Volvolta sähkökuorma-auto – asiakas päättää akun koon

Volvo FL Electric
Hiljaisuutensa ansiosta Volvo FL Electric soveltuu hyvin esimerkiksi yöllä tapahtuvaan jakeluliikenteeseen. Kuva: Volvo

Volvo on esitellyt ensimmäisen täysin sähköllä kulkevan kuorma-automallinsa, Volvo FL Electricin. Auton akkukapasiteetiksi kerrotaan 100-300 kWh riippuen siitä, minkä kokoisen akkupaketin asiakas haluaa autoonsa valita. Valittavissa on kahdesta kuuteen akkua per auto.

Volvo ei ole täysin vierailla vesillä sähköisten raskaamman puolen ajoneuvojen kanssa, sillä Volvo on valmistanut vuodesta 2010 alkaen 4000 kappaletta sähkölinja-autoja. Nyt Volvo FL Electric -mallissa nähtävää tekniikkaa on ehditty jo koetella useamman vuoden ajan todellisissa ajotilanteissa.

Kuorma-autoja käytetään runsaasti etenkin kaupunkien jakeluliikenteessä, joten sähköistyksellä on suora vaikutus myös ilmanlaatuun ja liikenteen meluhaittoihin. Myös sisätiloihin sijoitetuissa terminaaleissa ja tunneleissa päästöt laskevat merkittävästi sähkökuorma-autojen myötä.

Volvo FL Electric on mahdollista ladata 22 kW:n teholla kymmenessä tunnissa täyteen (300 kWh:n akustolla) tai nopealla enimmillään 150 kW:n tehoisella pikalatauksella 1-2 tunnissa. Auton toimintamatkaksi täydellä akulla luvataan jopa 300 kilometriä.

Volvo FL Electricin sähkömoottori tuottaa 185 kW:n huipputehon ja 130 kW:n jatkuvan tehon. Vääntöä moottorista irtoaa enemmillään 425 Nm.