muotoilluksi tila-autoksi, jonka kohderyhmää ovat paitsi nuoret perheet, myös varttuneemmat autoilijat, jotka haluavat helposti muunneltavat mutta tyylikkäät tilat.

B-sarja on ollut ensiesittelystään vuodesta 2005 alkaen suosittu kompakti tila-auto, ja autoa on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Uuden sukupolven B-Mersu on kasvanut akseliväliltään 30 millimetriä edeltäjäänsä nähden, mikä näkyy ennen kaikkea reilumpana jalkatilana takaistuimella. Liikkumavaraa ja muunneltavuutta on luvassa vielä nykyistäkin enemmän, kun B-sarjaan tuodaan myöhemmin liikuteltavat takaistuimet.

Myös edessä jalkatila on kasvanut uuden kojelaudan myötä. Auton aiempaa suurempi korinleveys lupaa puolestaan reilumpia hartiatiloja niin edessä kuin takana. Kaiken kaikkiaan uuden B-sarjan ohjaamo on tyylitelty lentokoneen turbiineja muistuttavine ilmasuuttimineen ja suuren virtuaalimittariston kera.

Jos Mercedes-Benz B-sarjaa vertaa A-sarjan malliin, ensiksi mainitussa istutaan peräti 90 millimetriä korkeammalla. Istuma-asento tuo tuo B-sarjaan crossovermaisuutta ja näkyvyys on hyvällä tasolla.

Sen sijaan ajoavustimia uuteen B-sarjaan on lainattu suoraan Mersun lippulaivamallista, S-sarjasta. Auto kykenee ajamaan osittain autonomisesti, mikäli se on varustettu lisävarusteisella ajoavustinpaketilla. Tällöin varusteluun kuuluu muun muassa aktiivinen etäisyysvakionopeudensäädin, ohjausavustin, kaistallapitoavustin, aktiivinen kaistanvaihtoavustin, risteävän liikenteen huomioiva jarrutusassistentti ja katveavustin. Myös ohjauspyörä on identtinen S-sarjan kanssa.

Mercedes-Benzin yhtenä tämän hetken kruununjalokivistä voi pitää älykästä ja oppivaa MBUX-multimediajärjestelmää, joka kuuluu nyt vakiona myös uuteen B-sarjaan. Sitä pystyy käyttämään helposti ja turvallisesti esimerkiksi äänikomennoin tai keskikonsolin touchpad-ohjaimesta. Suurimman hyödyn järjestelmästä saa, mikäli oman puhelimen yhdistää autoon.

Aluksi uuden B-sarjan moottorin voi valita kolmesta bensiini tai dieselmoottorista. Kaikki kuusi moottorivaihtoehtoa on varustettu hiukkassuodattimella. Uudet 1,5- ja 2,0-litraiset dieselmoottorit on puolestaan varustettu myös SCR-katalysaattorilla, joka puhdistaa typpioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia verrattuna Euro5-päästötason moottoreihin.

Bensiinimoottoreissa uusi M282-mallin nelisylinterinen mylly on varustettu sylinterilepuutuksella, mikä tarkoittaa kahden sylinterin imu- ja pakoventtiilien sulkemista silloin, kun tehoa tarvitaan vain maltillisesti. Kitkan vähentämisesksi sylinteriseinämät on lisäksi pinnoitettu patentoidulla AMG-malleista tutulla Nanoslide-tekniikalla.

Uuden Mercedes-Benz B-sarjan hinta alkaa 180 A Business Launch Edition Style -mallin 36 369 eurosta. Luvassa on myöhemmin myös tätä edullisempi 160 A -malli. Uusi B-sarja on jo koeajettavissa ja myynnissä Suomessa.