Yeti saa väistyä – tässä on uusi Skoda Karoq

Skoda Karoq

Skodan uusi katumaasturi saa nimekseen Skoda Karoq. Volkswagen Tiguanin ja Seat Atecan kokoluokkaan sijoittuvan auton pituus on 4,382 metriä, leveys 1,841 metriä ja korkeus 1,605 metriä. Pitkän 2,638 metrin akselivälillä on saatu luotua jykevää ulkonäköä sekä tilavat sisätilat.

Uuden Skoda Karoq-mallin tavaratila vetää 521 litraa perusasennossaan ja takaistuimet kääntämällä tila suurenee 1 630 litraan. Jos autossa on VarioFlex-takaistuinjärjestelmä, tavaratilan koko takaistuimia kääntämättä on muunnettavissa välille 479 ja 588 litraa. Takaistuimet voi myös irrottaa autosta kokonaan, jolloin tavaratilaa on peräti 1 810 litraa.

Skoda Karoq – moottorit

Autoon on saatavilla viisi moottorivaihtoehtoa: kaksi bensiini- ja kolme dieselmoottoria. Niistä kaksi bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria ovat täysin uusia. Moottoreiden iskutilavuudet ovat 1.0, 1.5, 1.6 ja 2.0 litraa ja tehot välillä 85 kW (115 hv) ja 140 kW (190 hv). Kaikissa moottoreissa on pakokaasuahdin, polttoaineen suoraruiskutus, start-stop-automatiikka ja jarrutusenergian talteenotto. Tehokkainta dieselmoottoria lukuun ottamatta moottoreiden yhteyteen saa 6-vaihteisen käsivalintaisen vaihteiston tai 7-vaihteisen DSG-kaksoiskytkin-automaattivaihteiston. Moottorin 2.0 TDI 140 kW (190 hv) yhteydessä autossa on aina neliveto ja 7-vaihteinen DSG-vaihteisto. Uudessa 1.5 TSI -moottorissa käytetään erityistä aktiivista sylinterilepuutustekniikkaa.

Skoda Karoq on saatavilla Ambition-varustelusta alkaen ajoasetuksen valinta, jonka vaihtoehdot ovat normaali, Sport, Eco, yksilöllisesti säädettävä Individual ja nelivetomallissa lisäksi lumeen soveltuva asetus. Nelivetoisissa malleissa käytettävissä on Offroad-tila, joka sovittaa auton ajo-ominaisuudet vaikeammassa maastossa ajamiseen.

Skoda Karoq

Älypuhelinsovellus saatavilla

Skoda Karoq -malliin on saatavilla edistyksellisiä liitettävyyspalveluja. Columbus- ja Amundsen-navigointijärjestelmillä autoon voidaan toteuttaa langaton WiFi Hotspot-lähiverkko. Columbus-järjestelmään on saatavilla 4G SIM-korttipaikka. Internetyhteys perustuu tämän hetken nopeimpaan matkapuhelinstandardiin, joten matkustajat pystyvät ajon aikana puhelimillaan ja tableteillaan surffaamaan netissä ja kirjoittamaan sähköposteja yhteyksien takkuamatta.

Uudet mobiilipalvelut ovat 4G yhteensopivia ja ne jakautuvat kahteen toimintojen pääluokkaan: Infotainment online -toimintoja käytetään tiedon hankkimiseen ja navigointiin; Care Connect -toiminnoilla saadaan avustusta ja apua auton vikatilanteissa tai hätätapauksissa. Hätäpuhelu-toiminto tulee vakiovarusteeksi Euroopan maissa vuonna 2018. Se on jo nyt käytettävissä Škodan Care Connect -toimintona. Muita online-palveluja voidaan käyttää mobiililaitteeseen ladattavalla Skoda Connect -sovelluksella. Näiden palvelujen avulla voidaan älypuhelimella esimerkiksi tarkastaa ja asettaa auton tiettyjä toimintoja sekä paikallistaa auton sijainti.

Skoda Karoq – turvallisuusvarustelut

Uuteen katumaasturiin on saatavilla monipuolisesti erilaisia avustinjärjestelmiä. Mukavuusvarusteina pysäköintiavustin, kaista-avustin ja liikenneruuhka-avustin. Kaistanvaihtovaroitin, ennakoivan jalankulkijasuojan sisältävä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä Front Assist ja hätätila-avustin parantavat turvallisuutta. Skoda Karoqin suurin sallittu perävaunumassa on 2 000 kiloa. Uusi perävaunun peruutusavustin auttaa ohjaamisessa, kun autolla peruutetaan hitaasti.

Lisäksi autoon saatavat avustinjärjestelmät säilyttävät etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon, turvaavat kaistan vaihtamista, varmistavat omalla kaistalla pysymisen, tunnistavat liikennemerkit ja avustavat pysäköimisessä.

Karoq on ensimmäinen Skoda, johon saa vapaasti muokattavan digitaalisen mittariston. Karoqin kuljettaja voi itse valita mitä tietoja mittaristo näyttää.

Kirkaslinssioptiikkaiset, kokonaan ledeillä toteutetut ajovalot on saatavilla Ambition-varustelusta alkaen. Auton sisätilan tunnelmavalaistuksen pystyy valitsemaan kymmenestä vaihtoehdosta.

Myyntiin Skoda Karoq tulee loppuvuodesta 2017.