Viikon vaihtari – Koeajossa Nissan 350Z

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Tuttuun tapaani selasin netin automyyntipalstoja, kunnes vastaan osui Nissan 350Z vuodelta 2006. Kyseistä mallia olin harvakseltaan bongaillut Keski-Suomen nurkilta, mutta kertaakaan en ollut päässyt ajamaan sellaista. Koska keli suosi, ja asuin kävelymatkan päässä autoliikkeestä, oli autoon lähdettävä perehtymään samalta istumalta. Tämä kaava on minulle normaali toimintatapa, koska mielenkiintoisten asioiden tullessa vastaan minulla on vain aikaa. Ja autot ovat elimellinen osa minua ja tekemistäni.

Ajettu autolla on 174 000 kilometriä, joten ikäisekseen ajomäärä on vielä varsin kohtuullinen. Koko auton elinkaarelle jyvitettynä se tekee ajoa vain reilun kymppitonnin vuoteen. Toisaalta ymmärrettävää, koska tämä on selkeästi harrasteauto, eikä varmasti ole kenenkään ykkösautona ollut koskaan. Siitä pitää huolen 3,5 litrainen bensapata, V6 tietenkin, josta irtoaa tehoja 300 hevosvoimaa, päästöjen ollessa myös sen mukaiset.

Minkälaisilla spekseillä auto on?

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki
Digimittaristoa ei vielä vuonna 2006 ollut.

Myyntiesitteessä on listattu käytännöllisiä varusteita: ilmastointiautomatiikka, talvirenkaina nastat, navigointijärjestelmä, Brembon jarrut, Bosen äänentoisto, jakopää ketjulla.. Auto on manuaaliaskilla ja takavetoinen. Lisäksi tämä on tuotu käytettynä maahan.

Auto on katsastettu tämän vuoden syyskuussa, ja papereiden mukaan viimeisin huolto on tehty tämän vuoden elokussa. Hintalapussa mainitaan hinnaksi 15 990 euroa, ja pieni kävelykierros auton ympäri antaa ymmärtää, että auto on ulkoisesti hintaisekseen hyväksyttävässä kunnossa.

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Nissan 350Z on mielestäni vanhan koulukunnan automiehelle sikäli kiva, että mitään ylimääräistä digiä autossa ei vielä ole. Lisäksi äänet tulevat putkesta eikä kaiuttimesta. Kaikkineen tulee mieleen, että auto on ollut aikanaan varsin vakuuttava tapaus.

Lisäisinkö minä tähän vielä jotakin? En missään nimessä. Avoversio tästä on myös ollut aikoinaan tarjolla, sitä olisi tietenkin kiva päästä vielä koittamaan.

Koeajo – Äänet on kohdillaan!

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Auto lähtee vanhan koulukunnan tyyliin avaimesta käyntiin, käsijarru on perinteistä kahvamallia. 170 senttisen koeajokuskin on yllättävän helppo mennä autoon sisään ja tulla pois, vaikka mistään isosta autosta ei olekkaan kyse. Myös ajoasento löytyy järkevyyden rajoissa kuntoon.

Kun käynnistän auton autoliikkeen myyntihallissa, voi heti todeta ainakin äänien olevan varsin mallikelpoisesti kohdillaan. Kun autossa on enemmän tunnetta kuin järkeä, haluan kuulla näillä polttoaineenhinnoilla, kuinka bensa palaa konehuoneessa.

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Taajamassa auto on vähintään leppoisa tapaus ajaa. Kuusivaihteinen manuaaliaski on urheilulliseen autoon juuri täydellinen – liikkeet ovat lyhyet ja vaihteisto muutenkin täsmällisen oloinen käyttää. Myös kytkin on jämpti, eikä sen toimintaa tarvitse arvuutella yhtään.

Moottoritiellä meno on vähintään vakuuttavaa, eikä valittaa voi, vaikka asiaa miettisi miltä tahansa kantilta. Alustatuntuma autossa on jäykkä, eikä tämä sen puolesta ole mikään pörssiyhtiön toimitusjohtajan auto – aamukahvit saattavat läikkyä kahvikupista pois, mikäli kuljettaja on hätäisempää sorttia. Myöskään tavaratila ei ole arkikäyttöä ajatellen mitenkään käytännöllinen. Kauppakassin ja lätkäkassin takakonttiin kuitenkin laittanee, mutta jonkin tosielämän palikkatestin saattaa joutua isomman tavaramäärän kanssa tekemään.

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Nissan 350Z on auto, jollaista pitäisi päästä todellakin koeajamaan radalle, koska koko paketti on optimoitu urheilulliseen menoon. Sittemmin malli uudistui, ja mallistossa sen paikan otti 370Z, joka tosin sekin on jo mallina vanhentunut.

Lopulta kaikki hauska päättyy, ja koeajon päätteeksi palautan auton autoliikkeeseen. Saan peruuttaa auton itse myyntihalliin takaisin. Kokemus Nissanin ratissa oli miellyttävä ja kiva, jonka varmasti tulen muistamaan jatkossakin.

Lopputulema – Vaihtoauto, jota ei usein näillä nurkilla näe

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Myyjän kanssa juttelimme, että kovin montaa tämän mallin autoa heillä ei ole vaihtoautona ollut. Oma muistikuvani on, että mikäli näitä on Jyväskylän alueella vaihtoautona ollut, niin ne kerrat on laskettavissa yhden käden sormilla. Juttua kirjoittaessa autoja on netin myyntipalstoilla vain muutamia, kun alueeksi on määritelty koko Suomi. Myöskään tuoreempaa 370Z mallia ei ole myyntipalstoilla tarjolla mitenkään oleellisesti enempää, mutta joku yksittäinen auto kuitenkin on myynnissä.

Jos itse hakisin erikoisempaa Nissania kohtuuhintaan, olisi 350Z yksi potentiaalinen vaihtoehto siihen tarkoitukseen. Saman kokoluokan autoja on esimerkiksi Chrysler Crossfire, Audi TT, Mercedeksen SLK, sekä BMW:ltä Z3 ja Z4. Näitä voi vertailla keskenään.

Nissan 350z vm2006 / kuvat Mikko Kilkki

Auto myynnissä: Rinta-Joupun Autoliike, Jyväskylä / www.rinta-jouppi.com

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki