Vähälän sähköpaku – Kirpeän pakkaspäivän tyypit

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

Kuluva vuosi lupailee voimakasta invaasiota sähköisten pakettiautojen osalta. Koska sähkö saattaa hyötyajoneuvoissa herättää vielä kysymyksiä, on kirpeän pakkaspäivän koittaessa hyvä ottaa suunnaksi Vähälä Logisticsin Jyväskylän terminaali, koeajaa MAN eTGE, sekä kysellä kokemuksia sähköisen pakettiauton käyttäjältä.

Varsinkin WLTP normien perusteella toimintasäde vaikuttaa ammattikäyttöön pieneltä. Asiaan tulee kuitenkin helpotusta sen jälkeen, kun ymmärtää ensin autoon liittyvän filosofian. Ennenkuin kiroaa auton lyhyttä toimintasädettä talvella, on syytä muistaa, että vastapainoksi kesällä päästään yhdellä latauksella 160 kilometrin toimintasäteeseen, mikä on enemmän mitä WLTP normien perusteella luvataan. Ajotavan lisäksi keli vaikuttaa suuresti siihen, kuinka pitkälle sähköautolla pääsee.

MAN eTGE, mikä se on?

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

MAN TGE saatiin markkinoille jokunen vuosi sitten, samalla kun Volkswagen Crafter uudistui. Crafterin sisarmalli ei enää ole Mercedeksen Sprinter, vaan yhteistyö löytyi oman konsernin sisältä.

Kyseessä on pienin auto, jota raskaista kuorma-autoistaan tunnettu MAN tarjoilee asiakkailleen. Mallistossa löytyy useita eri dieselversio, mutta Vähälällä ajetaan sähköisellä eTGE:llä. Näitä täyssähköisiä pakettiautoja on yrityksellä käytössä kaksi Jyväskylän ja Oulun kaupunkialueilla, jossa ne toimittavat lähetyksiä asiakkaille entistä ympäristöystävällisemmin.

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

Vähälän sähköpakuihin riittää B-ajokortti, vaikka kuorma-autonakin tämän saisi. Vaikka auto onkin pirteä kulkemaan, ei ohitteluja silti kannata harrastaa, sillä MAN -sähköpakuissa on aina 90km/h rajoitin.

Man eTGE:n teholukemat ovat 136 -hevosvoimaa, sekä vääntö 290 -Newtonia.

Koeajo ja käytännön kokemukset

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

Kun auto on käynnissä, se on superhiljainen. Mittariston pieni ready -teksti vihjaa siitä, että auto on valmis ajoon. Vähälältä kyytiin lähti hankintapäällikkö Ari Karjalainen kertomaan, kuinka sähköpaku on heidän ajossaan toiminut.

MAN eTGE pitää sisällään sähköautolle tyypillisiä ominaisuuksia: Kaikki teho on käytettävissä välittömästi, joten auto kiihtyy nopeasti. Ohjaamon lämmityksen tuottaa ilmalämpöpumppu, ja talvella moottorin sijasta lämmitetäänkin akustoa. Sähköntarve on yksi syy siihen, miksi talvella toimintasäde tippuu nopeasti.

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

Siinä missä kesällä autolle suunniteltu jakolenkki päästään yhdellä latauksella, tarvitaan talvella samaan kaksi latausta. Kun akun varaustaso laskee tarpeeksi, kurvaa kuski tämän jälkeen K-Latauksen pikalaturille, ja käy odotellessa joko kahvilla tai lounastauolla.

Sähköauto ohjaa kuljettajaa taloudellisempaan ajotapaan. Taajamassa ajaessa ajotyyli kannattaa mitoittaa siten, että unohtaa jarrupedaalin olemassaolon. Ennakoimalla pysähdykset voi hyödyntää moottorijarrutuksen, jolloin auto kerää energiaa talteen. Moottoritiellä meno on erilaista, ja siellä toimintasäde tippuu uhkaavan nopeasti. Myöskään moottorijarru ei ole moottoritienopeuksissa sellainen kuin taajamassa, joten sähkön talteenottoa ei pysty siellä hyödyntämään.

Tavaratila on MAN:in sähköpakussa myös kohdillaan: Se on samaa luokkaa nelivetoisen TGE:n kanssa. Akusto on sijoitettu tavaratilan lattian alle, mikä johtaa siihen, että tavaratilaa on hieman nipistetty verrattuna etuvetoiseen dieselversioon.

Näitä on Suomessa alle kymmenen

Vähälä Logisticsin MAN e-TGE / kuvat Mikko Kilkki

Myönnän, että minullakin oli sisarmalli Volkswagen e-Crafterin koeajon jälkeen mielessä lähinnä kysymyksiä, että kuka tämmöisen ostaa ja millä perusteella? Nyt on omiin kysymyksiini saatu vastaukset: Oikean työtehtävän lisäksi kuljettajan tulee ymmärtää oikea ajotapa. Silloin tämä on toimiva ja soiva kampe.

Vähälällä sähköpakut otettiin käyttöön kesällä 2020, joten heillä rupeaa olemaan jo näkemystä sähköpakujen käytännön toimivuudesta. Mukavaa tässä on ehdottomasti hiljaisuus, sillä edes rengasmelu ei vaivaa kuljettajan työpäivää. Sähköauto on polttomoottoriautoa vaikeampi tehdä hiljaiseksi, sillä mitään ei voida piilottaa moottoriäänen alle.

Kuvat, teksti ja video: Mikko Kilkki