Uusi kiesi: Koeajossa Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki

Liikenne sähköistyy, halusi tai ei. Koska aiemmin koeajoin Volkswagenin ID.3:sta, oli luonnollista jatkumoa koeajaa isompi ID.4. Siinä missä kolmonen on samaa kokoluokkaa Golfin kanssa, nelonen rinnastuu kokoluokan osalta Tiguaniin. Jos ID.3 on jo tuttu, pääsee samoilla opeillla pitkälle myös tämän nelosen kanssa, sillä tekniikka on samaa.

Alkuun on myös mainittava, että jos kiinnostaa lukea matkakokemuksia Volkswagenin ID:stä, on meidän Tuomas käynyt reissaamassa pykälän pienemmällä ID.3:lla. Kannattaa lukea vaikka tämän linkin kautta.

Minkälainen on Volkswagen ID.4?

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki
Miksi pitäisi tuttua ja turvallista muuttaa?

Auto on 77kWh ajoakulla, ja tehoa löytyy 204 -hevosvoimaa. Vääntömomentti on 310 -Newtonia. Myös miedompia versioita hinnastosta löytyy. Ulkonäöllisesti tämän tunnistaa Volkkarin uudeksi ID:ksi, vaikka aivan niin futuristisen oloinen tämä ei ole, mitä pienempi ID.3 taas on. Hallintalaitteet on samat kuin pikkusisaressa, ja käynnistys että sammutus hoituu samalla tavalla: istuu vain kuljettajan paikalle, painaa jarrupedaalin pohjaan, ja laittaa vaihteen päälle. Helppoa ja niin yksinkertaista.

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki
Myös tavaratila on ID.4:ssä kohdillaan. Tavaratilan koko on 543 -litraa. Jos takapenkit taittaa alas, tavaratilan koko kasvaa 1575 -litraan.

Mukava asia ID.4:n kohdalla on tieto vetokoukusta. Sallittu vetopaino on maksimissaan tuhat kiloa. Kaikkiin sähköautoihin vetokoukkua ei ole saatavissa edes lisävarusteena.

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki
Bloggaajan silmään uusi ID.4 näyttää fiksulta ja toimivalta.

Koska auton kyljessä oleva teippaus antaa ymmärtää, että auto on 100% SUV, onkin jännä, että autot ovat alkuvaiheessa takavetoisia. Neliveto on myös saatavilla, kunhan hätäisimmille on myyty ensin jotain muuta.

WLTP -normien mukaan ID.4:n parhaan version toimintasäde on jopa 520 kilometriä. On kuitenkin syytä muistaa, että WLTP ja Suomen talvi eivät päästä sähköautojen toimintasäteitä oikeuksiinsa. Asiaa olen sivunnut toisen blogipostauksen yhteydessä, jossa perehdyin MAN:in sähköpakuun ammattikäytössä. Joten kesää odotellessa, että ID.4:n toimintasädettä pääsisi mittailemaan niissä olosuhteissa.

Koeajo – Miltä tämä tuntuu?

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki
Kuljettajan paikkaa ei voisi paljoa enää selkeämmin tehdä. Toimintoja löytyy paljon kosketusnäytön valikoiden kautta, mikä voi vaatia alkuun opettelua.

Jos ei ole aiemmin ajanut Volkswagenin uudella ID:llä, saattaa alkufiilis olla jokseenkin jännä. Auton käynnistys ja sammutus vaatii totuttelua. Vastaavanlainen tapa käynnistää auto on nähty myös Volvon ensimmäisessä sähköautossa, Volvo XC40 P8:ssa.

Kun perusjutut on hallussa, rupeaa ID.4 tuntumaan oikein leppoisalta ja mukavalta autolta ajaa. Taajamassa ei voi valittaa, varsinkaan sen jälkeen, kun taloudellinen ajotapa on hallussa. Kannattaa siis pyrkiä suosimaan moottorijarrua, mikä kerää talteen sähköä. Myöskin moottoritieajossa homma vaikuttaa toimivalta.

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki
Ainakaan ei jää epäselväksi se, millä autolla ollaan liikenteessä.

Ajoasento löytyy kohdilleen 170 -senttiselle koeajokuskille, valittamista ei löydy. Muutaman tunnin koeajolenkillä poikkesin testaamaan latausmahdollisuuksia kauppakeskus Sepän pikalaturille, jossa sähköautoilijat voivat kauppareissun aikana ladata autonsa ilmaiseksi. Tästä kiitos Jyväskylään kauppakeskus Seppään, koska madallatte sähköautoilijoiden kynnystä tulla ostoksille.

Auton lataaminen on niin yksinkertainen toimenpide, että pöhkö autobloggarikin selviää siitä ilman lisäneuvoja. Mitään lätkää tai mobiilisovelluksia ei Sepän kauppakeskuksessa tarvita, kunhan vain pysäköi auton latauspisteelle ja kytkee latauskaapelin kiinni. Muualla vähintään osa latauspisteistä on maksullisia, ja niillä hoituu maksaminen siten, että hankkii joko maksulätkän tai kännykkään sovelluksen, johon on yhdistetty maksukortin tiedot. Huomioitavaa on se, että auton lataamista ei voi maksaa pankkikortilla kuten polttomoottoriauton tankkaamista huoltoasemalla.

Lopputulema – Voittaako sähköauto polttomoottorin?

Volkswagen ID.4 / kuvat Mikko Kilkki

Kyyti autossa on julmetun tasainen, siten myös leppoisan miellyttävä. Tätä voisi sanoa ehkä jopa miellyttävämmäksi kuin polttomoottoriautoa. Kuitenkin polttomoottoriautolla on vielä paikkansa maailmassa – ainakin toistaiseksi. Se ei kuitenkaan tee ID.4:sta mitenkään huonoa.

Jos suhtautumisesi sähköautoiluun ja sähköautoihin on vielä varauksellinen, kannattaa pitää sähköautojen kehittymistä kuitenkin silmällä. Potentiaalisia sähköautoja tulee markkinoille jatkuvasti vain lisää ja lisää, ja toimintasäteet tulevat varmasti lähivuosina vain kasvamaan, koska akustot kehittyvät. Myös eräänlaiset range-extenderit voivat olla tulevaisuuden vaihtoehto, millä parannetaan kantamaa.

Miten ID.4:sen tiivistäisi jotenkin ytimekkäästi? On tämä aika popcorn, yhtä kiva ja mukava! Suosittelen tutustumista tähän autoon, jos kohtuuhintainen ja järkevä sähköauto on etsinnässä. Tämä maksaa hinnat alkaen -versiona 39 769 euroa. Siihen rahaan autoonsa saa 52kWh ajoakun, ja 148 -hevosvoimaa tehoa.

Jälleen kerran tarjoilen koeajovideon lukijoille:

Auton lainasi: Jyväskylän Autotarvike / www.jklauto.fi

Kuvat, teksti ja video: Mikko Kilkki